Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί είναι πιο «ανθεκτικό» το ελληνικό Χρηματιστήριο

Κόντρα στη διεθνή τάση η επικράτηση των αγοραστών την προηγούμενη εβδομάδα. Τα σενάρια για τεχνική αντίδραση και τα όρια της κίνησης για τον Γενικό Δείκτη. Τα blue chips και τα «μεσαία» που «δίνουν» τώρα long τάση.

Γιατί είναι πιο «ανθεκτικό» το ελληνικό Χρηματιστήριο

Με διαφοροποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έναντι των κύριων ευρωπαϊκών και της Wall Street
"έκλεισε" η προηγούμενη εβδομάδα.

Με 2 στις 2 ανοδικές και κόντρα στην διεθνή τάση, στο "ρηχό" χρηματιστήριο μας, οι αγοραστές επικράτησαν έστω με βραχεία κεφαλή, με τον Γενικό Δείκτη στις 879,23 μονάδες.

Καλοδεχούμενη- για τους long- η αντιθετική κίνηση της αγοράς, απόρροια ωστόσο της υποαπόδοσης που είχε προηγηθεί, των χαμηλότερων τιμών/χρηματιστηριακών αξιών που είχαν διαμορφωθεί για τραπεζικά χαρτιά, κυρίως όμως για blue chips. Κυρίως για τα δεύτερα, όπου είναι επενδεδυμένα περισσότερο μεσο-μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια παρά βραχυπρόθεσμα και επιθετικά στις τραπεζικές.

Στην περιοχή των 2.111,31 μονάδων ο FTSE25, στις 570,42 ο Δείκτης Τραπεζών, με τον FTMidCap στις 1.496,06 μονάδες, με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και ανάλογο τζίρο. Στα 90 εκατ. ο μέσος όρος, με σημαντική συμμετοχή προσυμφωνημένων πράξεων-πακέτων.

Με την επιβεβαίωση των 850 μονάδων, ως περιοχής με ανθεκτικότητα στην αγορά βγήκε αντίδραση, με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται από τα χαμηλά της Τρίτης. Για τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση, έκαναν λόγο οι αναλυτές που εάν επιβεβαιωθούν θα μπορούσε να διευρυνθεί έως τις 890-898 μονάδες, χωρίς να αλλάζει-επί της ουσίας- η φορά της αγοράς

Ενας από τους κύριους λόγους της ανθεκτικότητας, κυρίως των blue chips αλλά και επιλεγμένων mid &small caps τα ομολογουμένως καλά μεγέθη τρίτου τριμήνου, που πιστοποιούν την διαχρονική ανθεκτικότητα της εγχώριας επιχειρηματικότητας, παρά τα...μύρια όσα έχει υποστεί με μνημόνια, Covid-19 κ.λ.π, κ.λ.π.

Ζεστό χρήμα 1,8 δισ. μοιράζουν οι εισηγμένες στους μετόχους, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανωτέρω προσέγγιση.

Μέση μερισματική απόδοση στο 3,3% εισηγμένων μίας αγοράς, που δεν ξεπερνά τα 63 δισ. σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Δεκαοκτώ οι εισηγμένες, με αποτίμηση μεγαλύτερη του δισ. με την πρώτη 5άδα: Coca Cola/hbc (10,266 δισ.), ΟΤΕ (7,029), ΟΠΑΠ (4,410), ΔΕΗ (3,672) και Eurobank (3,375 δισ.) η πιο μεγάλη (σε κεφαλαιοποίηση) από τις τραπεζικές.

Σύμφωνα με τα μεγέθη τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου των 14 (πλην 4 τραπεζών) η καθαρή κερδοφορία τείνει να καλύψει (ή υπέρ-καλύπτει) αυτήν του αντίστοιχου 2019.

Ακρως ενθαρρυντική η κατάσταση στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορίας, με αρκετές περιπτώσεις εταιρειών που-σταδιακά- ανεβαίνουν κατηγορία.

Ωστόσο "κλειδί" είναι το τέταρτο τρίμηνο, λόγω του δυσθεώρητου ενεργειακού κόστους, της πιθανής μείωσης της κατανάλωσης για αυτό και συνολικότερη εικόνα θα έχει η αγορά στις αρχές Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε και δεδομένου, ότι οι ξένοι διαχειριστές- στην πλειονότητα τους- "έκλεισαν βιβλία" την προηγούμενη Τρίτη (30/11) σε ικανοποιητικές τιμές/αποδόσεις δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μία ωραιοποίηση εν όψει εορτών.

Για ένα συντηρητικό year end rally, σημειώναμε στον Εκηβόλο, μετά την πρόσφατη διόρθωση που έθεσε σε δοκιμασία την περιοχή των 850 μονάδων.

Διόρθωση, που οφείλονταν περισσότερο στον τραπεζικό και δευτερευόντως στα blue chips, αλλά με τον πρώτο να είναι αυτός, που αντέδρασε περισσότερο. Με 1,90% ο ΔΤΡ έναντι 1,07% του FTSE25, τάση που για να έχει συνέχεια θα πρέπει ο τραπεζικός να υπερβεί τις 580 μονάδες (τουλάχιστον) το αργότερο μέχρι την συνεδρίαση της Τρίτης.

Στα 2,763 η Εθνική, με θετικό πρόσημο 5,06% (σε εβδομαδιαίο) ήταν η τραπεζική, που έκανε την διαφορά. Θα μπορούσε-υπό προϋποθέσεις- να έχει συνέχεια έως τα 2,83 (όπου ένα κενό, από τις 19/11), περιοχή όπου ενδεχομένως να σηματοδοτηθεί αναστροφή. Στόχος για την Εθνική τα 3 ευρώ, όπως το 1 ευρώ, για την Eurobank, δλδ οι τιμές της τελευταίας αμκ (2016).

Μετοχές με long τάση (εβδομαδιαία) από τις 25 του δείκτη: ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ElvalHalcor, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Jumbo, Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Από τις 20 του FTMidCap, ανάλογη φορά έχει διαμορφωθεί, για: ΕΛΤΟΝ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intracom, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΘ, Ολυμπιακή Τεχνική, Fourlis, Autohellas. Η τελευταία είναι ενδεικτική περίπτωση πλήρους αναντιστοιχίας μεταξύ τρέχουσας τιμής/Γενικού Δείκτη. Εως τα 9,05 με τελική τιμή στα 8,96 ευρώ, για τη μετοχή της Autohellas, που είναι υψηλή-σχεδόν- 20ετίας ( ! ), θυμίζοντας πως η εταιρεία του αείμνηστου Θεόδωρου Βασιλάκη- εισήχθη στο ΧΑΑ το 1999. Είναι δε ο μεγαλύτερος εθνικός franchisee της Hertz International παγκοσμίως. Με αποτίμηση 435,7 εκατ. η εισηγμένη έχει σχέση με τον Γενικό Δείκτη όσο...η μέρα με τη νύχτα. Στρέβλωση, που αφορά αρκετές εισηγμένες, που αναδεικνύαμε για ακόμη μία-πολλοστή- φορά στον Εκηβόλο της Τετάρτης 1η Δεκεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v