Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες απορρόφησαν τους κραδασμούς

Αλλη μια συνεδρίαση με υψηλό τζίρο και τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί λίγο υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη. Πρωταγωνιστής σήμερα η Εθνική, συνέχισε ανοδικά η Πειραιώς. Ποια blue chips δέχτηκαν πιέσεις.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες απορρόφησαν τους κραδασμούς

Με θετικά πρόσημα και έκδηλη νευρικότητα, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ψυχανεμιστούν τις επόμενες κινήσεις της Fed, μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα στο 7,5%, από 7% τον Δεκέμβριο εκτοξεύτηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο στο 7,3%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 1982. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,6%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,4%.

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τελική επικράτηση των “buyers”, αν είναι κριτήριο το τελικό πρόσημο των βασικών δεικτών και όχι η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης:

Η ευδιάκριτη υποχώρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Η συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να προηγούνται αυτών με θετικό, εικόνα που μπορεί να βελτιώθηκε, αλλά δεν άλλαξε μέχρι τέλους.

Η Εγχώρια Αγορά πέρασε χωρίς “αναταράξεις” την χθεσινή “σιγή ασυρμάτου” από τον Οίκο MSCI (για τις 12 Μαϊου και την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI - rebalancing 31/5 - μεταφέρεται το ενδιαφέρον των Εγχώριων επενδυτών, όσον αφορά ενδεχόμενες προσθέσεις και αφαιρέσεις από τον MSCI Standard Greece. Σημειώνεται ότι οι μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη MSCI Standard Greece είναι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo).

Συνεχίζονται οι “εισαγόμενες” εντολές αγορών για Βαρύδεικτους Τραπεζικούς τίτλους, ενώ η μη είσοδος της Εθνικής στον MSCI Standard Greece, δεν έφερε επιθετικές ρευστοποιήσεις θέσεων. Αντίθετα μάλιστα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, ηγήθηκε και της σημερινής ανοδικής κίνησης, κάτι που επιβεβαιώνεται από το κλείσιμο του ΔΤΡ στο υψηλό ημέρας.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ολοκλήρωσε το “έργο” του ο Ξένος πωλητής στη μετοχή της ΔΕΗ (+1,75%), που μπορεί σήμερα να ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 8,66 ευρώ (+4,34%).

Αναταράξεις στις Αγορές ομολόγων προβλέπει η οικονομική επιθεώρηση “Handelsblatt”, “καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες δρομολογούν αυξήσεις επιτοκίων και οι Διεθνείς Επενδυτές αρχίζουν και πάλι να εξετάζουν πιο προσεκτικά τα ποσοστά του χρέους. Oι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, για μία ακόμη φορά, καθώς και στην Ιταλία, τη Χώρα με το υψηλότερο Δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, εκτινάσσεται στο 2,526%, στην Αγορά ομολόγων.

Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που αναζητούν τους “φθηνούς” τίτλους, αν έχουν απομείνει και σε αυτή την προσπάθεια, αρωγός είναι ο Μάνος Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως, “πλέον η Αγορά, από το στάδιο του εξορθολογισμού των συμπιεσμένων αξιών, διαπραγματεύεται σε αποτιμήσεις που περιέχουν προσδοκίες και επομένως έχει γίνει πιο ευαίσθητη στα θεμελιώδη μεγέθη. Αυτό σημαίνει ότι η κερδοφορία έχει αποκτήσει πρωτεύοντα ρόλο στον χαρακτηρισμό μιας μετοχής ως ‘φθηνής’ και η εστίαση πλέον έχει φύγει από τα ιστορικά δεδομένα του 2021, που το μόνο που απομένει να προεξοφληθεί είναι η ανακοίνωση του μερίσματος”.

