Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα τελευταία 5... μέτρα και τα 2 πρώτα ορόσημα

Δύο ημερομηνίες «κυκλώνουν» παράγοντες της αγοράς καθώς καταστρώνουν τη στρατηγική τους για την επόμενη χρονιά. Χαμηλές οι προσδοκίες για την εβδομάδα που ξεκινά. Ποια είναι τα δεδομένα σε τράπεζες και mid caps.

Χρηματιστήριο: Τα τελευταία 5... μέτρα και τα 2 πρώτα ορόσημα

Διαδικαστικού χαρακτήρα οι 5 συνεδριάσεις, που μένουν για την ολοκλήρωση (και) χρηματιστηριακά του 2021. Με την αξία συναλλαγών στα 40 εκατ. την πλειονότητα των ξένων σε διακοπές, τους περισσότερους Ελληνες διαχειριστές να επιδίδονται σε κινήσεις τακτικής της τελευταίας στιγμής, η τελική εικόνα της Παρασκευής, λογικά, δεν θα διαφοροποιείται ιδιαίτερα απ' αυτήν, που θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Δευτέρας.

Στις 890,73 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη με μεταβολή 10,10% για το έτος, στις 2.141,95 (10,72%) για τον FTSE25, στις 573,73 (10,55%) για τον Δείκτη Τραπεζών, στις 1.496,63 (35,15%) και κλάδο Πρωταθλητή τον "Τεχνολογίας-Πληροφορικής" που με τον Δ.ΤΧ στις 2.113,01 "μετρά" το θεαματικό 93,44% για το 2021. "Πρώτες Υλες", "Βιομηχανικά Προϊόντα", "Πετρέλαιο-Αέριο", "Τηλεπικοινωνίες", "Ταξίδια-Αναψυχή", "Τρόφιμα-Ποτέ", "Τρόφιμα-Ποτά" κατέγραψαν (ως κλαδικοί δείκτες) μεγαλύτερη απόδοση από αυτή της αγοράς, των τραπεζικών.

Τέσσερις και η συνεδρίαση της Παρασκευής (με ανοιχτή την Wall Street, αλλά κλειστές πολλές ευρωπαϊκές μεταξύ αυτών της Φρανκφούρτης, Μιλάνου, Μαδρίτης) για τις όποιες τελευταίες προσπάθειες είτε ωραιοποίησης επί μέρους θέσεων για επενδυτικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, είτε μερικής κατοχύρωσης θέσεων.

Εν όψει του 2022, χρονιά-συνέχεια υπό την πίεση της πανδημίας, προσδοκιών και παγίδων, στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να υλοποιηθούν δραστικές ενέργειες προκειμένου να αλλάξει η αποθαρρυντική κατάσταση της χρονιάς, που φεύγει. Κατώτερα των περιστάσεων και της προσδοκίας πολλών τα αποτελέσματα έτους, για καίριους κλάδους, για αρκετές εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς με κομβικό τον χρηματοπιστωτικό. Κοινή εκτίμηση, πως παρά τα σημαντικά βήματα, που έγιναν φέτος θα πρέπει να προχωρήσουν περισσότερα και πιο δραστικά για να αρχίσει, από το νέο, έτος να αποκτά προοπτική "επενδυσιμότητας".

"Επενδυσιμότητα", ευρύτερα ένα στοίχημα όχι μόνο για την χρηματιστηριακή/επενδυτική κοινότητα με τις προθέσεις των ξένων ασαφείς. Αμφίσημη η θέση των πανίσχυρων επενδυτικών οίκων ως προς την "επενδυσιμότητα" είτε αφορά-ευρύτερα- την προοπτική απόκτηση της "επενδυτικής βαθμίδας" για την ελληνική οικονομία είτε- επί μέρους- την διαδρομή των τραπεζών προς την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Κλάδος-κλειδί, που επί 14ετία δεν έχει διανείμει έσοδα (μερίσματα) με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κυρίως, μεσομακροπρόθεσμα.

