Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση profit taking στο Χρηματιστήριο

Εικόνα ήπιας διόρθωσης στο Χρηματιστήριο που ακολουθεί τις μεγάλες διεθνείς αγορές. Οι μετοχές των συστημικών τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο δεδομένων και των υψηλών αποδόσεων του τελευταίου διαστήματος. Κινητικότητα στα μεσαία.

Συνεδρίαση profit taking στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά, από χαμηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αναμενόμενη, λίγο ως πολύ, η κατ' αρχήν αποτίμηση των στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ με αρκετά ψύχραιμη την διαχείριση των "υψηλών 40ετίας" και όσων προοιωνίζονται.

Μαζεύτηκε, εχθές βράδυ, σημαντικό μέρος της προσφοράς στην Wall Street, νωρίτερα τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε ξεκίνημα της συνεδρίασης από 0,43% χαμηλότερα και τις 4.478 μονάδες, αλλά η μέχρι τώρα εικόνα δεν δικαιολογεί ούτε πανικό-ούτε εσπευσμένες/επιθετικές ρευστοποιήσεις.

Διακριτή η προσπάθεια των επενδυτών να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα, να προσαρμόσουν την τακτική τους για τη συνέχεια, συνεκτιμώντας αρνητικές και θετικές εξελίξεις. Στις 15.387 (-0,68%) ο DAX στην Φρανκφούρτη, στις 7.628 (-0,56%) o FTSE 100 στο Λονδίνο, και στον ρυθμό αυτόν traders και επενδυτές ενεργούν και στο ΧΑ.

Εως τα επίπεδα των 955 μονάδων η αρχική -περισσότερο αντανακλαστική- διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη. Με συναλλαγές αξίας 4,8 εκατ., ενδεικτικές της προσεκτικής στάσης των παικτών, της ψύχραιμης διαχείρισης της κατάστασης.

Σε τραπεζικά χαρτιά και δευτερευόντως σε blue chips, οι κυριότερες ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών. Εύλογα, καθώς ο τραπεζικός είναι ο κλάδος που υπεραποδίδει και με τις 4 συστημικές να αποζημιώνουν με διψήφιες αποδόσεις. Εως τις 730 ο ΔΤΡ με απώλειες 1,22% αλλά με θετικό πρόσημο 5,68% στην εβδομάδα και συνολικά 27,75% από την αρχή του έτους. Η μεγαλύτερη απόδοση- σε αυτό το διάστημα- μακράν από οποιανδήποτε άλλη αντίστοιχη ευρωπαϊκή αγορά.

Σε Eurobank, ETE, Alpha Bank οι περισσότερες συναλλαγές, με προσεκτικές πωλήσεις και αγορές από χαμηλότερες τιμές, με την προσφορά να απορροφάται γρηγορότερα στην Εθνική. Στα 3,704 με ενδείξεις αναστροφής για την συνέχεια της συνεδρίασης.

Με θετικό πρόσημο, από τις μετοχές του δείκτη: ΔΕΗ (8,45), Coca Cola (30,02), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,252), ΕΥΔΑΠ (7,57), Quest (18,78), Sarantis (8,45).

Αρχικά, με εμφανή κλίση προς τις πτωτικές- στα πρώτα 20'- με τάση εξισορρόπησης στα επόμενα 20' με αποτέλεσμα η σχέση ανοδικών/πτωτικών να διαμορφώνεται στις 28/51. Με αρκετές τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις mid&small caps να υπεραποδίδουν, ενδεικτικές για ΕυρωΣυμβούλους, Alumil, Moda Bagno, EpsiloNet κ.α.

Στα 8,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, στις 11.10'

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v