Τα νούμερα πάνω στα οποία κάθονται οι εκτιμήσεις του 2022 περιέχουν πάντως αρκετή δόση ρίσκου και αυτό δεν αφορά μόνο τις Ελληνικές μετοχές. Η χρονιά ξεκίνησε με έντονη μεταβλητότητα στο κόστος πωληθέντων, τις Πρώτες Ύλες και την Ενέργεια, μειώνοντας την προβλεπτική ικανότητα των μοντέλων αποτίμησης. Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, θα έχει κάποιο αντίκτυπο στο β’ εξάμηνο στο κόστος χρηματοδότησης, ενώ στο τεχνικό κομμάτι των αποτιμήσεων, θα επηρεάσει το προεξοφλητικό συντελεστή της κερδοφορίας.

Επομένως, η επιλογή ενός πολλαπλασιαστή κερδοφορίας που είναι ήδη χαμηλός, περιορίζει τον κίνδυνο μιας μεγάλης αστοχίας στην εκτίμηση των κερδών της χρήσης. Τα μεγάλα “P/E” μπορεί να υπόσχονται υψηλούς ρυθμούς αύξησης κερδοφορίας, είναι όμως τα πρώτα που “τιμωρούνται” όταν οι Αγορές μπαίνουν σε φάση ενδοσκόπησης λόγω αλλαγής των δεδομένων, ή της παρουσίας νέων αρνητικών καταλυτών.

Στις 10 πιο “φθηνές” Εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης συναντάμε τα δύο Διυλιστήρια, τη ΔΕΗ και την TITC, Εταιρείες δηλαδή με ισχυρό ενεργειακό αποτύπωμα και εξαρτώμενες από πολλές μεταβλητές, που δημιουργούν περιθώρια αποκλίσεων από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε δεύτερο χρόνο οι Εταιρείες αυτές “τιμωρούνται” για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο δημοφιλείς, ή συμβατές σε χαρτοφυλάκια με αυξημένο βαθμό ευαισθησίας στα πρότυπα του ESG.

Λιγότερο εξαρτημένες, ή ασφαλισμένες από το πλήθος των ενεργειακών παραμέτρων είναι οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Μυτιληναίος και οι τρεις με αυξημένο ρυθμιστικό ρίσκο, ή ρίσκο εκτέλεσης επενδυτικού πλάνου, αλλά με συνεπή παράδοση σε μερίσματα, όπως και η Jumbo η οποία βρίσκεται χαμηλά, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Εφοδιαστική Αλυσίδα παγκοσμίως.

Τέλος, η παρουσία στη λίστα των Cenergy και EΛΧΑ αποδίδεται στις διακυμάνσεις που παρουσιάζει το κόστος των βασικών Πρώτων Υλών, που οι δυο Εταιρείες χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους.

“Πέρα από τους δείκτες των καθαρών κερδών, θα μπορούσε να γίνει συνδυασμός με την επιχειρηματική αξία της Εταιρείας. Δείκτες κάτω από 8, παραδοσιακά συνιστούν ενδιαφέρουσες τιμές τοποθετήσεων, ενώ η διαπραγμάτευση κάτω από την αξία των ιδίων κεφαλαίων έχει επίσης ενδιαφέρον, όταν αφορά ισολογισμούς με μεγάλες παγιοποιήσεις. Σε αυτή την περίπτωση ΔΕΗ, TITC και ΕΛΧΑ ικανοποιούν τα δύο κριτήρια ενώ Jumbo, TITC και ΟΛΠ έχουν πλεονέκτημα με βάση τον χαμηλό δείκτη της Επιχειρηματικής αξίας προς τα λειτουργικά τους κέρδη”, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και σε όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 86 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 8/12/2014 και στις 1035,08 μονάδες) και ο ΔΤΡ έκλεισε σε νέα υψηλά διετίας (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 21/2/2020 και στις 766,01 μονάδες).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 11,1 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,8 δισ. ευρώ), Eurobank (4,2), Εθνική (3,4), Alpha Bank (3,4), ΔΕΗ (3,2) και Μυτιληναίος (2,2 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1430168 νέες (KΟ) μετοχές της Alpha Bank, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 88 στελέχη της Τράπεζας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 2.347.411.265.