Για αυτό, παράγοντες της αγοράς "κυκλώνουν" 2 ημερομηνίες, την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου και Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου. Την πρώτη, καθώς είναι η προγραμματισμένη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch-
έχει βαθμολογήσει με ΒΒ/σταθερή προοπτική- την δεύτερη, οπότε η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ (για το 2022).

Θυμίζοντας την σιγή ασυρμάτου του οίκου Moody's, η όποια στάση του οίκου Fitch θα δώσει στίγμα προθέσεων των ξένων, πρακτικά κατά πόσον θα "έβλεπαν" την κατά 2 βαθμίδες αναβάθμιση μέσα στο 2022 με στόχο την απόκτηση της "επενδυτικής βαθμίδας" προς το τέλος του (ή για αρχές του 2023). Να συνεκτιμηθεί, πως ο FITCH θα βαθμολογήσει την ελληνική οικονομία 3 φορές (Ιούλιος, Οκτώβριο οι άλλες δύο).

Στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, το πιθανότερο να συγκεκριμενοποιηθούν- έτι περαιτέρω- στοχευμένες δράσεις/πρόνοιες για χώρες, όπως η Ελλάδα αν και η επικεφαλής έχει καταστήσει σαφή την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει και το 2022. Σε αυτήν έχει έρθει να "κουμπώσει" ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ για τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων (ύψους έως 12 δισ.).

Θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πρώτο καταλύτη η όποια αξιολόγηση από τον αμερικανικό οίκο (στις 14 Ιανουαρίου) ενδεχομένως, αν και ενδεχόμενη προσπάθεια μόχλευσης θα έρθει κυρίως από την πλευρά των ξένων. Περιορισμένη η -μέχρι τώρα- συμμετοχή/παρουσία τους- με αρκετούς εγκλωβισμούς κυρίως στον τραπεζικό κλάδο/ειδικότερα σε Πειραιώς και Alpha Bank, καθώς η τρέχουσα τιμή είναι χαμηλότερη των τελευταίων AMK- μένει να φανεί εάν και πως θα μεταβληθεί ουσιαστικά.

Προς τούτο θα απαιτηθεί αύξηση εισροών -καθαρών κεφαλαίων- που ειδικά το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου είναι απογοητευτική.

Με αυτή την προσέγγιση, πολύ πιο ενθαρρυντική είναι η προοπτική (για τις αρχές 2022/Ιανουάριο)
για blue chips, που απέδωσαν ικανοποιητικά για τα επενδεδυμένα κεφάλαια. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Mytilineos, Viohalco, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ κ.α. υπερέβησαν σε απόδοση την αγορά.
Αρνητικοί πρωταγωνιστές Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, TITAN με απώλειες 12,17%, 12,15% και 1,12% αντίστοιχα.

Πολύ πιο περιορισμένη έως ελάχιστη η έκθεση των mid caps -στο σύνολο τους- με "σφικτά" free float
άφησε περιθώρια για θεαματική υπεραπόδοση αρκετών μετοχών/εισηγμένων. Περιορισμένης έκτασης τελευταίες πωλήσεις/αγορές σε τίτλους αυτής της κατηγορίας αναμένονται τις τελευταίες συνεδριάσεις, που μένουν. Τάση, που το πιθανότερο να έχει συνέχεια από την συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου.

Από αυτή την κατηγορία Cenergy, Intrakat, Intracom, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Profile "έστειλαν" στο ταμείο τους μετόχους/επενδυτές (σε σύνολο χρήσης/από αρχή έτους), με την προθήκη των 2 της "πληροφορικής" EpsilonNet, Entersoft (εντάχθηκαν Δεκέμβριο στον δείκτη FTMidCap). Αρνητικός πρωταγωνιστής η Attica Bank, με απώλειες Fourlis, Papoutsanis, Ικτίνος.

Αρκετά τα επί μέρους στοιχήματα του 2022, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να εστιάζει σε επί μέρους 7 περιπτώσεις εισηγμένων, ενδεικτικές του επίκεντρου εξελίξεων που θα βρεθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v