Ξεπούλημα μετοχών στο Χρηματιστήριο

Νέα βουτιά για τις εγχώριες μετοχές παρά τις ήπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση σχεδόν 10% για τη μετοχή της Coca Cola. Κύμα πωλήσεων και στον τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη να πέφτει έως και 7%.

Ξεπούλημα μετοχών στο Χρηματιστήριο

Ηπια διόρθωση στη Φρανκφούρτη, νέα ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τρίτο σερί
sell off στη μετοχή της Coca Cola/HBC. Στις 13.878 (-0,27%) ο DAX, οριακά πάνω 0,14% τα futures του S&P 500, αλλά εντελώς διαφορετικό σκηνικό για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Με το... καλημέρα, νέα ομοβροντία ρευστοποιήσεων με την Coca Cola/HBC στο στόχαστρο, που γρήγορα μεταφέρθηκε σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips. Ενδεικτικά, το άνοιγμα για τη «βαριά» μετοχή έγινε με νέο ευρύ πτωτικό χάσμα, απόρροια επιθετικών ρευστοποιήσεων, το κύριο μέρος των οποίων πραγματοποιείται στο Λονδίνο, κύρια αγορά διαπραγμάτευσης της CCH.

Ανάλογα, για τον Γενικό Δείκτη από τις 860,58 (επίσης με μεγάλο πτωτικό gap), κάτω και τις 840 μονάδες με συνοπτικές διαδικασίες και συναλλαγές αξίας 19,8 εκατ. στο πρώτο ημίωρο. Χαρακτηριστική ένδειξη sell off, συνέπεια εσπευσμένων πωλήσεων κυρίως από funds και θεσμικούς διαχειριστές. Ξεπούλημα που σύμφωνα με χρηματιστές αποδίδεται -εν μέρει- στον αποκλεισμό των funds από την αγορά της Ρωσίας.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κλειστό το χρηματιστήριο της Μόσχας και funds που επενδύουν σε emerging markets ξεπουλούν θέσεις τους (και) στο ΧΑ, προκειμένου να αντισταθμίσουν μέρος της έκθεσής τους. Τάση που επιτείνει την αρνητική μόχλευση στους κωδικούς με margin, επενεργώντας πολλαπλασιαστικά και εξαιτίας της ρηχότητας της αγοράς μας.

Νέα ισχυρή διόρθωση για τις τραπεζικές, με τον ΔΤΡ έως 6,5% χαμηλότερα στις 561 μονάδες, περνώντας -πλέον- σε αρνητικό έδαφος και σε σχέση με την αρχή του έτους. Σε Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς οι περισσότερες συναλλαγές, με τις μεγαλύτερες απώλειες, παραπέμποντας σε ξεφόρτωμα ξένων, μέρος των οποίων συμμετείχε στις ΑΜΚ (Πειραιώς, Αlpha Βank) ή είχαν πιάσει τις τιμές της τελευταίας αμκ των Εθνικής, Eurobank.

Στις 2.015 μονάδες ο FTSE 25, με σχεδόν 4% καθώς οι πωλήσεις πέραν της Coca Cola παρασύρουν και ΔΕΗ, Aegean, Viohalco, ElvalHalcor, Lamda Development. Eπίσης αντισταθμιστικά εντολές από τους πωλητές ενεργοποιούνται και σε ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή κ.α. με συγκριτικά πάντα καλύτερη συμπεριφορά.

«Βράχος» και σήμερα ο ΟΤΕ στα 17,97, βγάζει αντίδραση στα 6,94 ο Sarantis.

Στο 3,46% (836 μον.) η διόρθωση για τον ΓΔ στις 11:10, με άλλα 5 εκατ. να έχουν προστεθεί συναλλακτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v