Από εκεί και πέρα και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι και σήμερα με την πλευρά των “buyers” (Alpha Bank +0,92%, Εθνική +3,02%, Eurobank +1,94%, Πειραιώς +1,87%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 723,95 (-0,85%) και 741,78 μονάδων (+1,60%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 740,8 (+1,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 743,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,83%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 700, ή έστω υψηλότερα των 688 μονάδων, οι αγοραστές έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 770 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 688 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 655, 636 (gap), 623 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών και ημερήσιο “stop long”) και 585 – 575 μονάδες (προστρέχουν για στήριξη οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικό πλεονέκτημα στους “sellers” δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,40%), ΑΡΑΙΓ (+0,84%), ΔΕΗ (+1,75%), ΕΛΠΕ (+1,07%), ΜΠΕΛΑ (+1,48%), ΟΠΑΠ (+0,29%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,31%) και TITC (+1,16%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΛΠ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κλείσιμο σε υψηλά 2ετιας, η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,84%). Αν ο τίτλος πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,10 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο αναρρίχησης προς τα 6,50 και 6,90 – 7,00 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 5,80 και 5,25 – 5,15 ευρώ, που συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Στα 5,17 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Βρήκε “τοίχο” στη ζώνη 5,10 – 5,13 και οπισθοχώρησε ο τίτλος της Viohalco (-1,13%). Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,80 ευρώ, οι αγοραστές δεν έχουν λόγους ανησυχίας και μπορούν να συνεχίσουν να ελπίζουν σε μία νέα ανοδική προσπάθεια, προς τα 5,26 – 5,30 ευρώ. Αντίθετα επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 4,80, μπορεί να δώσει διόρθωση προς τα 4,71 – 4,65 (σπεύδει ο εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 4,605 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+1,07%). Αν ο τίτλος πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 6,78 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), διατηρεί ελπίδες για κίνηση προς τα 8,00 – 8,40 ευρώ (μακροπρόθεσμος στόχος). Η πρώτη σημαντική στήριξη στη ζώνη 6,17 – 6,05 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος (ΙΝΚΑΤΔ) της Ιντρακάτ, συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 14/2/2022.

Η Frigoglass (+13,58%) ανακοίνωσε ότι ήλθε σε συμφωνία με το Συνασφαλιστικό Σχήμα που είχε αναλάβει την ασφαλιστική κάλυψη, έναντι της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο Εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στη Ρουμανία για αποζημίωση ύψους €42 εκατ. που σχετίζεται με τις υλικές ζημιές. Σε συνέχεια της υπογραφής της συμφωνίας, η Frigοglass έλαβε €10 εκατ. από το Συνασφαλιστικό Σχήμα, με το συνολικό εισπραχθέν ποσό να ανέρχεται στα €25 εκατ. Η καταβολή του εναπομείναντος ποσού των €17 εκατ. υπόκειται στην τεκμηρίωση για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη φάση ανακατασκευής του Κτιρίου και τις αγορές εξοπλισμού. Προσοχή, “η ασφαλιστική αποζημίωση που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, βρίσκεται υπό εκτίμηση από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες”, που σημαίνει επιπλέον ποσό.

Το 2021 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για την Αλουμύλ (+0,48%), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κύκλου εργασιών του Ομίλου (εκτίμηση: €315 εκατ., αυξημένος κατά €74 εκατ. σε σχέση με το 2020, ήτοι 30%), κατέδειξαν την ικανότητα της Εισηγμένης να αντεπεξέρχεται σε κάθε συνθήκη. Ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της εποχής, την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των επώνυμων Προϊόντων της για αρχιτεκτονικές χρήσεις, καθώς και την σημαντική αύξηση του πελατολογίου της στο εξωτερικό και το άνοιγμα νέων Αγορών, η Αλουμύλ αποφάσισε την επαναλειτουργία της Μονάδας στη Ξάνθη, η οποία έπαυσε την παραγωγική της δράση το 2013.

