Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο

Τα στοιχήματα σε τράπεζες και ενέργεια και η αναμονή για MSCI και οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων ομίλων. Η μικρή βελτίωση στις συναλλαγές και τα τεχνικά όρια που έχουν σημασία για τους βασικούς δείκτες της αγοράς.

Πού κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα με τα όλα της, αυτή που ξεκινά με το θετικό πρόσημο της τελευταίας. Με τον S&P500 από τις 4.697,53 μονάδες και εβδομαδιαία άνοδο 1,82%, με τον DAX από τις 16.054,36 (1,57%). Και «δείκτες» όπως ο VIX στις 16,48 μονάδες, το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ στο 1,455% , τον Baltic Dry Index στα 2.715 δολάρια.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις 906,85 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με 0,98% στην εβδομάδα,
με τον FTSE25 στις 2.195,70 (1,13%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 601,99 (3,56%) και από τις 1.462,72 (-0,42%) για τον FTMidCap.

Μέση αξία συναλλαγών, στα 59,6 εκατ. ενισχυμένη κατά 9,9% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, σε μία αγορά που η συνολική κεφαλαιοποίησή της, μόλις που ξεπέρασε τα 65 δισ., την Παρασκευή.

Και αν η τελευταία εβδομάδα, δικαιωματικά ανήκε στην ΔΕΗ στην ερχόμενη είναι και τα οικονομικά αποτελέσματα ομίλων, όπως ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, και οι 6μηνιαία αλλαγή στους δείκτες MSCI, και η ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ που θα δώσουν τον τόνο τους εντός-εκτός, σε μία συγκυρία που η τάση ευνοεί τους long. Με ορίζοντα προς το τέλος Νοεμβρίου, οπότε οι διαχειριστές «κλείνουν τα βιβλία τους» , traders και επενδυτές προσβλέπουν σε έναν τελευταίο ανοδικό κύκλο, ούτως ώστε να τηρηθεί η παράδοση ενός year end rally.

Για την «ρηχή» αγορά μας, η υπεραπόδοση των τραπεζικών έναντι των blue chips συνδυαστικά με την θεαματική υπέρ κάλυψη της αμκ της ΔΕΗ μας προϊδεάζουν για τα 2 μεγάλα «στοιχήματα» των funds, για το 2022: Τράπεζες και Ενέργεια, είναι οι κυρίως δύο κλάδοι που -για διάφορους λόγους- συγκεντρώνουν ενδιαφέρον, κεφάλαια, «δείχνουν» να έχουν σημαντικά περιθώρια υπεραπόδοσης έναντι άλλων, συνεπικουρούμενοι από τα κονδύλια/δάνεια που αρχίζουν να εισρέουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Μελανά» σημεία, για κοινωνία, οικονομία το «υγειονομικό» και το «ενεργειακό» με την εκτόξευση του κόστους (για το δεύτερο) να επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα. Να δούμε, πως θα εξελιχθεί η κατάσταση σε αυτά τα 2 καίρια "μέτωπα", καθώς αφορά (και) τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου.

Πέμπτη και Παρασκευή θεωρούνται ως οι σημαντικότερες συνεδριάσεις, καθώς στις 11/11 πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης η ΤΙΤΑΝ ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου 3μηνου και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα γίνουν γνωστά τα της 6μηνιαίας αλλαγής των δεικτών MSCI, με εύλογο ενδιαφέρον για συγκεκριμένες εισηγμένες. Στις 12/11, επίσης πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνονται τα μεγέθη του ΟΤΕ, του «βαρύτερου» Ομίλου της αγοράς.

ΤΙΤΑΝ στα 14,82 ευρώ, ΟΤΕ στα 15,13 ευρώ, μπορούν-ειδικά ο Οργανισμός- να κάνουν την διαφορά -κατ' αρχήν- βραχυπρόθεσμα για την διακύμανση των δεικτών. ΔΕΗ στα 9,845, Εθνική στα 2,80, Jumbo στα 13,14, Mytilineos στα 15,31 είναι μετοχές-που περισσότερο ή λιγότερα- λογίζονται ως στοιχήματα των αλλαγών του MSCI Greece.

Για τη μετοχή της ΔΕH, το ενδιαφέρον είναι και βραχυπρόθεσμο, αποδοτικό για τους traders, όπως αποδείχτηκε με το 6,49% σε διάστημα εβδομάδος. Πρακτικά, από αύριο θα μένουν 6 συνεδριάσεις μέχρι την εισαγωγή των νέων τίτλων και 15 για την ολοκλήρωση εισροών στην περίπτωση που την Πέμπτη ανακοινωθεί η ένταξη στον δείκτη MSCI Greece. Ενα στοίχημα, που «παίζεται» ήδη στην αγορά, με την πλειονότητα των long να προεξοφλεί την αναβάθμιση της μετοχής. Σημείο αναφοράς και στήριξη τα 9,73 ευρώ, περιοχή που για «αντιθετικούς» αναλυτές θα μπορούσε να αποτελέσει και ως περιοχή αναστροφής/διόρθωσης. Προσοχή, συνεπώς -κατ' αρχήν- στο trade της μετοχής και στο τέλος της εβδομάδος long vs short θα κάνουν έναν πρώτο απολογισμό. Ο δεύτερος θα γίνει προς το τέλος του μηνός (ολοκλήρωση εισροών/ισχύς της νέας σύνθεσης του δείκτη).

Σημειωτέον, πως στις 19 Νοεμβρίου είναι η προγραμματισμένη αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Moody's και την ίδια μέρα λήγει η απλή σειρά μηνός στα Παράγωγα. Να συνεκτιμηθούν, τα 2.135 ΣΜΕ στη μετοχή της ΔΕΗ με premium 1,68% και τα λιγοστά σε discount (0,22%) του δείκτη.

Χωρίς το προμέρισμα (0,20 ευρώ/μτχ) αύριο Δευτέρα για τη μετοχή της Motor Oil (14,84), την Τρίτη η Πλαίσιο θα αποφασίσει για την (έκτακτη) επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,17/μτχ, ενώ την ίδια ημέρα η Lamda Developent έχει προγραμματίσει νέα διαδικτυακή ενημέρωση για τα έργα ανάπλασης στο Ελληνικό. Το απόγευμα της Πέμπτης θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη, στήριξη παραμένει η περιοχή των 902-900 με stop για long θέσεις τις 894 μονάδες. Κοντινή αντίσταση στις 908 και σημείο αναστροφής (make or break) οι 913 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v