Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι νάρκες στον δρόμο για τις 1.000 μονάδες

Τα ισχυρά κέρδη του τραπεζικού κλάδου, τα ντιλ που δημιουργούν τάση και η συμμετοχή των blue chips στην κίνηση της εγχώριας αγοράς. Το πολιτικό σκηνικό, το κύμα ανατιμήσεων και ο «άγνωστος x» της ουκρανικής κρίσης.

Χρηματιστήριο: Οι νάρκες στον δρόμο για τις 1.000 μονάδες

Μεταξύ Σκύλλας (γεωπολιτικών) και Χάρυβδης (εσωτερικών) η επιστροφή του Οδυσσέα (Χρηματιστηρίου Αθηνών) προς την Ιθάκη του (1.000 μονάδες).

Με νέα άνοδο, 2,76% την τελευταία εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 7ετίας μετά από την συνεδρίαση της Παρασκευής με την αξία συναλλαγών να ξεπερνά τα 100 εκατ. οι επενδυτές «απάντησαν» στα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, στην παρόξυνση της κατάστασης στο ουκρανικό μέτωπο και στα όσα διαδραματίστηκαν στο εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον.

Στις 971,09 μονάδες ο ΓΔ, με τον τραπεζικό κλάδο σε θέση οδηγού και με σημαντικό αριθμό εισηγμένων-σηματωρών να ακολουθεί ανοδικά. Σε αυτό τον ρυθμό και πολλά mid & small caps με «καύσιμο» και επιχειρηματικές εξελίξεις.

Με άνοδο 7,29% για τον ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδος και σωρευτικά 29,69% από την αρχή του έτους ο κλάδος είναι ο αδιαμφισβήτητος οδηγός αυτής της επαναφοράς του χρηματιστηρίου μας. Με σημαντική τη συνδρομή των blue chips, καθώς ο FTSE25 ενισχύθηκε 3,48% στις 2.375,98 μονάδες και 10,57% από την αρχή του έτους. Αλλά και με ικανοποιητική την ανταπόκριση αρκετών εισηγμένων μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας. Στις 1.597,73 μονάδες ο FTMidCap με θετικό πρόσημο 1,11% και 7,09% στα αντίστοιχα διαστήματα.

Στα 108,7 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, κατά 49,4% αυξημένη σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, με τον υψηλό τζίρο της Παρασκευής σε ανοδική αγορά να οφείλεται σε νέες καθαρές εισροές κεφαλαίων από traders και επενδυτές, που προσβλέπουν προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Πορεία προς το ορόσημο των 1.000 μονάδων, για όσους (παρ)ακολουθούν τον ΓΔ, που μόνο εύκολη και χωρίς εμπόδια προοιωνίζεται να είναι. Κατ' αρχήν οι εξελίξεις στο «ουκρανικό μέτωπο» πυροδοτούν μεταβλητότητα, ρευστότητα και αναταράξεις στις αγορές, με την «βουτιά» της Παρασκευής, στη Νέα Υόρκη να οφείλεται -κυρίως- στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον/Δύσης- Μόσχας.

Προφανώς η στάση των επενδυτών, ειδικότερα των traders να είναι σε, μέγιστο βαθμό, συναρτώμενη με τα νεότερα από το μέτωπο. Στα τρία σενάρια των Ρώσων, για την Ουκρανική κρίση αναφέρεται σχετικό θέμα που επιμελήθηκε η Αννα Φαλτάϊτς.

Παράλληλα, όμως αποτιμώνται και οι εξελίξεις στο εσωτερικό κυρίως όσον αφορά στην «εκλογολογία» που κυριάρχησε το τελευταίο διάστημα. Στον "πονοκέφαλο" της ακρίβειας και το (κυβερνητικό) αφήγημα της επόμενης ημέρας εστιάζει ο Φίλιππος Πανταζής, με ζητούμενη για τις αγορές την πολιτική σταθερότητα.