Από εκεί και πέρα, αύξησαν συναλλαγές ΑΝΕΚ (+1,69%), Moda Bagno (-4,67%), Έλτον (-1,93%) και Λύκος (+1,86%).

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασε ο Ικτίνος (+3,79%).

Θετικό κλείσιμο, αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές για ΔΟΜΙΚ (+2,24%), ΜΙΝ (+1,69%), ΜΕΡΚΟ (+1,67%), ΑΒΕ (+1,24%), ΟΛΥΜΠ (+1,18%), ΑΑΑΠ (+8,39%), ΜΕΒΑ (+2%), ΜΑΘΙΟ (+8,26%), ΚΤΗΛΑ (+2,81%) και ΦΛΕΞΟ (+0,76%).

Πλαγιοανοδικά από τα 0,532 ευρώ η Fieratex (+0,87%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Ελγέκα (+0,81%) και CPI (+4,73%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Entersoft (-0,38%).

Μαζεύεται η Μοτοδυναμική (+1,76%).

Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην Intralot (+4,39%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Cenergy (-0,82%).

Στις 31/1 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για την Ίλυδα (-1,02%), στις 2/2 για την Ελινόιλ (-2,79%) και στις 4/2 για την Έλαστρον (0%).

Παρουσία πωλητή σε ΛΕΒΚ (-5%), ΛΑΝΑΚ (-1,92%), ΛΑΒΙ (-2,16%), ΚΥΡΙΟ (-1,59%), ΝΤΟΠΛΕΡ (-5%), ΒΙΟΤ (-2,86%), ΙΝΤΕΚ (-2,48%), ΙΝΚΑΤ (-1,82%) και ΛΟΓΟΣ (-1,80%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Αν ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει να δίνει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 950 – 961 μονάδων, θα αυξήσει τις ελπίδες του για κίνηση προς τις 1013 και 1060 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 936, με “φίλτρο” δύο συνεδριάσεων, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 931 (ημερήσιο “stop long”), 917 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η ζώνη 900 – 885 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μέχρι πρότινος αντίσταση στις 2200 – 2240 μονάδες, έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη στήριξη, με ενδιάμεση στήριξη στις 2280 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) και όσο ανθίστανται, οι “buyers” έχουν ελπίδες για αναρρίχηση προς τις 2366 – 2390 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2200, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις και 2175 – 2135 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με βελτιωμένους όγκους συναλλαγών, παρά την απουσία Ελληνικού ενδιαφέροντος στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 887 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 920 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 980 μονάδες. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (εκτ: 7,3%) θα δώσει τον τόνο στις Αγορές”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merit Sec.

“Αυξημένα κέρδη για τον ΓΔΧΑ καταγράφηκαν χθες, αντίστοιχα με εκείνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 εβδομάδων. Παράλληλα, δεν προέκυψε είσοδος/διαγραφή για τις Ελληνικές μετοχές, από τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα οδηγήσει σε αυξημένες διακυμάνσεις ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ και τους υπόλοιπους τίτλους που απαρτίζουν τον Standard Index, καθώς οι εκτιμήσεις για αλλαγές ήταν αντικρουόμενες. Για σήμερα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μεγέθη του πληθωρισμού Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για άνοδο σε ετήσια βάση της τάξεως του 7,2%. Πιθανή σημαντική ανοδική απόκλιση από αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις Αγορές και το αντίστροφο”, σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.

