Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο sell off στο χρηματιστήριο με το βλέμμα στην Ουκρανία

Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε (και) η εγχώρια αγορά από τις εξελίξεις παρά τις αγορές… τελευταίας στιγμής. Θετικό πρόσημο για Lamda, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ στον FTSE 25. Στα 276 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές χάρις και στο πακέτο 98 εκατ. ευρώ της Trastor.

Νέο sell off στο χρηματιστήριο με το βλέμμα στην Ουκρανία

Μεταβλητότητας συνέχεια για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους αγοραστές και τους πωλητές να εναλλάσσονται σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, επί καθημερινής βάσεως και την κίνηση αυτή να είναι αναγκασμένο να ακολουθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων αναλυτών, “οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι νέες πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, η επιστροφή του Πετρελαίου σε ανοδική φορά και η απόφαση του Ρώσου Προέδρου να θέσει σε ύψιστη επιφυλακή τις πυρηνικές δυνάμεις, επανέφεραν τις αναταράξεις στις Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, μετά από πολλές συνεδριάσεις, σήμερα ο ΓΔΧΑ έδειξε διαθέσεις υπεραπόδοσης σε απώλειες, έναντι των κύριων Ευρωπαϊκών δεικτών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν τις συναλλαγές, από τις μετοχές του FTSE25, οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ και ΜΟΗ.

Να σημειωθεί ότι Α.Μ.Ε.Μ., κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενεργοποιήθηκε, εκ νέου, σε συναλλαγές της ΕΥΡΩΒ.

Επίσης αξίζει αναφοράς, πως τα σημερινά χαμηλά ημέρας, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ήταν χαμηλότερα από το προηγούμενο “μίνι ξεπούλημα” της 24/2 και αυτό δεν είναι θετική, τεχνική, ένδειξη, για την συνέχεια.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και το “mini rebalancing” που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες, λόγω των μεταβολών των συντελεστών στάθμισης των μετοχών του MSCI, που θα ισχύσουν από αύριο.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00, ο τζίρος βρισκόταν στα 228,7 εκατ., από τα οποία τα 106,1 εκατ., αφορούσαν “πακέτα” και τερμάτισε της συνεδρίαση στα 280,1 εκατ., από τα οποία τα 107 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΥΑΛ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΡΑΣΤΟΡ, ΛΑΜΔΑ). Εξ αυτών τα 98 εκατ. ευρώ ήταν το πακέτο της Trastor για τη μεταβίβαση των μετοχών στην Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI θα λάβει χώρα στις 12 Μαΐου και το rebalancing στις 31 Μαΐου.

Θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί ότι μέσω του rebalancing και των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οκτώ τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Από εκεί και πέρα, ο Φεβρουάριος δεν μπόρεσε να συνεχίσει το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών και ολοκληρώθηκε με μηνιαίες απώλειες 4,82% για τον ΓΔ. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 5,67%.

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ γύρισε σε απώλειες 0,20% και ο ΔΤΡ περιόρισε τα κέρδη του στο 11,22%.

Με τα τελευταία δεδομένα, απόλυτα αναμενόμενη η επιστροφή των traders στην Αγορά ομολόγων με αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες και με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,53%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 8,7 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,6 δισ. ευρώ), Eurobank (3,6), ΔΕΗ (3,2), Εθνική (3), Alpha Bank (2,8), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και Μυτιληναίος (2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -7,48%, Εθνική -8,84%, Eurobank -10,11% και Πειραιώς -5,60%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, σε περίπτωση που οι πωλητές συνεχίσουν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, πρέπει να αποφευχθούν κλεισίματα χαμηλότερα των 1,19 – 1,17, προκειμένου να μην βάλει υποψηφιότητα δοκιμασίας, η επόμενη στήριξη στα 1,028 ευρώ. Αντίθετα, αν ο τίτλος δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1,317 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,348, 1,378 και 1,456 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Για τη μετοχή της ΕΤΕ, το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 3,50 – 3,40 δεν αποκλείεται να πιέσει τον τίτλο προς τα 3,12 ευρώ. Επιστροφή με κλείσιμο πάνω από 3,50 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), επαναφέρει τις προσδοκίες για κίνηση προς τα 3,63 (gap), 3,68, 3,737 (ημερήσιο “stop short”) και 3,80 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, χάθηκαν οι στηρίξεις στα 1,06 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1,02 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 1,00 ευρώ και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στα 0,95 ευρώ, με “φίλτρο” δύο συνεδριάσεων, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικότατα. Οι αντιστάσεις στα 1,10, 1,136 (gap), 1,159 (ημερήσιο “stop short”) και 1,20 ευρώ.

