Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 860 μονάδες, με απώλειες άνω του 1% ο Γενικός Δείκτης. Η «περιορισμένη» αντίδραση μετά το ξεπούλημα της Παρασκευής και τα επίπεδα που έχουν σημασία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η άντληση ρευστότητας από τις μεγάλες ΑΜΚ και η στάση των ξένων.

Πτώση με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Ανοδική διόρθωση στις αγορές, επιφυλακτικοί οι επενδυτές μέχρις ότου αποσαφηνισθούν οι εξελίξεις από το μέτωπο της νέας μετάλλαξης. Κυρίως τεχνικής μορφής η επαναφορά των αγοραστών, με μερική επανάκτηση απωλειών της Παρασκευής, με long και short να «κλείνουν βιβλία» σήμερα, τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου.
Μήνας κατά παράδοση φιλικός για τους αγοραστές, αλλά σε εποχές πανδημίας αρκεί η εμφάνιση μιας Όμικρον για να έρθουν τα πάνω κάτω.

Στις 4.655,27 μονάδες ο S&P500, με θετικό πρόσημο μηνός (1,08%) και συνολικής μεταβολής 23,94% για το 2021. Στις 15.278,05 ο DAX, με απώλειες 2,62% για τον Νοέμβριο και 11,37% για το 2021, στο ήμισυ της Νέας Υόρκης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που υπολείπεται μόνιμα -μήνες τώρα- των διεθνών αγορών, ο Γενικός Δείκτης στις 871,34 μονάδες μετρά απώλειες -σχεδόν- 3% τον Νοέμβριο και απόδοση μόλις 7,71% για φέτος. Ο λόγος της υστέρησης της αγοράς μας έναντι των ευρωπαϊκών, κυρίως τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 559,81 μονάδες να χάνει 3,70% στον μήνα, διατηρώντας ωστόσο ένα 7,87% για το 2021.

Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως οι ΑΜΚ σε Πειραιώς και Alpha Bank -ειδικότερα ο αιφνιδιασμός από τη δεύτερη- επενέργησαν ανασταλτικά τόσο για τον κλάδο όσο και για την αγορά ευρύτερα.
Μήνας απωλειών για την πλειονότητα των blue chips -ενδεικτικό το ότι μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση θετικό πρόσημο είχαν μόλις 3 από τις 25 μετοχές του δείκτη. Τέρνα Ενεργειακή (14,53%), Viohalco (4,11%) και ΔΕΗ (0,27%).

Πωλητές τον Νοέμβριο πολλοί ξένοι -έχοντας ξεκινήσει να αντλούν ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ από τα μέσα Οκτωβρίου, κυρίως όμως εγχώρια χαρτοφυλάκια-θεσμικά, τραπεζικά κ.α.

Συγκριτικά καλύτερη η κατάσταση στα mid caps -το πιθανότερο λόγω της πολύ μικρότερης έκθεσης σε ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια-, με τις μετοχές των Cenergy, Attica Bank, Ευρωπαϊκή Πίστη, Quest, BriQ, Autohellas, Papoutsanis, Profile (δηλαδή 8 στις 20) να στέλνουν τους επενδυτές στο ταμείο.

Συνεδρίαση εξισορροπητική περιμένουν οι αναλυτές, με τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας να απαιτούν ετοιμότητα και υπομονή. Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης η προσοχή που δείχνει κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το Γενικό Συμβούλιο να εξετάζει όλες τις εξελίξεις, δεδομένα. Για αυτό και ο σημερινός Εκηβόλος «βλέπει» προς Φρανκφούρτη.

Τεχνικά, χρήζει δεύτερης σερί επιβεβαίωσης η ευρύτερη περιοχή από τις 870 έως τις 860 μονάδες, με σημείο αναφοράς για τους long τις 885-890 καθώς μόνο στην περίπτωση πειστικής υπέρβασης θα επανακτούσαν πλεονέκτημα. Προσώρας αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, αν και η ρευστότητα/ταχύτητα των αγορών δεν δικαιολογεί εφησυχασμό ούτε στο στρατόπεδο των πωλητών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v