“Χωρίς Ελληνικό ενδιαφέρον ήταν οι αλλαγές στον MSCI, καθώς ο Οίκος δεν προχώρησε σε αλλαγές, με το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτών να μεταφέρεται για τις 12 Μαΐου και την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών. Τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στις ΗΠΑ, όπου ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Ιανουαρίου, με την επίδοση να συνυφαίνεται με τις αποφάσεις της Federal για τα παρεμβατικά της επιτόκια”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Τραπεζικός κλάδος αντεπιτίθεται”, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι traders, αλλά και οι επενδυτές κυνηγούσαν τον Τραπεζικό κλάδο για αποδόσεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχαναν χρήματα και μάλιστα γρήγορα. Το 2021 ήταν ακόμα μία κομβική χρονιά για τον κλάδο, μιας και 3 Τράπεζες που είχαν θέματα ανακεφαλαιοποιήθηκαν, με τους Ξένους Θεσμικούς να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης.

Η κατακόρυφη μείωση των “κόκκινων” δανείων, μαζί με την εκθετική αύξηση των καταθέσεων, έχει φέρει τον Τραπεζικό κλάδο σε πλεονεκτική θέση, μετά από πολλά χρόνια. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να αρχίσει να δανείζει με μεγαλύτερους ρυθμούς.

Από την άλλη, η πιθανολογούμενη αύξηση επιτοκίων είναι ικανή συνθήκη, για να αυξήσει τα κέρδη του στο μέλλον, ενώ αν παρατηρήσετε το σύνολο του κλάδου Παγκοσμίως, έχει πολύ καλύτερη εικόνα από την υπόλοιπη Αγορά.

Η “εκδίκηση” του Τραπεζικού αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά, μιας και όλα αυτά τα χρόνια όχι απλά υστερούσε σε αποδόσεις, αλλά είχε και ισχυρές απώλειες.

Οι υπόλοιπες καλές Εταιρείες έβγαζαν αποδόσεις, χωρίς να επηρεάζουν σημαντικά τον ΓΔ. Πλέον ο ΓΔ μπορεί να δει το τετραψήφιο νούμερο, κάτι που δεν θα πετύχαινε χωρίς τις Τραπεζικές μετοχές.

Στην ψυχολογία των επενδυτών, ο φόβος για μία μεγάλη διόρθωση των Ξένων Αγορών είναι διάχυτος, με τους περισσότερους να περιμένουν να καταρρεύσει η Ελληνική Αγορά. Αυτή αντιθέτως, ακόμα και στο πρόσφατο βύθισμα των Ξένων έδειξε χαρακτήρα και πλέον κινείται σε νέα υψηλά, δείχνοντας την διαφορετικότητα της.

Αποκλειστικός υπεύθυνος για αυτή την εικόνα είναι ο Τραπεζικός κλάδος.

Όσοι περιμένουν να κερδίσουν την Αγορά με βάση το συναίσθημα, είναι δεδομένο ότι μόνιμα θα χάνουν, ή θα παρατηρούν τις κινήσεις της Αγοράς θεωρώντας ότι αυτό που βλέπουν δεν έχει νόημα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά, ή γρήγορα traders και επενδυτές θα ακολουθήσουν τον Τραπεζικό κλάδο, έστω και σε λάθος timing.

Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα, σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, έχει γίνει “της μόδας” η έκδοση νέων ομολογιακών εκδόσεων.

Ακόμα και Ξένες Ναυτιλιακές Εταιρείες, Ελληνικών συμφερόντων, έχουν βρει ευκαιρία για χαμηλό δανεισμό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Όπως όλα δείχνουν όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Πλέον η Αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί την αύξηση επιτοκίων, με αποτέλεσμα αυτό να τιμολογείται ήδη στις υφιστάμενες εκδόσεις.

Το τελευταίο διάστημα δεν έχει κανένα λόγο κάποιος να τοποθετήσει χρήματα σε νέες εκδόσεις, με τόσο χαμηλό επιτόκιο. Ήδη οι τιμολογήσεις σε αρκετές περιπτώσεις είναι αισθητά χαμηλές και στηρίζονται στην μεγάλη ζήτηση.

Το χρηματιστηριακό ταμπλώ προσφέρει πλουσιοπάροχα τιμές, με πολύ καλύτερες αποδόσεις.

