Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες στην αντίστροφη μέτρηση του 2021

Οι περιορισμένοι όγκοι συναλλαγών συνηγορούν σε αποχή των ξένων επενδυτών από τα πεπραγμένα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ποιες μετοχές είναι στο επίκεντρο του stock picking. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες στην αντίστροφη μέτρηση του 2021

Η πρώτη από τις τελευταίες πέντε  συνεδριάσεις για το 2021 η σημερινή. Με περιορισμένες προσδοκίες για κάτι θεαματικό και πιθανότερο το ενδεχόμενο της προσπάθειας βελτίωσης αποτιμήσεων επιμέρους εισηγμένων.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 890,73 μονάδες, οι αγοραστές «βλέπουν» την επαναφορά πάνω από το όριο των 900 μονάδων ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο, αν και για 8-9 μήνες τις αποδόσεις στην αγορά τις δίνουν μεμονωμένα μετοχές και όχι δείκτες.

Στα 40 εκατ. ο μέσος όρος αξίας συναλλαγών, ενδεικτικός της αποχής των ξένων (στην πλειονότητά τους) των επιλεκτικών αγορών-πωλήσεων κυρίως από θεσμικούς, διαχειριστές αμοιβαίων και επενδυτικά σχήματα. Τα τελευταία με ενεργότατη παρουσία, συμμετοχή στα mid&small caps, έκαναν τη διαφορά, όταν σταδιακά από Απρίλιο-Μάιο άρχισε η μεγάλη συσσώρευση για τα blue chips. Στις 1.496,63 μονάδες ο FTSEMidCap «μετρά» θετικά 35,15% για το 2021, έναντι 10,10% του ΓΔ και 10,55% του ΔΤΡ.

Πολύ μικρότερη έως ελάχιστη η έκθεση των mid & small caps στα ξένα χαρτοφυλάκια και τα hedge funds -σε αντίθεση λ.χ. με τα τραπεζικά-, μεγαλύτερο το περιθώριο, ευελιξία υπεραπόδοσης από τη στιγμή που θα πληρούνται και στοιχειωδώς οικονομικές προϋποθέσεις.

Εισηγμένη -των big caps- που αποζημιώνει και με το παραπάνω από τον βασικό μέτοχο (Deutsche Telekom) τα funds μέχρι τους μικρούς μετόχους, επενδυτές ο ΟΤΕ. Στα 16,46 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, με άνοδο 24,85% (συν μέρισμα, επιπλέον διανομή έκτακτων εσόδων από τη ρουμανική αγορά), δικαιωματικά αναδεικνύεται «χαρτί της χρονιάς» για τα ξένα (και εγχώρια) επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Με «υψηλό 52 εβδομάδων» στα 16,83 ευρώ προοιωνίζεται να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα στοιχήματα των long από τις πρώτες εβδομάδες του 2022, με εμφανή τη στόχευση της υπέρβασης των 8 δισ. (τρέχουσα αποτίμηση στα 7,52 δισ.).

«Ηρακλειδείς» των funds με long θέσεις συγκεκριμένα blue chips, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά από την προσεχή Δευτέρα (3/1/2022) και πρώτο ορόσημο την Παρασκευή (14/1/2022), ημέρα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Ωστόσο, προέχει το «κλείσιμο» έτους, με την υπεραπόδοση επιμέρους mid caps (Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή, BriQ κ.α.) να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα τελευταίο stock picking, στο πλαίσιο περιορισμένου εύρους window dressing για συγκεκριμένες θέσεις θεσμικών, διαχειριστών αμοιβαίων.

Τεχνικά, για τον ΓΔ προδιαγραφές δίνονται σήμερα στον Εκηβόλο, με μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη. Για τον Δείκτη Τραπεζών, οι 569 αποτελούν στήριξη και οι 584 το stop για short θέσεις (εβδομάδας). Οι 610 μονάδες παραμένουν το σημαντικό σημείο αναφοράς για τον κλαδικό δείκτη και περιοχή αλλαγής τάσης. Λίγες οι πιθανότητες υπέρβασής τους σε αυτές τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις. Στις 573,73 μονάδες ο ΔΤΡ.

Συνεκτιμώντας το «κλείσιμο» έτους στη Wall Street, με τον S&P 500 στις 4.696,56 μονάδες με άνοδο 25,04% για το 2021, στη μακροβιότερη bull market της «αγοράς των αγορών», στη Νέα Υόρκη. Τεχνικά, για τον δείκτη οι 4.650 είναι στήριξη, αν και ισχυρότερες είναι οι βλέψεις προς τις 4.731 μονάδες. Ενδεχόμενη υπερέκταση της ανοδικής κίνησης θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος των 4.781 μονάδων -για το 2021-, θυμίζοντας πως η εβδομάδα (και το έτος) «κλείνει» την Παρασκευή με τη Wall Street σε λειτουργία αλλά αργία σε αρκετές κύριες ευρωπαϊκές αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v