Μεταξύ, κυρίως αυτών των δυο «μετώπων» οι επενδυτές επιχειρούν να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα, να διαχειριστούν το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται λόγω «πληθωρισμού/επιτοκίων/κόστους» με τη-μέχρι τώρα- πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέχει σημαντική ασφάλεια/στήριξη στην ελληνική οικονομία.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, την Τρίτη αναμφίβολα θα «μετρήσει» για τις ευρω-αγορές, θα συνεκτιμηθεί με την τακτική της ΕΚΤ εν όψει της πολύ κρίσιμης συνεδρίασης στις 10 Μαρτίου. Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, επίσης σημαντικός "δείκτης" για την Wall Street.

Στις 4.418,64 μονάδες ο S&P 500 με απώλειες 1,45% την τελευταία εβδομάδα και 7,29% από την αρχή του έτους, στις 15.425,55 ο DAX με θετικό πρόσημο (1,44%) και απώλειες 2,89% στα αντίστοιχα διαστήματα θα κυμανθούν ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η στάση, κυρίως των βραχυπρόθεσμων θα φανεί από αύριο κιόλας. Εάν δηλαδή θα προχωρήσουν σε κατοχύρωση μέρους των σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους ή θα συνεχίσουν σταδιακά με νέες αγορές. Εχοντας ως ορόσημο την Παρασκευή, ημέρα λήξης της απλής σειράς για τα Συμβόλαια Φεβρουαρίου, στα Παράγωγα ενδεχομένως να γίνει περιορισμένης έκτασης αναπροσαρμογή θέσεων. Με premium τόσο η σειρά τρέχοντος (για 399 ΣΜΕ με 0,64%) όσο μηνός Μαρτίου (226 ΣΜΕ με 0,61%) απόκλιση που εύκολα μπορεί να διευρυνθεί ή να αναστραφεί (σε discount).

Ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να δίνει τον ρυθμό (είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση) με τις Eurobank (1,144 ευρώ), Εθνική (3,749) και Alpha Bank (1,4295) σε «νέα τοπικά υψηλά». Τεχνικά, για τον ΔΤΡ η περιοχή από τις 715 έως τις 690 μονάδες είναι στήριξη (σε εβδομάδα) με το stop για τις long θέσεις να έχει ανέβει στις 705 μονάδες. Αντίσταση προς τις 760 μονάδες, σε πρώτο χρόνο.

«Καύσιμο» για την αγορά και οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο με την συμφωνία Allianz- Ευρωπαϊκής Πίστης να αλλάζει τα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο, όπως εύγλωττα «μετρά» ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Συνακόλουθα τις αποτιμήσεις, με την ελληνική ασφαλιστική στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 178,9 εκατ. μέγεθος που λειτουργεί συγκριτικά για την έτερη εισηγμένη Interlife των 86,16 εκατ.

Στην τελική ευθεία Καζίνο Ελληνικού και μεταφορά της «Πάρνηθας», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Μόσχου, που επίσης αφορά σε εισηγμένες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Intrakat κ.α. έμμεσα). Ενθαρρυντικά τα μηνύματα και στον σημαντικό τουριστικό κλάδο, με ενδεικτικά αυτά της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως τα αναλύει η Εύα Οικονομάκη.

Κινητικότητα και σε άλλους κλάδους, με την ολοκλήρωση -αύριο- της ΑΜΚ της Intrakat να ισχυροποιεί τον κατασκευαστικό όμιλο σε μία περίοδο υλοποίησης (και συμβασιοποίησης) σειράς μεγαλύτερων και μικρότερων έργων. Στο πλαίσιο αυτό, και οι σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με ανοιχτό/πιθανό το ενδεχόμενο έκδοσης εταιρικού ομολόγου).

Με την προσοχή στο «ουκρανικό μέτωπο» η αρχή της εβδομάδος, με το χρηματιστήριο μας- μετά και της τελευταίας- με άνοδο 2,76% να παραμένει στην κορυφή των αποδόσεων-μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών- από την αρχή του έτους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v