Είναι λογικό λοιπόν απόπειρες νέων εκδόσεων να μην έχουν εύκολη επιτυχία, με χαμηλό επιτόκιο α) γιατί οι επενδυτές μπορούν να βρουν καλύτερες αποδόσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλώ και β) γιατί με υπομονή λίγων μηνών, θα υπάρξουν εκδόσεις με υψηλότερα επιτόκια.

Να σημειωθεί ότι αν κάποιος έχει τοποθετηθεί σε ένα ομόλογο στο 100 και διαπραγματεύεται στο 95, ή στο 97 δεν σημαίνει ότι η Εταιρία έχει πρόβλημα, αλλά ότι η Αγορά ήδη τιμολογεί μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

"Ο επενδυτής, παρόλα αυτά, θα συνεχίσει να πληρώνεται το κουπόνι που συμφώνησε, όμως αν για όποιο λόγο πουλήσει, θα χάσει μέρος του αρχικού κεφαλαίου λόγω της αλλαγής επιτοκίων”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σε διεθνές επίπεδο, η αισιοδοξία για επιστροφή του Παγκόσμιου ΑΕΠ στα προπανδημικά του επίπεδα, συνεχίζει να στηρίζει την επενδυτική διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τον ΓΔ σε υψηλό 7 ετών, θα λέγαμε ‘καλώς το και ας άργησε", όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Από τεχνικής άποψης, οι "ταύροι" καλούνται να αφήσουν πίσω τους τη "μπαριέρα" των 960 μονάδων, έτσι ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο κορυφής (top) και αντίστροφης (reversal) στο μακροπρόθεσμο γράφημα τιμών.

Κάπως έτσι σκέφτονται και οι “long” στο Πετρέλαιο, το οποίο έχει “στρογγυλοκαθίσει” στα δικά του πολυετή υψηλά και πάντα με την “ευγενική χορηγία” του Ουκρανικού ζητήματος.

Οι Χώρες - Μέλη του OPEC και οι Πετρελαϊκές Εταιρίες θα καλωσορίσουν πιθανή επίτευξη του ανοδικού στόχου των $100 δολαρίων, σε αντίθεση με τους Έλληνες (καταναλωτές και όχι μόνο) που θα πρέπει να επωμιστούν το υψηλότερο κόστος της Ενέργειας.

Σε υψηλό διετίας, πλησίον του 2,50%, έχει σκαρφαλώσει η απόδοση (yield) του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, αποτυπώνοντας κυρίως την επικείμενη αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ, σε ότι αφορά το μέγεθος του ισολογισμού της.

Οι Ευρωπαίοι "γκουρού", που κρατούν τα "κλειδιά" της νομισματικής πολιτικής για το σύνολο της Ευρωζώνης, άρχισαν επιτέλους να παραδέχονται δημοσίως, ότι ο πληθωρισμός ο οποίος ροκανίζει τα καθαρά εισοδήματα των Νοικοκυριών, δεν αποδεικνύεται τελικά τόσο παροδικός και αναιμικός όσο η ίδια η ΕΚΤ, μετ' επιτάσεως προέβλεπε.

Ας “όψονται" η Federal και η Bank of England, που πρώτες έλαβαν τα μηνύματα των Αγορών, δήλωσαν τρόπον τινά και έμμεσα "mea culpa" και έβαλαν πλέον “το νερό στο αυλάκι” για τη σύσφιξη της, άνευ προηγούμενου, χαλαρής επιτοκιακής πολιτικής τους.

Σε ότι αφορά το Ελληνικό χρεόγραφο, η απόδοση του έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, από τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε το Καλοκαίρι. Για να αποδίδουμε τα του "Καίσαρος τω Καίσαρι", δεν υποστηρίζουμε ότι το “country risk” της Χώρας μας αυξήθηκε τόσο δραματικά, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως επίσης δεν “λιβανίζαμε” την Εγχώρια πολιτική Ηγεσία, όταν το κόστος του Κρατικού δανεισμού μειωνόταν σε επίπεδα Γερμανίας.

