Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές

Θετικό άνοιγμα για τον ΓΔ. Αισθητή η βελτίωση του κλίματος στο ΧΑ, που συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά long αγοράς. Οι προσεκτικές κινήσεις που έφεραν το ΧΑ στις 950 μονάδες. Ποιες μετοχές διαπραγματεύονται σε τοπικά υψηλά.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές

Επιμένει στο «κόκκινο» η Wall, ράλι στις αγορές της Ασίας, με αφορμή τη μείωση βασικών επιτοκίων δανεισμού της Κίνας και των καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων για τις εξαγωγές της Ιαπωνίας.

Στα ευρωπαϊκά, από τις 15.809,72 (0,24%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, με το βλέμμα στη Νέα Υόρκη, όπου νωρίτερα τα futures του S&P500 έδειχναν αντίδραση από 0,59% υψηλότερα και τις 4.550 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας σ-τις 23,85 μονάδες ο Volatility Index-, κυρίως οι traders οφείλουν να έχουν τα... μάτια τους 14. Το ίδιο ισχύει και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που κατά γενική ομολογία το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά, από την αρχή του χρόνου.

Για τους βασικούς δείκτες, η τάση, όπως αυτή εξελίσσεται από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου, έχει πολλά χαρακτηριστικά long αγοράς, παράμετρος που δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές και εχέγγυα για να επιχειρήσουν υψηλότερα.

Με θετικό πρόσημο και η χθεσινή συνεδρίαση, με ενεργοποίηση των αγοραστών από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης, καθώς με προσεκτικές, μεθοδικές κινήσεις έφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 951,61 μονάδες. Με τον Δείκτη Τραπεζών στις 650,92 (0,93%), τον FTSE25 στις 2.296,20 (0,68%) και στις 1.584,96 (1,33%) για τον FTMidCap.

Συναλλαγές 24,873 εκατ. μετοχών, τζίρος 62,950 εκατ. ευρώ, με Alpha Bank, OTE, Εθνική, ΟΠΑΠ και Eurobank στην πρώτη 5άδα.

Από τα κύρια στοιχεία των πρώτων συνεδριάσεων του έτους, οι αυξημένες συναλλαγές/τζίρος στις ανοδικές και οι μειωμένες στις πτωτικές, που ενισχύει την εκτίμηση πως σημαντικό μέρος των τοποθετήσεων από τα «ισχυρά χέρια» έρχεται για να μείνει.

Παράλληλα ακολουθώντας τακτική κυκλικότητας, από μέρα σε μέρα μοχλεύεται ρευστότητα σε μετοχές του δείκτη, με αποτέλεσμα στη χθεσινή συνεδρίαση να καταγραφούν νέα τοπικά υψηλά για μετοχές ομίλων όπως λ.χ. οι Motor Oil (15,30), Ελληνικά Πετρέλαια (6,83), Cenergy Holdings (3,66).

Ειδικότερα η ισχυρή/παράλληλη ανοδική κίνηση τίτλων-σηματωρών όπως της Viohalco (4,97) λειτουργούν υπέρ των αγοραστών.

Κοινή εκτίμηση, πως τα «ισχυρά χέρια» θα επιδιώξουν να αφομοιωθούν τα νέα υψηλά της αγοράς (7ετίας για τον ΓΔ), να δοκιμασθούν/επιβεβαιωθούν στηρίξεις, προτού επιχειρήσουν την επόμενη κίνησή τους. Εύλογο, καθώς η αγορά μόλις τώρα βγαίνει από συσσώρευση 10 μηνών, σε αυτή τη συγκυρία δείχνει πως αρχίζει και ελκύει κεφάλαια, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για το επόμενο ανοδικό βήμα.

Εχοντας την ευρύτερη περιοχή των 940 μονάδων ως στήριξη για τον Γενικό Δείκτη, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων με εστίαση και το αυριανό «κλείσιμο» της σειράς Ιανουαρίου στα Παράγωγα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v