Επιχείρηση ανασύνταξης στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 910 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, μετά τη χθεσινή ανώμαλη προσγείωση. Με θετικό πρόσημο σχεδόν το σύνολο των μετοχών στο ταμπλό. Οι υψηλότερες συναλλαγές εστιάζονται στον τραπεζικό κλάδο.

Επιχείρηση ανασύνταξης στο Χρηματιστήριο

Επιχείρηση ανάκτησης μέρους των χθεσινών σημαντικών απωλειών είναι σε εξέλιξη στα ευρωπαϊκά,
υπεραποδίδει το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη χθεσινή ευρύτατη διόρθωση. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, τα νεότερα στο οικονομικό πεδίο, διαμορφώνουν τη στάση traders και επενδυτών.

Από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, η συνεδρίαση ξεκίνησε με εντολές από την πλευρά των αγοραστών,
σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της διόρθωσης, παράλληλα όμως της αξιοποίησης της ακραίας μεταβλητότητας, τάση που δημιουργεί περιθώρια για ενδοσυνεδριακές κινήσεις. Μεταβλητότητα και επικινδυνότητα στα ύψη, με ακραίες διακυμάνσεις -κυρίως- στις αγορές μετοχών, αλλά δευτερευόντως
και σε άλλες.

Στις 14.139 (0,68%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 7.309 (1,35%) ο FTSE 100 στο Λονδίνο και στην Αθήνα με επιθετική διάθεση οι αγοραστές. Από την προσυνεδρίαση η αναστροφή ήταν ξεκάθαρη, αποτυπώθηκε άμεσα με το άνοιγμα της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη από τις 897,18 μονάδες να επανέρχεται άμεσα πάνω από το όριο των 900 μονάδων (με συναλλαγές αξίας 8 εκατ.), να εκτείνεται έως τις 912,83 με άλλα 14 εκατ. ευρώ.

Πλήρης αναστροφή στο χρηματιστηριακό ταμπλό -σχεδόν- για το σύνολο των εισηγμένων στο «πράσινο», με 95/9 ανοδικές/πτωτικές μετοχές. Ακριβώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με χθες.

Αγελαία εικόνα, που σε μεγάλο βαθμό εξηγείται από τη στάση -κυρίως- εγχώριων επενδυτών (θεσμικών, ιδιωτών), που για ακόμη μία -πολλοστή- φορά... πυροβολούσαν αδιακρίτως. Ενδεικτικό το γεγονός πως οι -σχεδόν- 7 στις 10 εντολές -στη χθεσινή συνεδρίαση- βγήκαν από ελληνικά desks.

Στον τραπεζικό κλάδο η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς για Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς τόσο η απόδοση (από αρχή έτους-μήνα) όσο και η μεταβλητότητα διευκολύνουν το intraday trading.
Στις 685 μονάδες ο ΔΤΡ, στις 2.220 ο FTSE25, σε μία πρώτη -κυρίως τεχνικής μορφής- ανοδική διόρθωση, καθώς αμφότεροι οι δείκτες υπολείπονται αρκετά των κοντινών αντιστάσεων.

Ειδικότερα, για τον ΔΤΡ αλλαγή τάσης σηματοδοτείται μόνο με την υπέρβαση των 700-705 μονάδων, για τον 25άρη με την επαναφορά προς τις 2.250 μον. Παράλληλα συνεκτιμάται το ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία της εβδομάδας, ενώ τη Δευτέρα κλείνει ο Φεβρουάριος, με τους επενδυτές να κάνουν «ταμείο» 2μήνου.

Σε μετοχές των Alpha Βank, Εθνικής, Mytilineos, Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Jumbo, Lamda Development κ.ά.

Με τις ενδοσυνεδριακές, βραχυπρόθεσμες κινήσεις θεαματικά αυξημένες, είναι προφανές πως η συνεδρίαση αφήνει περιθώρια για υψηλές αποδόσεις όσο και μεγάλες ζημιές. Ενδεικτικά, για τη μετοχή της Alpha Βank το εύρος διακύμανσης μεταξύ της χθεσινής χαμηλής και της -μέχρι τώρα- υψηλής τιμής διαμορφώνεται μεταξύ 1,205 έως 1,296 ευρώ.

Ανάλογη διακύμανση για την πλειονότητα των μετοχών, που από τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση ανακτάται μέρος (1/3-1/2) των απωλειών.

Στα 25,8 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τα 2,4 εκατ. μέσω πακέτων, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v