Πτώση χωρίς αλεξίπτωτο για τις ελληνικές μετοχές

Βαριές οι απώλειες στην εγχώρια αγορά που τις τελευταίες εβδομάδες υπεραπέδιδε έναντι ξένων χρηματιστηρίων. Στις 888 μονάδες ο ΓΔ, τέσσερα blue chips με διψήφια πτώση. Εκτινάχθηκε στα 163 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών.

Πτώση χωρίς αλεξίπτωτο για τις ελληνικές μετοχές

Πτώση χωρίς ανάσα στις Διεθνείς Αγορές, καθώς η Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα παρακολουθεί την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών σε Πετρέλαιο (σε υψηλά 8ετιας) και Φυσικό Αέριο, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως, “αν οι νέες τιμές στην Ενέργεια, περάσουν στον δείκτη τιμών καταναλωτή, αυτό θα φέρει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση Επιχειρήσεις, Νοικοκυριά και βέβαια τις Κεντρικές Τράπεζες, που θα κληθούν να κινηθούν βάσει των νέων δεδομένων”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ενδελεχή αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών, μετά τη Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 10 Μαρτίου”, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ.

“Οι τιμές του Πετρελαίου και του Αερίου αναμένεται να καταγράψουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, καθώς κλιμακώνεται η κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας, όμως η επίπτωση στην Ενέργεια δεν θα είναι η μοναδική. Από τo Σιτάρι, μέχρι το Κριθάρι και από τον Χαλκό, μέχρι το Νικέλιο, οι Εφοδιαστικές Αλυσίδες αναμένεται να διαταραχθούν, καθώς θα επιδεινώνεται η κρίση”, λένε αναλυτές στο CNBC.

Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς και έστρεψαν μέρος των ενεργών επενδυτών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους υποχωρεί κατά 14 μονάδες βάσης, του Βρετανικού κατά 10 μονάδες βάσης, του Γερμανικού κατά 8 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, διολισθαίνει στο 2,601%.

“Mini sell off” και στην Αγορά Κρυπτονομισμάτων, που αναγκάζει αναλυτές και επενδυτές να βάζουν υπό αναθεώρηση την άποψη πως τα Crypto είναι ο “Ψηφιακός Χρυσός” και μπορούν να λειτουργήσουν και αυτά τα “επενδυτικά καταφύγια”.

Προς νέα βραχυπρόθεσμα υψηλά Χρυσός και Ασήμι, με τον πρώτο να τραβάει ψηλότερα και την τιμή της Χρυσής Λίρας, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί η σημαντική υποχώρηση των Πολύτιμων Μετάλλων από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Ισχυρές πιέσεις στο Ευρώ. Στα χαμηλά ημέρας και στο 1,1133 η ισοτιμία με το Δολάριο.

Εννοείται, πως καθαρά πτωτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, να χάνει όλα τα κέρδη του 2022 και να γυρίζει σε αρνητική μεταβολή, από τις 31/12/2021, ενώ η σημερινή πτώση του ΓΔ ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 23 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 23/3/2020 (-7,58%).

Στην περίπτωση του ΔΤΡ, η σημερινή υποχώρηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 9 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 21/5/2021 (-10,93%).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και σύμφωνα με ενημέρωση του Χ.Α., μεταβλήθηκαν, λόγω υψηλής μεταβλητότητας οι χρονισμοί του Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας) ως εξής: Φάση συγκέντρωσης εντολών λόγω ΑΜΕΜ: 10 λεπτά (από 2 λεπτά).

Φάση επέκτασης συγκέντρωσης εντολών λόγω ΑΜΕΜ: 5 λεπτά (από 1 λεπτό).

Αντίστοιχη τροποποίηση είχε γίνει τον Μάρτιο του 2020 λόγω Covid.

Με Α.Μ.Ε.Μ. ξεκίνησαν τη συνεδρίαση, από τις μετοχές του FTSE25, οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ και ΚΟΥΕΣ.

Εκτός από την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα των Διεθνών Αγορών, το κλίμα στο Χ.Α. βάρυναν και οι κινήσεις “stop loss” που ενεργοποιήθηκαν και μάλιστα με ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα, μόλις ο Γενικός Δείκτης “βούτηξε” χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών μηνών, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 16/11/2021 (302,6 εκατ.), ενώ η λήξη των συναλλαγών, βρήκε 54 τίτλους με απώλειες μεγαλύτερες του 8% (!)

