Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες το «κλειδί» της τάσης

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Συνέχεια στον θετικό βηματισμό θέλουν να δώσουν οι long, με προσδοκίες για αύξηση τζίρου μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ. Σε υψηλά 5 μηνών οι τράπεζες, που τίθενται στο επίκεντρο των βραχυπρόθεσμων.

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες το «κλειδί» της τάσης

Μεικτά πρόσημα στην Ασία, από τις 16.054,34 μονάδες ο DAX, οριακά στο «πράσινο» τα futures
στη Νέα Υόρκη.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη από τις 906,85 μονάδες και με την ολοκλήρωση της αμκ της ΔΕΗ να στέφεται από θεαματικά αποτελέσματα, οι long προσβλέπουν σε διατήρηση της φοράς που έχουν από την αρχή Νοεμβρίου.

Κατά 10% αυξημένες οι συναλλαγές την τελευταία εβδομάδα, στα 63,019 εκατ. την Παρασκευή, εκτιμάται πως σταδιακά θα μπορούσε να ενισχυθούν, εάν και εφόσον κεφάλαια που έμειναν εκτός παιδιάς λόγω αμκ της ΔΕΗ στραφούν προς άλλες μετοχές/εισηγμένες είτε του κλάδου ενέργειας είτε της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Έστω ένα μέρος αυτής της ρευστότητας -σε ένα ανοδικό διεθνές περιβάλλον- θα μπορούσε να τοποθετηθεί είτε αξιοποιώντας την υπεραπόδοση των τραπεζικών έναντι των blue chips είτε σε ισχυρούς ομίλους, εισηγμένες με γνώμονα και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου. Είτε, ακόμη, να επιχειρηθεί ευρύτερη διασπορά, περιλαμβάνοντας δεύτερης γραμμής χαρτιά του FTSE25 ή ενδεχομένως και mid caps με μεγέθη, αποτιμήσεις του «μεγάλου δείκτη».

Παράλληλα, μέρος έστω των κεφαλαίων θα μπορούσε να επιχειρηθεί να τοποθετηθεί προεξοφλητικά σε επιμέρους στοιχήματα, λ.χ. στην 6μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI, σε ενδεχόμενες προσθήκες/αφαιρέσεις το βράδυ της Πέμπτης.

Προχωρά η «ψηφιακή ενοποίηση» του Δημοσίου, σημείωνε νωρίτερα η Μαρία Μόσχου, με τον κλάδο της πληροφορικής να είναι -μακράν- ο αποδοτικότερος τόσο προεξοφλητικά όσο επιχειρηματικά/επενδυτικά.

Ωστόσο ο κλάδος-κλειδί για την επιβεβαίωση ή όχι των προσδοκιών των αγοραστών είναι ο τραπεζικός. Με τον ΔΤΡ σε υψηλά 5 και... μηνών, στις 601,99 μονάδες, με Eurobank, ETE στο επίκεντρο (και) των βραχυπρόθεσμων, αλλά με την Alpha Bank να προσελκύει διψήφιο αριθμό επενδυτών για το project Skyline.

Στα της εβδομάδας, χωρίς το προμέρισμα (0,20/μτχ.) σήμερα για τη μετοχή της Μotor Oil, ανακοίνωση μεγεθών των ΤΙΤΑΝ, Ελληνικών Πετρελαίων την Πέμπτη και του ΟΤΕ την Παρασκευή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v