Για την ΠΕΙΡ χάθηκαν, εν σειρά οι στηρίξεις στα 1,50 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1,48 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 1,42 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,399 – 1,395, θα ανοίξει την “καταπακτή” προς τα 1,318 – 1,292 ευρώ.

Αν ο τίτλος επιστρέψει με κλείσιμο υψηλότερα των 1,50, οι αγοραστές έχουν λόγους να ελπίζουν σε αναρρίχηση προς τα 1,534 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών) και 1,592 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 624,09 μονάδες (-10,61%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 641,17 (-8,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 639,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,41%.

Για τον ΔΤΡ, χάθηκαν οι στηρίξεις στις 688, 670, 660 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 655 και 640 μονάδες. Οι αμέσως επόμενες στις 612 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 595 – 582 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 719 (gap), 732 (ημερήσιο “stop short”) και 755 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να έφυγε από τους ισολογισμούς των συστημικών Τραπεζών, ωστόσο δεν έχει αντιμετωπιστεί και παραμένει ένα από τα τρωτά σημεία της Οικονομίας, καθώς αυτό το χρέος επιβαρύνει τον Ιδιωτικό τομέα, συμπεραίνει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν. Οι Θεσμοί καλούν τις Εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις από αυτά τα δάνεια. Παρά τις Α.Μ.Κ. που έχουν προηγηθεί, η κεφαλαιακή θέση των Τραπεζών παραμένει σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στη Ζώνη του Ευρώ, εξαιτίας του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για το Ελληνικό Σύστημα από τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, κυρίως το SWIFT, που έλαβε η Δύση έναντι της Ρωσίας, δεν υπάρχουν, τονίζουν στο ‘Euro2day.gr’ υψηλόβαθμες Τραπεζικές πηγές καθώς, αφενός, η έκθεση των Ελληνικών Τραπεζών τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ουκρανία είναι ανύπαρκτη, αφετέρου, διότι οι Πελάτες - Επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τις δύο αυτές Χώρες έχουν έτοιμα ‘plan b’, όσον αφορά την άμεση προμήθεια Πρώτων Υλών. Ωστόσο, οι Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών είναι σε επιφυλακή, διότι οι εξελίξεις ξεπερνούν τα στενά όρια μιας Οικονομίας και κανένας δεν μπορεί ακόμη να εκτιμήσει το μέγεθος των παράπλευρων απωλειών, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα”.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σήμα στις Τράπεζες απέστειλε τα ξημερώματα της Δευτέρας η Τράπεζα της Ελλάδος καλώντας τους να εφαρμόσουν την Κοινοτική Οδηγία που αφορά στην παράλυση των επενδύσεων (καταθέσεις, ομόλογα κ.λπ.) της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας”.

Όπως προαναφέρθηκε, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, εμφανίστηκαν κάποια “πράσινα” σημάδια, στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη. Έτσι με θετικό πρόσημο και στο υψηλό ημέρας, τερμάτισαν τις συναλλαγές οι ΕΥΔΑΠ (+0,14%), ΛΑΜΔΑ (+0,45%) και ΟΠΑΠ (+0,54%). Στο υψηλό ημέρας και η αμετάβλητη μετοχή της TITC.

Τις μεγαλύτερες, ημερήσιες, απώλειες, σημείωσαν οι ΒΙΟ (-5,08%), ΕΕΕ (-8,02%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-4,92%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4,59%) και ΜΥΤΙΛ (-4,46%).

“Από διάφορους Προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων Εθνικών Πετρελαϊκών Εταιρειών και Διεθνών Εμπόρων, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο στις Περιοχές αυτές, προμηθεύεται Αργό ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. Στο παραπάνω πλαίσιο, μικρό μέρος των αναγκών του (σ.σ. της τάξης του 10% ως 15%) καλύπτονται, περιστασιακά, από Ρωσικό Αργό Πετρέλαιο, το οποίο προμηθεύεται, μέσω Διεθνών Εμπόρων και όχι απευθείας από τη Rosneft” όπως σημείωσε η ΔιοίκησΗ του Εισηγμένου Ομίλου, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων Δ' τριμήνου 2021 και των προοπτικών για τη φετινή χρονιά.

Στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021, ο Όμιλος σημειώνει ότι “η τροφοδοσία των Διυλιστηρίων από Ρωσικό Αργό, μπορεί να αντικατασταθεί με άλλους τύπους Αργού Πετρελαίου, εάν απαιτηθεί, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των Διυλιστηρίων”.

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,71%) σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές σε υψηλά διετίας. Οι στηρίξεις στα 6,70 και 6,54 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και οι αντιστάσεις στα 7,40 και 8,00 – 8,40 ευρώ.

Η σημαντική δραστηριότητα που έχει η ΕΕΕ (-8,02%) σε Ρωσία και Ουκρανία, έχουν φέρει την μετοχή στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τον τίτλο να αθροίζει πέντε πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι και να δίνει κλείσιμο σε χαμηλά 15 μηνών και πλέον. Ύστατο “οχυρό” των αγοραστών, τα 22,94 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 24,00, 25,27, 26,61 (gap), 27,63, 28,58 και 30,48 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+178%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+50,6%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+37,43%) και CENER (+27,42%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Να σημειωθεί η προσυμφωνημένη συναλλαγή 78.371.545 τεμ. για την ΤΡΑΣΤΟΡ, στα 1,25 ευρώ. Το “πακέτο” που έγινε στην Trastor αντιστοιχεί στο ποσοστό της Wred LLC (52,07%), ενώ έχει ανακοινωθεί, εδώ και μέρες η συμφωνία πώλησης του “πακέτου” στην Πειραιώς.

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, μπόρεσαν να διακριθούν θετικά, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι Trastor (+2,50%), Epsilon Net (+0,38%) και ΕΧΑΕ (+0,26%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Για τον Γενικό Δείκτη, η επόμενη αποφασιστική στήριξη στις 855 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 894 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 902 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 907 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 928 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 938 – 944 (gap), 950 και 964 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι στηρίξεις στις 2132 – 2129, 2113, 2107 και 2073 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2160 – 2175 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2194 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2228 – 2231, 2251 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2285, 2305 (gap), 2312, 2371 και 2384 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Παρά τις θετικές προοπτικές της Εγχώριας Οικονομίας, οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από πέρυσι και συνδέονται με: 1) τις πληθωριστικές πιέσεις που διαβρώνουν το διαθέσιμο εισόδημα (κατανάλωση) και τα περιθώρια κερδοφορίας, 2)τις γεωπολιτικές εντάσεις (Ουκρανία, Τουρκία), 3) τις πολιτικές εξελίξεις (εκλογικός κίνδυνος) και 4) τις αυστηρότερες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, οι οποίες εάν εφαρμοστούν απότομα μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι Ελληνικές μετοχές προσφέρουν παράλληλα, μια συναρπαστική πρόταση ανταμοιβής – κινδύνου”, σημειώνει η Optima Bank.

“Συνεδριάσεις μεταβλητότητας εν όψει, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις διπλωματικές κινήσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ξεκινούν σήμερα στα Σύνορα με τη Λευκορωσία”, αναφέρει η Beta Sec.

“Μετά την μερική ανάκαμψη των μετοχικών δεικτών την Παρασκευή μπαίνουμε σε ένα νέο περισσότερο μεσομακροχρόνιο κύκλο αβεβαιότητας καθώς ξεδιπλώνονται οι νέες σοβαρές κυρώσεις της Δύσης. Η σημερινή πιθανή συνάντηση Ουκρανίας - Ρωσίας μοιάζει δύσκολο να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά όχι απίθανο. Η αυξημένη μεταβλητότητα θα παραμείνει, καθώς το επενδυτικό τοπίο γίνεται τοξικό, με τον πληθωρισμό να απογειώνεται μετά τις νέες αυξήσεις τιμών των Εμπορευμάτων. Οι αποφάσεις για αυξήσεις των επιτοκίων αναθεωρούνται, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα λάθους για τα ενδεδειγμένα επίπεδα κόστους χρήματος, από τις Κεντρικές Τράπεζες”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Οι πυκνές εξελίξεις περί την Ουκρανική κρίση (συνέχιση πολέμου, σκληρές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, κατακόρυφη αύξηση αμυντικών δαπανών της Γερμανίας κοκ), αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνση των δεικτών των Αγορών”, σύμφωνα με την εκτίμηση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι Αγορές, ενώ προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από την πανδημία, κτυπήθηκαν και με πόλεμο και μάλιστα σε μέγεθος που δεν το περίμεναν”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πριν λίγες μέρες μας προβλημάτιζε το μέγεθος του πληθωρισμού και η αναμενόμενη των αύξηση επιτοκίων, ενώ τώρα προέκυψε και το γεωπολιτικό ρίσκο και μάλιστα μετά από μία πολεμική σύρραξη.