Εννοείται ότι με τα τρέχοντα δεδομένα, κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα, καθώς οι “κραδασμοί” είναι “εισαγόμενοι” και παντελώς απρόβλεπτοι.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, “βλέποντας το μηνιαίο γράφημα, καταλαβαίνουμε και την ‘μεγάλη εικόνα’ της Εγχώριας Αγοράς, που σίγουρα έχει διαφορές από τις υπόλοιπες Αγορές. Η συσσώρευση του τελευταίου 12μηνου, μας βοηθάει στο να έχουμε ισχυρές στηρίξεις στην ζώνη του 900 - 850. Θα θέλαμε κλείσιμο μήνα πάνω από τις 894 μονάδες γεγονός, που θα δείξει την δυναμική της Αγοράς, αν συμβεί”.

Ο Τραπεζικός είναι και ο πιο “ευέξαπτος” κλάδος, μιας και έχει τελείως διαφορετικό γράφημα. Σε ημερήσιο έχουμε θεαματική έξοδο, με το 930 επίπεδο να γίνεται αντίσταση.

Άποψή μας είναι πως αν η Αγορά είναι να κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα, η πτωτική κίνηση θα είναι πολύ γρήγορη, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η συμπεριφορά της Αγοράς, είναι τελείως διαφορετική από το παρελθόν.

Από την άλλη, είναι λογικό η Ελληνική Αγορά, όσο θετικά δεδομένα και να έχει, να επηρεάζεται σε τόσο σημαντικά γεγονότα και πτώσεις.

Στην παρούσα κατάσταση δοκιμάζεται η ίδια η Ευρώπη, που πλέον θα πρέπει να λειτουργήσει σε νέες βάσεις.

Τέλος να πούμε ότι σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν πρόθυμοι πωλητές, που δεν σταθμίζουν τιμές και πουλάνε απλά επειδή έχουν κέρδη, ή φοβούνται με την λογική να “πηγαίνει περίπατο”.

“Αφήνουμε την ίδια την Αγορά να μας δείξει τις προθέσεις της, πριν αποφασίσουμε να κάνουμε κινήσεις μεγάλου ρίσκου”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, την οποία εκφράζει στη στήλη η Merit Sec., “η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία και οι τιμές της Ενέργειας έχουν εκτοξευθεί. Ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι ‘ante portas’, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια οικονομία ήταν σε ύφεση το 2008, με την τιμή του Πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα, λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν την δύσκολη εξίσωση υψηλού πληθωρισμού, ύφεσης και αύξησης των επιτοκίων. Όσο αφορά την Ελληνική Οικονομία, το Φυσικό Αέριο αποτέλεσε το 42% της Ηλεκτρικής παραγωγής της Χώρας μας το 2021. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα αποθέματα Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας διαρκούν για δέκα ημέρες, εάν κοπεί η ροή του Αερίου από την Ρωσία. Επιπλέον, παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου >1 μήνα και εμπλοκή των Δυτικών Δυνάμεων, θα έχει αρνητικές συνέπειες στον Τουρισμό. Εκτιμούμε ότι οι κυκλικές μετοχές (Τράπεζες, Εμπόριο, Βιομηχανίες) είναι πιο ευάλωτες σε αυτό το περιβάλλον. Είμαστε θετικοί για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε πτώση >10% και για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας σε πτώση >15%. Ο ΓΔ θα ακολουθήσει την πορεία των Διεθνών Αγορών”.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 9,1 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,4 δισ. ευρώ), Eurobank (3,8), Εθνική (3,1), ΔΕΗ (3,1), Alpha Bank (2,9), Μυτιληναίος (2,0) και Ελ. Πετρέλαια (2,0 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -7,41%, Εθνική -7,36%, Eurobank -10,8%, Πειραιώς -10,5%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών δοκίμασαν και χαμηλότερα επίπεδα τιμών, για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση προς το τέλος και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Έτσι, ο τίτλος της ΑΛΦΑ υποχώρησε μέχρι τα 1,205 ευρώ (-10,7%), της ΕΤΕ μέχρι τα 3,349 ευρώ (-8,75%), της ΕΥΡΩΒ μέχρι τα 1,002 ευρώ (-12,30%) και της ΠΕΙΡ μέχρι τα 1,395 ευρώ (-11,4%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 647,06 μονάδες (-10,56%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 655,73 (-9,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 659,2 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,88%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 744 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 628 και η “μεγάλη μάχη” στην ζώνη 588 – 584, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν από κοινού το χαρτοφυλάκιο ‘Αριάδνη’ της PQH, με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, γνωστοποίησαν τα private equity funds Bain, Fortress και Davidson Kempner (DK), επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’. Πρόκειται για mega consortium, καθώς υπό το ίδιο Σχήμα συμπράττουν Bain, Fortress, doValue από τη μια και DK-Cepal από την άλλη”.

