Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διορθώνει κάτω από τις 950 μονάδες ο ΓΔ

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και οι πιέσεις στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης οπλίζουν τους πωλητές. Κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους αλλά και σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Επέστρεψε στο ταμπλό η Trastor.

Χρηματιστήριο: Διορθώνει κάτω από τις 950 μονάδες ο ΓΔ

Το διεθνές αρνητικό κλίμα «κοκκινίζει» τα ευρωπαϊκά, με μικρότερες απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών έναντι της Φρανκφούρτης.

Το διορθωτικό σερί στη Wall Street, οι επιφυλάξεις ενόψει της συνεδρίασης της Fed (25-26/1) συν τα νέα για την οικονομία της Γερμανίας ρίχνουν τον DAX έως 1,48% στις 15.702 μονάδες. Ωστόσο, γενικότερα διορθωτικό είναι το κλίμα από Παρίσι μέχρι Μιλάνο, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αναζητεί διέξοδο από την κρίση, συνεκτιμώντας εξελίξεις και σε άλλα μέτωπα. Το ουκρανικό είναι ένα, απασχολεί δε εύλογα περισσότερο το Βερολίνο.

Σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, στο χρηματιστήριό μας δεν θα μπορούσε να διαμορφωθεί διαφορετικά η κατάσταση, από τη στιγμή μάλιστα που αρκετοί (κυρίως) βραχυπρόθεσμοι «κλειδώνουν» θέσεις τους. Λογικό, εάν εκτιμηθεί πως ήταν αγορασμένοι στις πρώτες 4 συνεδριάσεις του έτους συνδυαστικά με τη λήξη, σήμερα, της απλής σειράς μηνός Ιανουαρίου στα Παράγωγα.

Περισσότερες οι πωλήσεις από τα πρώτα, κιόλας, λεπτά της συνεδρίασης, με εμφανείς τις εντολές για κατοχύρωση θέσεων σε τραπεζικά χαρτιά αλλά και blue chips. Με την τάση να παρασύρει και τα mid & small caps.

Εως τις 947 μονάδες νωρίτερα (στις 11:05) ο Γενικός Δείκτης, με πολύ σημαντική τη στήριξη (εβδομαδιαία) στις 943 μονάδες. Σημειωτέον πως η ευρύτερη ζώνη πέριξ των 940 δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες, με επιτυχή -μέχρι τώρα- έκβαση για τους long.

Εως τις 650,71 ο ΔΤΡ, με τις 645 σημαντικό σημείο αναφοράς για τον κλαδικό δείκτη. Σε Alpha Bank οι περισσότερες συναλλαγές, πωλήσεις έως το 1,257 ευρώ. Επίσης σε Eurobank (0,9914), Εθνική (3,249) και Πειραιώς (1,458).

Εως τις 2.288,66 ο FTSE25, και εδώ σημαντική στήριξη λίγες μονάδες χαμηλότερα, καθώς πωλήσεις βγαίνουν σε ΟΤΕ (16,92), ΔΕΗ (8,87), Jumbo (14,50), Viohalco (4,95), Mytilineos (15,56), ΟΠΑΠ (13,08).

Ωστόσο σε συγκεκριμένα blue chips-σηματωρούς ενεργοποιούνται αγορές από χαμηλότερα επίπεδα τιμών, με πλέον ενδεικτική την περίπτωση του ΟΤΕ. Δεικτοβαρές χαρτί, με διακύμανση στο εύρος των 16,75-16,935 ευρώ, πιθανότατα θα είναι αυτό που θα παιχτεί από τους long, ως προς τη διαμόρφωση του δείκτη.

Συνεκτιμώντας την αγορά Παραγώγων, με λιγοστά ΣΜΕ σε λογικό discount έως 0,93% χαμηλότερα και για τις δύο σειρές (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου).

Στα 12 εκατ. η αξία συναλλαγών, με μόλις 5 μετοχές στο «πράσινο» έναντι 77 στο «κόκκινο», σχέση ενδεικτική της ευρύτερης εικόνας του ταμπλό.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Trastor μετά τις ανακοινώσεις επέστρεψε σε διαπραγμάτευση, σημειώνοντας κέρδη 9,71% στο 1,13 ευρώ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v