Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές προσφέρονται για stock picking

Κέρδη για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Σε κλοιό συσσώρευσης η αγορά, με τους επενδυτές να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές με διαμορφωμένη μεταβλητότητα. Η θετική απόκλιση των τραπεζών, η περίπτωση της ΔΕΗ και οι τίτλοι με long τάση.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές προσφέρονται για stock picking

Επάνοδος αγοραστών στη Νέα Υόρκη, «γύρισμα» με πωλητές και απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών στη Wall Street, με τον S&P500 στις 4.363,80 (0,30%) και νωρίτερα, τα futures να δείχνουν υψηλότερα, από τις 4,371 μονάδες.

Συνεδρίαση «Ιανός» η χθεσινή, με αγοραστές μέχρι τις 14:00 και πωλητές στη συνέχεια μέχρι και την ολοκλήρωσή της, με τις συναλλαγές στα 46,488 εκατ. ευρώ.

Διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 895,79-883,76, με τελική τιμή στις 884,11 μονάδες.

Σε βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) συσσώρευση η αγορά, μετά την ανοδική αντίδραση από τον διπλό πυθμένα των 860,03 (της 28/9) και 853,87 (της 1/10). Κίνηση που ακολούθησε τη διόρθωση από τη διπλή κορυφή πέριξ των 895-897 μονάδων. Εύρος διακύμανσης που τεχνικά ορίζει τις κινήσεις των επενδυτών, που δεν φαίνεται να ενισχύονται με νέους, τουλάχιστον όπως αυτό καταγράφεται στον τζίρο των 45-60 εκατ., για περισσότερες των 3 συνεδριάσεων.

Με αυτή την προσέγγιση, οι αναλυτές δεν αναμένουν θεαματική διαφοροποίηση στη στάση των βραχυπρόθεσμων, ειδικότερα για σήμερα-αύριο και ενόψει της λήξης σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα.

Από Δευτέρα και εάν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι, ενδεχομένως με αφορμή τα νεότερα από το μέτωπο της ΔΕΗ. Θυμίζω, την Τρίτη η έκτακτη γ.σ. της Επιχείρησης, οπότε η αγορά θέλει να πιστεύει πως θα έχει κάτι πιο απτό ως προς τη διαδικασία. Με επικρατέστερο διάστημα εγγραφών από 25 έως 27 Οκτωβρίου, αλλά αυτό υπό την αίρεση αλλαγών.

Συνεπώς, σήμερα-αύριο δεν αναμένεται κάτι περισσότερο από επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές που έχουν διαμορφωμένη μεταβλητότητα (δηλαδή διευκολύνοντας το trading σε χρόνο 1-2 συνεδριάσεων).

Με σήμα short, μετά το χθεσινό μείον 1,65% για τον ΔΤΡ στις 553,23 μονάδες. Με θετική απόκλιση έναντι των blue chips, ο τραπεζικός κλάδος εξηγεί τη μερική μείωση θέσεων, χθες, με τη Eurobank να διαθέτει -συγκριτικά πάντα- καλύτερη τεχνική εικόνα (*).

Χρηματιστές εκτιμούν πως και λόγω της επικείμενης αμκ της ΔΕΗ, δευτερευόντως λόγω της έκδοσης εταιρικού ομολόγου από την Capital Product Partners (18-20/10) για 150 εκατ., μέρος της ρευστότητας και των κεφαλαίων αποσύρεται από την αγορά.

Stock picking με εστίαση σε μετοχές για τις οποίες θα μπορούσε να διαμορφωθεί τάση long, εν προκειμένω για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Lamda Development, Viohalco.

Και σε τίτλους με θετικό πρόσημο, όπως Coca Cola/HBC, ElvalHalcor, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή. Μία κατηγορία μόνη της η ΔΕΗ -αυτή την περίοδο- ενόψει γ.σ. και αμκ, με τις πληροφορίες για (δυνητική) συμμετοχή ξένων funds να υπερκαλύπτει αισθητά το 1 δισ. ευρώ. Στα 8,885 (0,97%) στη χθεσινή συνεδρίαση, με τα 8-8,20 ευρώ να έχουν «δεθεί» ως βάση και σημείο αναφοράς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διαδικασία που ακολουθεί, προς το τέλος του μηνός.

Σταθερή η κινητικότητα στα mid caps, με εστίαση σε Cenergy, AVAX, Πλαστικά Θράκης, Intracom και την Attica Bank να συνιστά -λόγω επικείμενης αμκ- ξεχωριστή περίπτωση.

(*) σχετική αναφορά για τον ΔΤΡ και συγκριτικά τις μετοχές των 4 συστημικών στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v