Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ρελάνς ανεβάζει το Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 960 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, μετά το θετικό «γύρισμα» για τις μετοχές των τραπεζών. Ανοδος άνω του 3% για Πειραιώς, παραμένει στο «κόκκινο» η Eurobank. Βοήθειες στην τάση από Coca Cola, Viohalco.

Τραπεζική ρελάνς ανεβάζει το Χρηματιστήριο

Με οριακά θετικό πρόσημο ο DAX στη Φρανκφούρτη, διευρύνεται στο 0,49% η μεταβολή για τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να προχωρήσουν σε αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επανέρχεται προς τις 960 μονάδες.

Διαγράφοντας διακύμανση, σχηματισμού W, ο ΓΔ από τις 953,23 της αρχής διόρθωσε έως τις 949,80 (με διπλό χαμηλό), για να ανακάμψει με δυναμική επαναφοράς εδώ και μία-μιάμιση ώρα.

Όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, στο διάστημα από την αρχή έτους μέχρι και σήμερα στις ανόδους της αγοράς συναλλαγές/τζίροι είναι αυξημένοι ενώ στις διορθώσεις μειωμένοι.

Προφανές πως ναι μεν traders τοποθετούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά οι επενδυτές που δίνουν άλλη προοπτική στις κινήσεις υπερτερούν. Τάση που παρατηρείται στην πλειονότητα των συνεδριάσεων, αποτυπώνεται στην αισθητή αύξηση του τζίρου αλλά και τη σύνθεση/διασπορά των μετοχών που κατευθύνεται.

Στις 4.545 (0,49%) νωρίτερα τα futures του S&P500, με το «γύρισμά» τους να ενεργοποιεί -εκ νέου- αγοραστές σε τραπεζικά χαρτιά, blue chips, διευρύνοντας παράλληλα τα mid&small caps που ενισχύονταν από αγορές.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με αλλαγή οδηγού, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης στην Πειραιώς μετακυλίσθηκε ρευστότητα από μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής.

Σταδιακά η τάση ισχυροποιήθηκε για τη μετοχή της, επιπλέον κεφάλαια εισέρευσαν, για να φτάσει έως το 1,488 ευρώ (4,06%). Λόγω της Πειραιώς βελτιώθηκε η εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από τις 643 να αντιδρά κατά 17 μονάδες. Την πορεία της Πειραιώς ακολούθησε η Alpha Βank στο 1,277 και η Εθνική στα 3,289 ευρώ.

Εμφανές πως στις διορθώσεις η προσφορά είναι πολύ μικρότερη απ' ό,τι η ζήτηση στις ανόδους, δίνοντας έτσι περισσότερη ισχύ στη long φορά του τραπεζικού κλάδου.

Πάνω από τις 2.300 μονάδες ο FTSE25, με blue chip-σηματωρό, σήμερα, την Jumbo (14,60), τάση που ακολουθούν Viohalco (5,09), ΟΠΑΠ (13,22), Mytilineos (15,73), Motor Oil (15,31) κ.α.

Ικανοποιητική η κατάσταση και στα mid&small caps, με τίτλους των Entersoft, EpsiloNet, Intrakat, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, ΕΥΑΘ, Cenergy να ξεχωρίζουν από τον FTMidCap.

Με την αξία συναλλαγών στα 38,5 εκατ. ευρώ (στις 15:00), με τα 5,6 εκατ. σε πακέτα για μετοχές των Alpha Βank, Motor Oil, Intrakat και Πειραιώς (το μεγαλύτερο, για 2.250.000 τμχ. στο 1,47 ευρώ).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v