Η χαμηλότερη αποτίμηση (mark – to - market) των Κρατικών Ομολόγων, δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα Θεσμικά Χαρτοφυλάκια "σταθερού εισοδήματος", με ότι αυτό συνεπάγεται σε όρους πιθανής μείωσης της ρευστότητας, που θα διαθέσουν προς άλλες επενδυτικές επιλογές. Σε αυτά τα πλαίσια, μένει να δούμε το πως οι Ελληνικές Τράπεζες θα απορροφήσουν την πτώση της τιμής των ομολόγων, ανεξαρτήτως λήξεως και Εκδότη.

“Γεγονός είναι ότι το ‘ράλι’ του κλαδικού δείκτη Τραπεζών και των Εισηγμένων που τον απαρτίζουν εντυπωσιάζει, αλλά από την επικοινωνία μας με συμμετέχοντες στην Ελληνική Αγορά, αποκομίσαμε την εντύπωση ότι πολλοί επενδυτές συνεχίζουν να δείχνουν δυσπιστία προς τον κλάδο, λόγω του βεβαρημένου χρηματιστηριακού ιστορικού του, επιβεβαιώνοντας την έκφραση ‘όποιος καεί με το χυλό, φυσά και το γιαούρτι", τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτική κίνηση στην Ευρώπη, με διαθέσεις διόρθωσης οι δείκτες στην Wall Street.

Νέα κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.

Με τα $1840 κοντράρεται ο Χρυσός, με πιο επιθετικούς αγοραστές το Ασήμι, πάνω από τα $45130 το Bitcoin, προς τα $3190 υποχωρεί το Ethereum.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διατηρήσει το 2023 στον ‘πάγο’ τους κανόνες που αφορούν τη μείωση του χρέους”, σύμφωνα με προσχέδιο που παρουσιάζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το “Politico”.

Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2022 η Κομισιόν και αναβαθμίζει την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό. Στις τακτικές οικονομικές της προβλέψεις αναφέρει ότι το ΑΕΠ, στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, θα αυξηθεί κατά 4% φέτος και 2,7% το 2023. Η Επιτροπή αναμένει ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι 3,5%, πολύ υψηλότερος από την πρόβλεψή της τον Νοέμβριο για 2,2%.

Eπαναφέρει στην κανονικότητα η ΕΚΤ τις Τράπεζες της Ευρωζώνης που βρίσκονται υπό την εποπτεία της, αίροντας σταδιακά τα μέτρα στήριξης που είχε υιοθετήσει εξαιτίας της πανδημίας.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε, μετά την ολοκλήρωση των “τεστ αντοχής”, έξι Τράπεζες της Ευρωζώνης, τις οποίες δεν κατονομάζει, θα πρέπει να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως “δεν θα επιτρέπει πλέον στις Τράπεζες να λειτουργούν κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που ορίζεται από τον ‘Πυλώνα 2’, πέραν του Δεκεμβρίου 2022 και δεν θα επεκτείνει πέραν του Μαρτίου 2022 το εποπτικό μέτρο που τους επιτρέπει να αποκλείουν τα ανοίγματα των Κεντρικών Τραπεζών, από τη μόχλευση που τους αναλογεί”.

“Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2% φέτος”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος, στηρίζοντας την πρόβλεψη της Κομισιόν για μέσο ποσοστό αύξησης των τιμών 3,5% το 2022.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις υποχώρησαν κατά 16000, στις 223000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 230.000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

“Οι δείκτες αποτίμησης των Ελληνικών μετοχών, σε όρους κερδοφορίας και εσωτερικής αξίας, εμφανίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τις Αναδυόμενες Αγορές, αλλά σε παρόμοια επίπεδα με τις Αναδυόμενες Αγορές της Ν.Α. Ευρώπης. H Ελλάδα επίσης εμφανίζεται ως φθηνή σε σχέση με τις Αγορές μετοχών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Κόσμου, αφού ο δείκτης P/E στην Αγορά των ΗΠΑ κινείται στις 21,9 φορές φέτος και 20,2 φορές το επόμενο έτος, ενώ για την Ευρώπη ο δείκτης τοποθετείται στις 14,9 φορές και στις 14,3 φορές το 2023, που αποτελεί για τους επενδυτές το έτος σύγκρισης στην πραγματικότητα” εκτιμά η Citigroup.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελληνική ανάπτυξη του 2021 υπολογίζεται υψηλότερη στο 8,5%, αντί 7,1% στις Φθινοπωρινή έκθεση. Για το 2022 όμως η πρόβλεψη είναι ελαφρά χαμηλότερη στο 4,9%, αντί 5,2%. Το Φθινόπωρο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα είναι μόλις 1%, ενώ τώρα εκτιμά ότι θα είναι υπερτριπλάσιος (3,1%).

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 19,6, από 17,8 ευρώ, δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση σε “neutral”, από “buy”. Όσον αφορά στη μερισματική απόδοση, η Χρηματιστηριακή αναμένει ότι η Εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,72 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2021.

Η πιο αυστηρή (hawkish) στροφή της ΕΚΤ έστειλε τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, στρέφοντας το ενδιαφέρον στην πορεία των κεφαλαίων και των εσόδων (ΝΙΙ) των Τραπεζών, εξηγεί η JP Morgan, συστήνοντας: Alpha Bank τιμή - στόχος €1,60 και σύσταση υπεραπόδοσης, Eurobank τιμή - στόχος €1,30 και σύσταση υπεραπόδοσης, Εθνική Τράπεζα τιμή - στόχος €4 και σύσταση υπεραπόδοσης και Τράπεζα Πειραιώς τιμή - στόχος €2 και σύσταση ουδέτερη.

Ο ΓΔ κινήθηκε μεταξύ 957,95 (-0,25%) και 967,78 μονάδων (+0,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 964,95 (+0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 964,05 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,39%.

Ο τζίρος στα 100,2 εκατ., όμως από αυτά τα 22,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ και ΕΛΠΕ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΚΟΥΕΣ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, TITC και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι ΕΥΔΑΠ, Quest, ΟΤΕ και Σαράντης.

Δεδομένων των κερδών των βασικών δεικτών, ασφαλώς και δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.410 συμβόλαια).

Στα 2.365 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.342 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.089, 998 για τον Φεβρουάριο και 91 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.355), κινήθηκε μεταξύ 2.320 και 2.366,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 734,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (26.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.725), Εθνική (9.782), Eurobank (2.896), Πειραιώς (7.108), ΔΕΗ (1.010), Μυτιληναίο (383), ΑΔΜΗΕ (125), Ελλάκτωρα (278), Ιντρακόμ (152), MIG (631), ΓΕΚ (288), Jumbo (195), Fourli (165), Lamda Development (179), Τέρνα Ενεργειακή (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 61.671, Πειραιώς 32.550, Εθνική 24.500, MIG 35.198, Cenergy 11.377, Eurobank 32.262, ΔΕΗ 21.383, Ελλάκτωρα 10.103.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

                 Position Holder                              Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,56%

2022-02-01

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,51%

 

2022-01-18

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,69%

2022-02-01

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.983.065 τεμ., (από 62.097.784 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.105.679 τεμ. (2.102.438), Eurobank 45.311.909 τεμ. (45.181.707), ΟΠΑΠ 1.333.004 τεμ. (1.333.004), Εθνική 6.857.249 τεμ. (7.010.496), Πειραιώς 5.872.986 τεμ. (5.897.896), ΟΤΕ 2.590.735 τεμ. (2.591.179), ΑΔΜΗΕ 1.977.302 τεμ. (1.977.302).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v