Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ρελάνς αγοραστών και θετικό πρόσημο για τον ΓΔ

Αποκρούστηκαν οι αρχικές πιέσεις, παρότι οι περισσότερες μεγάλες διεθνείς αγορές συνεχίζουν με αρνητικά πρόσημα. Οι τραπεζικές μετοχές έδωσαν το σύνθημα, ανοδικά και οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo.

Χρηματιστήριο: Ρελάνς αγοραστών και θετικό πρόσημο για τον ΓΔ

Με θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κόντρα στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών και παρά
την αρνητική ένδειξη των futures στη Wall Street. Με τράπεζες το «γύρισμα» και βοήθειες από συγκεκριμένα blue chips, συντηρώντας τη θετική διαφοροποίηση του χρηματιστηρίου μας, ενισχύοντας την εκτίμηση πως «ισχυρά χέρια» -κυρίως εξ Αμερικής- έχουν άλλα συμφέροντα σε αυτή τη φάση των αγορών.

Με τον DAX στις 15.422 (-0,44%), τα futures του S&P 500 από τις 4.474 (-0,55%), ήταν οι τραπεζικές που με ενεργοποίηση αγοραστών πέρασαν σε θετικό έδαφος -λίγο μετά τις 13:05-, για να ακολουθήσουν συγκεκριμένα χαρτιά-σηματωροί, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης από τις 955,96 να αντιδράσει έως τις 966,64 μονάδες. Με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 730,44 στις 747,89 και τον FTSE25 από τις 2.337,50 στις 2.367,73 μονάδες.

Συναλλαγές αξίας 39 εκατ. ευρώ, νωρίτερα (*), με προτεραιότητα σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, με σταθερές εντολές αγοράς και διαδοχικά νέα τοπικά υψηλά και για τις τρεις. Για νέο εργαλείο, που μπορεί να φέρει κέρδος στις τράπεζες, έκανε από νωρίς λόγο ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αναλύοντας την έκθεση της Morgan Stanley. Αυτό σε μία περίοδο που η Goldman Sachs «βλέπει» 6+1 αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Προφανή τα νέα δεδομένα, αλλά και η προσαρμοστικότητα των επενδυτών σε αυτά, όπως αυτή αποτυπώνεται είτε με την κατοχύρωση μέρους θέσεών τους σε μετοχές εταιρειών συγκεκριμένων κλάδων είτε με μεταφορά κεφαλαίων σε άλλες, διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Διακριτή η στροφή κεφαλαίων -διεθνώς- και προς μετοχές τραπεζών, τάση που διευκολύνει τους long σε ένα «ρηχό» τραπεζοβαρές χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό. Από βαρίδι διόρθωσης σε μοχλό αντίδρασης ο κλάδος, με την Alpha Bank στο 1,425 ευρώ, τη Eurobank στο 1,139 και στα 3,729 την Εθνική.

Επίσης εμφανής η ενίσχυση θέσεων -σχεδόν αποκλειστικά ξένων- σε blue chips όπως λ.χ. ΟΤΕ (17,85), Mytilineos (15,46), αλλά και ΕΥΔΑΠ (7,62), Aegean (6,13), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,29), ΑΔΜΗΕ (2,50), Jumbo (13,82) κ.α.

Αποτέλεσμα; Η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες με θετικό πρόσημο, εδώ και μία ώρα, παρά τη διαφορετική τάση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο. Ενδεικτική η απόκλιση μεταξύ ΓΔ με 8,20% από την αρχή του έτους έναντι απωλειών 2,87% του DAX.

Βελτιωμένη η συνολικότερη θέση των αγοραστών, καθώς -πλέον- φθάνουν στις 51 μετοχές σε σχέση με τις 52 των πωλητών. Με αρκετά mid & small caps να αποδίδουν πολλαπλάσια της αγοράς. Ενδεικτικές περιπτώσεις αυτές των ΣΙΔΜΑ, Alumil, PVMezz, Moda Bagno, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΚΕΚΡΩΨ, EpsiloNet, Inform Lykos, Βιοκαρπέτ κ.α.

(*) στις 14:15

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v