Άνφιλντ όταν παίζει η Λίβερπουλ, θυμίζει η τελική εικόνα και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος, έστω αμετάβλητος.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΡΑΙΓ (-8,72%), ΒΙΟ (-10,3%), ΣΑΡ (-12,8%), ΕΕΕ (-8,54%) και ΛΑΜΔΑ (-8,66%), ενώ μετά και τη σημερινή καταιγιστική πτώση, είναι περισσότερο από ευνόητο ότι δεν υπάρχουν τεχνικές αναλύσεις και οι επόμενες θα ξαναγραφτούν με τα νέα τεχνικά δεδομένα.

Μέχρι τότε, η στήλη θα αρκεστεί στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και σε αναφορά των ημερήσιων δρώμενων, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+160%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+51%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+32,96%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, καλύφθηκε πλήρως η Α.Μ.Κ. ύψους 1,11 εκατ. ευρώ για τους Ευρωσυμβούλους (-8,20%). Η αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε κατά 76,45% από την άσκηση των δικαιωμάτων από 396 μετόχους, ενώ οι αδιάθετες μετοχές διατέθηκαν σε 165 μετόχους που είχαν ζητήσει επιπλέον μετοχές.

Όσον αφορά τα “επιτεύγματα” της σημερινής συνεδρίασης, ο μοναδικός τίτλος που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετική μεταβολή, αυτός του Νάκα (+1,82%, αλλά με μόλις 2602 τεμ.).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 964 μονάδων, ενώ χάθηκε και το τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών στις 893 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχιστεί η “νότια κίνηση”, η “μητέρα των μαχών” θα δοθεί στις 855 μονάδες.

Και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2384 μονάδων. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2178 – 2158 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), θα μεταφέρει την αντιπαράθεση αγοραστών - πωλητών στην επόμενη στήριξη των 2090 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σήμερα το πρωί, περιμένουμε μεγάλες πιέσεις στην Αγορά”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Μετά τα νέα, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση, η Αγορά κινήθηκε στο ‘κόκκινο’, ενώ η αυξημένη αβεβαιότητα υποδηλώνει υψηλή μεταβλητότητα στις επόμενες συνεδριάσεις”, εκτιμά η Piraeus Sec.

“Οι επενδυτές με εμφανή τη διάθεση αποφυγής ρίσκου, μετά την Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και της αύξηση των τιμών Ενέργειας”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η επικίνδυνη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εξελίξεων αναμένεται να πυροδοτήσει πωλήσεις, ενώ αναμένεται και νέο πακέτο κυρώσεων από την Δύση. Επισημαίνουμε εκ νέου ότι βραχυπρόθεσμα, οι προβλέψεις είναι αρκετά επισφαλείς και απαιτείται εγκράτεια, καθώς τα γεγονότα θα επισκιάσουν το σύνολο των μετοχικών δεικτών. Κατά τα άλλα, τα αποτελέσματα του ΟΤΕ κινήθηκαν πάνω στις εκτιμήσεις με προσαρμοσμένο EBITDA Δ΄ τριμήνου στα 332 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 12,4% έναντι του αντίστοιχου περσινού. Παράλληλα, η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει πλέον το 70% -100% των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών του Ομίλου, με την συνολική αμοιβή να επιμερίζεται σε αναλογία 50% μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών, με σκοπό την ακύρωσή τους. Η εφαρμογή της αναθεωρημένης πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους θα ξεκινήσει το 2022 και θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος. Το 2022, η συνολική αμοιβή θα ανέλθει σε €500 εκατ. (+5% έναντι του 2021) και θα επιμεριστεί ισόποσα σε μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών”.

"Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια", υπενθυμίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Μια τέτοιου βεληνεκούς γεωπολιτική αναταραχή, η οποία "κοκκινίζει" τους μετοχικούς δείκτες και οδηγεί σε "πάρτι" τις τιμές των assets που θεωρούνται "ασφαλή καταφύγια" (βλ. Κρατικά ομόλογα υψηλότατης πιστοληπτικής διαβάθμισης και Πολύτιμα Μέταλλα).

"Τρελή" η άνοδος και στα Εμπορεύματα (Ενέργεια και Αγροτικά), η προσφορά και ο εφοδιασμός των οποίων εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την Ανατολική Ευρώπη.

Ο "λογαριασμός" θα έρθει ακόμη και για όσους δεν επενδύουν στις Αγορές, καθώς αναμένεται νέο ισχυρότατο κύμα ανατίμησης (και ίσως) έλλειψης Πρώτων Υλών, λόγω πιθανής στενότητας στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Εκτιμούμε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις θα αναγκάσουν τις Κεντρικές Τράπεζες να "παγώσουν" τα όποια πλάνα νομισματικής σύσφιξης κατάρτιζαν.

Δεν αποκλείουμε μάλιστα να υπάρξουν εμφανείς και μη, "ενέσεις ρευστότητας", με αποκλειστικό στόχο να επουλωθούν (όσο αυτό γίνεται) οι "πληγές" του εν εξελίξει “κραχ”.

