Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ζώνες άμυνας και επίθεσης στο Χρηματιστήριο

Πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Από υψηλά επταετίας εκκινεί η αγορά, με ερώτημα το εάν και σε ποια έκταση επιχειρηθεί κατοχύρωση κερδών από βραχυπρόθεσμους παίκτες. Η στάση των ξένων και τα πρώτα επίπεδα στήριξης για τους βασικούς δείκτες.

Οι ζώνες άμυνας και επίθεσης στο Χρηματιστήριο

Ανοδος με μέτρο στη Νέα Υόρκη, στις 4.726,35 ο S&P 500, αλλά με κλίση 0,21% χαμηλότερα τα futures του δείκτη νωρίτερα. Σύντομοι κύκλοι ισχυρών μεταβολών, αρνητικών-θετικών, σε διάστημα λίγων συνεδριάσεων, με συνέπεια την αύξηση της μεταβλητότητας, του βαθμού επικινδυνότητας κυρίως στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Σε αυτή τη συγκυρία, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από πολύμηνη «ταλαιπωρία» σημειώνεται θεαματική ενίσχυση συναλλαγών, εσπευσμένη εισροή κεφαλαίων, ενεργότατη δράση αγοραστών, με αποτέλεσμα η αγορά να οδηγείται σε υψηλά 7 ετών.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 950,38 μονάδες, με τζίρο στα 126 εκατ., πληθώρα προσυμφωνημένων πράξεων, ενεργοποίηση κωδικών, ξένων «ισχυρών χεριών», με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει ανοδικά, με τον ΔΤΡ στις 645,66 μονάδες να «μετρά» 12,30% σε μόλις έξι συνεδριάσεις αλλά και σε πολλά blue chips αγορές (κυρίως) από ξένα χαρτοφυλάκια να ωθούν τις τιμές σε πολυετή υψηλά.

Στις 2.298,83 μονάδες ο FTSE25, με εντολές αγοράς σε ανοδική φορά εισηγμένων/μετοχών «βάρους»
όπως ο ΟΤΕ (16,94), ο ΟΠΑΠ (13,28), η Mytilineos (15,65), η Jumbo (14,32) και τόσες άλλες σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ισχυρή αντίδραση με αυξανόμενες συναλλαγές, εισροές κεφαλαίων που δημιουργούν αντικρουόμενες εκτιμήσεις των ειδικών. Για σύνηθες January Effect, χαμηλού κόστους και ρίσκου για τα πανίσχυρα ξένα funds, κάνουν λόγο ορισμένοι. Για επιχείρηση προεξόφλησης μίας πιθανής, ενδεχόμενης θετικής ετυμηγορίας της Fitch μεθαύριο Παρασκευή, μιλούν άλλοι. Κίνηση ανάλογης αυτής που είχαν στήσει τα ξένα funds τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου του 2020, με διψήφιες-τριψήφιες αποδόσεις μέχρι τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς, με οδηγό πάλι τον τραπεζικό κλάδο. Για λήψη και κατ' αρχάς «χτίσιμο» σειράς πρώτων θέσεων από «ισχυρά χέρια», ενόψει μίας ενδεχόμενης, διαφαινόμενης βελτίωσης της κατάστασης κυρίως στο μέτωπο της πανδημίας, εκτιμούν άλλοι χρηματιστές.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως πρόκειται για σημαντική αντίδραση με ξένα κεφάλαια, επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο που αιφνιδίασε την πλειονότητα των εγχώριων διαχειριστών.

Το πιθανότερο, Παρασκευή-Δευτέρα να έχουμε σαφέστερη εικόνα για τη σύνθεση αυτής της αντίδρασης. Ανάλογα με την έκταση των θέσεων που θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί σήμερα-αύριο, το πώς θα αντιδράσουν οι ξένοι στη μεταβλητότητα/ρευστότητα των διεθνών αγορών. Εάν ένα μεγάλο μέρος των θέσεων που αποκτώνται στις συνεδριάσεις του 2022 και 2-3 στα τέλη του 2021 παραμείνει εντός παιδιάς, δεν ρευστοποιηθεί για να «κλειδωθούν» βραχυπρόθεσμες διψήφιες υπεραξίες και συν τω χρόνω συντηρηθούν σταθερά αυξημένες εισροές (μεγαλύτερες των 60-70 εκατ.) για έναν εύλογο αριθμό συνεδριάσεων, τότε όντως η αγορά να οδηγείται σε λύση της 10μηνης συσσώρευσής της. Και περαιτέρω άνοδο, με ευρύτερη διάχυση και σε άλλα μέρη του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Ωστόσο, πάντα βραχυπρόθεσμα και σε ημερήσια μέτρηση ξεκινάμε όπως σταθερά τις τελευταίες ημέρες, με ζητούμενη -κατ' αρχάς- την επιβεβαίωση των κοντινών στηρίξεων. Στις 935 για τον ΓΔ, στις 635 για τον ΔΤΡ, στις 2.270/65 για τον FTSE25, στο φυσιολογικό ενδεχόμενο που λίγο τα futures στη Wall, λίγο η εικόνα των αγορών της Ασίας νωρίτερα, κάτι το τέλος -αύριο- της εβδομάδας ωθήσουν περισσότερους να κατοχυρώσουν κέρδη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v