Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί στα χαμηλά ημέρας το Χρηματιστήριο

Προς τις 910 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με το lockdown στην Αυστρία να φέρνει τα πάνω κάτω στις αγορές. Συντονισμένη πτώση για τράπεζες και blue chips. Βαρίδι ο «διεθνής» τίτλος της Coca Cola.

Υποχωρεί στα χαμηλά ημέρας το Χρηματιστήριο

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά μετά το lockdown στην Αυστρία, διορθώνει με συγκριτικά μεγαλύτερες
απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα πάνω κάτω έφερε στις αγορές η είδηση πως η αυστριακή κυβέρνηση προχωρά σε λουκέτο λόγω Covid, με το χρηματιστήριο της Βιέννης να χάνει έως 2,95%, με της Φρανκφούρτης -σχεδόν- αντανακλαστικά να διορθώνει έως 0,85%, για να εξισορροπηθεί η τάση στη συνέχεια.

Στα καθ' ημάς, μετά το αρχικό 45' σε θετικό έδαφος και υψηλότερες τιμές -ενδεικτικά έως τις 926,28 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη-, ξεκίνησαν πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, με συνέχεια στις 11:30 η αγορά να είναι σε αρνητικό έδαφος.

Ακολούθησε ημίωρη συσσώρευση έως 0,50% χαμηλότερα, για να έρθουν τα νεότερα από τη Βιέννη, που επέτειναν τις ρευστοποιήσεις από την πλευρά -κυρίως- βραχυπρόθεσμων επενδυτών.

Συνέπεια αυτής της επιβάρυνσης κλίματος/τάσης ήταν η δημοπρασία για τη λήξη της σειράς μηνός Νοεμβρίου να πραγματοποιηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, με το discount για τα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς να διευρύνεται έως 0,85%.

Στην υποκείμενη αγορά, η διόρθωση για τον FTSE25 έφτασε έως τις 2.196,07 μονάδες, με την απώλεια των 2.205 να προσθέτει επιπλέον «πωλητικές» θέσεις στη σειρά μηνός Νοεμβρίου.

«Βαρίδι» αρχικά η Coca Cola, με απώλειες 2,56% στα 29,25 ευρώ και λόγω διόρθωσης της CC/HBC στο Λονδίνο.

Αναστροφή τάσης για περισσότερα blue chips, απόρροια πωλήσεων σε ευρωπαϊκές αγορές.

Ενδεικτική η περίπτωση του ΟΤΕ στα 15,20 (-1,33%), την ώρα που στη Φρανκφούρτη διόρθωνε η Deutsche Telekom.

Στα 5,01 (-1,57%) η μετοχή της AEGEAN -σηματωρός σε αυτές τις περιπτώσεις-, ακολουθώντας τη διόρθωση των ισχυρών ευρωπαϊκών αεροπορικών, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της βραχυπρόθεσμης (κατ' αρχάς) τάσης αναστροφής.

Με 3,5 εκατ. τζίρο η διεύρυνση της διόρθωσης -με την ανακοίνωση των νέων-, σταθερός ο ρυθμός συναλλαγών στη συνέχεια, για να φτάσει στα 45 εκατ. νωρίτερα (*).

Σε ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos κ.α. ο μεγαλύτερος τζίρος και σε όλες με υπερίσχυση των πωλητών.

Στις 20/93 διευρύνθηκε η απόκλιση ανοδικών/πτωτικών καθώς σταδιακά μετά τις 14:15 εντάθηκαν οι πωλήσεις σε ακόμη περισσότερες μετοχές.

(*) στις 15:10

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v