Στα καθ' ημάς, ο ΓΔ έχασε τον κινητό μέσο των 200 ημερών, ο οποίος θεωρητικά δίνει σήμα “sell” στην καθοδική διάσπαση, ακόμη και στα αργότερων αντανακλαστικών Θεσμικά Χαρτοφυλάκια, τα οποία "φιλτράρουν" την τάση.

Η υπεραπόδοση και αυτονόμηση της Λεωφόρου Αθηνών από τις Ξένες Αγορές δε μπορούσε να συνεχιστεί εν μέσω "καταιγίδας" και ενώ ο ΓΔ επέστρεψε στο εύρος τιμών που "σημάδεψε" το δεύτερο μισό του προηγούμενου έτους.

“Οι επιμέρους μετοχές του Χ.Α., φυσικά, απαιτούν επιμέρους αξιολόγηση. Περιοριστικός παράγοντας για πολλές από αυτές είναι η χαμηλή ρευστότητα, που με απλά λόγια σημαίνει ότι η ‘έξοδος κινδύνου είναι στενή’, με το ‘panic selling’ να δυσχεραίνει την κατάσταση”, όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Τα πρώτα μέτρα έκτακτης ανάγκης παρουσίασε η Τράπεζα της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τη Χρηματοπιστωτική Αγορά, μετά την εντολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για επίθεση στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το Ρούβλι βουλιάζει σε ιστορικό χαμηλό, έναντι του Δολαρίου.

Με ανάπτυξη 7% έτρεξε η Αμερικανική Οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020. Όπως μεταδίδει η Washington Post, πρόκειται για μικρή αναβάθμιση σε αυτή τη δεύτερη εκτίμηση, από το 6,9% που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Για όλο το 2021, το ΑΕΠ έκανε άλμα κατά 5,7%, σημειώνοντας την ταχύτερη ετήσια ανάπτυξη από την επέκταση κατά 7,2% το 1984.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, οι αιτήσεις διολίσθησαν στις 232000, από 249000, έναντι πρόβλεψης για πτώση στις 235000.

Η Goldman Sachs αξιολογεί την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και εκτιμά ότι η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη από ότι οι ΗΠΑ, σε αυτό το σκηνικό της γεωπολιτικής έντασης.

“Οι βασικοί κίνδυνοι, μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιλαμβάνουν υψηλότερες τιμές Ενέργειας, αύξηση τιμών σε Τρόφιμα και άλλες τιμές των Βασικών Εμπορευμάτων, υψηλότερο πληθωρισμό και εμπορικές διαταραχές” επισημαίνει η HSBC.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Για όσους αρέσκονται με τα στατιστικά, ίσως αξίζει αναφοράς, ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 3,3 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 882,77 μονάδες (-7%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 888,83 (-6,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 888,31 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,42%.

Ο τζίρος στα 163,4 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπήρξε τίτλος που να έλθει, έστω και προς στιγμήν, σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΕΕΕ και Σαράντης.

Αποκαρδιωτική η τελική εικόνα με 1 ανοδική μετοχή, έναντι 142 πτωτικών, ενώ 28 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (85.780 συμβόλαια).

Στα 2.577 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.368 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.748, 1.721 για τον Μάρτιο και 27 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.175), κινήθηκε μεταξύ 2.152 και 2.249 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 728).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΕΕΕ, 8.000 Eurobank, 5.000 Αεροπορία Αιγαίου, 21.257 ΟΤΕ, 20.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank 33.910), Εθνική (14.002), Eurobank (17.168), Πειραιώς (6.081), ΔΕΗ (3.555), Μυτιληναίο (1.056), MIG (2.457), Ιντρακόμ (1.023), Ελλάκτωρα (1.423), ΕΕΕ (307), Cenergy (403), Lamda Development (526), Viohalco (602), ΟΤΕ (447), Ελ. Πετρέλαια (315), Motor Oil (272), ΑΔΜΗΕ (338), Fourli (383), Jumbo (281), ΓΕΚ (324), ΕΧΑΕ (215), Τέρνα Ενεργειακή (132).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 61.417, Πειραιώς 47.487, Εθνική 23.131, MIG 36.983, Cenergy 11.201, Eurobank 29.785, ΔΕΗ 20.337, Ελλάκτωρα 12.096.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP             Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,58%

2022-02-10

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,43%

2022-02-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 64.972.283 τεμ., (από 65.734.858 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.112.438 τεμ. (2.112.438), Eurobank 47.233.119 τεμ. (46.933.119), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.713.899 τεμ. (6.713.899), Πειραιώς 5.479.111 τεμ. (5.627.949), ΟΤΕ 2.944.764 τεμ. (2.944.956), ΑΔΜΗΕ 1.977.302 τεμ. (1.977.302).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v