Αν δει πάντως κάποιος τα στατιστικά, σε όλες τις περιπτώσεις, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, οι Αγορές επανέρχονται και πάλι στην ρότα τους.

Η Ελλάδα από την άλλη, για το 2022, αποτελεί εξαίρεση Παγκοσμίως. Την στιγμή που οι Ξένοι χάνουν πέριξ του 10% για το τρέχον έτος, ο ΓΔΧΑ παραμένει σε θετικό πρόσημο και με έναν Τραπεζικό που συνεχίζει να υπεραποδίδει.

Συμπερασματικά και μέχρι στιγμής, το Χ.Α. κινείται πιο αμυντικά στην πτώση των Διεθνών Αγορών και πιο επιθετικά στην άνοδο, δείχνοντας ότι κάτι έχει αλλάξει καθώς μπροστά έχουμε σημαντικά έργα, που θα αναλάβουν αρκετοί κλάδοι.

Τεχνικά, η Αγορά δοκίμασε τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις στην ζώνη του 900, θυμίζοντας ότι στα επίπεδα έχουμε συσσωρεύσει σχεδόν ένα χρόνο.

Η ρευστότητα παραμένει ζωντανή στο σύνολο του ταμπλώ, με τους αγοραστές να είναι έτοιμοι να απορροφήσουν την προσφορά.

Σε ημερήσια γραφήματα έχουμε πάρει έξοδο στις περισσότερες περιπτώσεις Δεικτοβαρών τίτλων, με τους ΟΤΕ, Cenergy και ΕΛΠΕ, να παραμένουν σε “long” φάση.

“Το μεγάλο volatility σίγουρα προσελκύει το ενδιαφέρον για trading, παρόλα αυτά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον χειρισμό των κεφαλαίων. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τις

Εταιρείες που μας ενδιαφέρουν στην κίνηση, χωρίς να τρέχουμε πίσω από τίτλους οι οποίοι φαίνεται να έπεσαν περισσότερο από την Αγορά”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με “κόκκινη παραφωνία” τον Hang Seng (-0,24%), ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά μακριά από τα χαμηλή ημέρας οι δείκτες στα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με μικτά πρόσημα οι δείκτες της Wall Street.

Με κέρδη το Πετρέλαιο, υπό ελεγχόμενη πίεση το Ευρώ.

Αγωνίζεται να κρατηθεί υψηλότερα των $1900 ο Χρυσός, μικρότερα τα κέρδη για το Ασήμι, προς τα $41200 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $2820 κινείται το Ethereum.

Η BP δήλωσε ότι πουλά το 20% της Ρωσικής Κρατικής Πετρελαϊκής Εταιρείας Rosneft που κατείχε από το 2013. Ο Εισηγμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο Πετρελαϊκός Όμιλος ανέφερε ότι “δεν θα καταγράφει πλέον αποθέματα, παραγωγή, ή κέρδη από τη Rosneft και ο διευθύνων σύμβουλός του, Bernard Looney, θα παραιτηθεί από το ΔΣ της Rosneft, με άμεση ισχύ".

“Το Κρατικό Ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του Κόσμου, θα παγώσει τις επενδύσεις του στη Ρωσία και θα αρχίσει μια πλήρη έξοδο από τη Χώρα αυτή, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία”, ανακοίνωσε η Νορβηγική Κυβέρνηση.

“Το Ταμείο, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε περισσότερα από 1,1 τρισ. ευρώ, διαθέτει συμμετοχές περίπου $2,7 δισ. στη Ρωσία”, σύμφωνα με τον Νορβηγικό Τύπο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα την “πτώχευση, ή πιθανή πτώχευση” της Ευρωπαϊκής Θυγατρικής της Ρωσικής Τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της Χώρας.

“Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι Θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων, κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της, ή άλλες δεσμεύσεις της, εντός των καθορισμένων προθεσμιών”, εξηγεί ο Εποπτικός Φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από το 9,5%, στο 20%. Νωρίτερα, η Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε προσωρινό πάγωμα των πωλήσεων Ρωσικών Securities στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, χωρίς να διευκρινίσει για ποια ισχύει η απαγόρευση.

Η Deutsche Boerse, η οποία είναι η Διαχειρίστρια του Γερμανικού Χρηματιστηρίου μετοχών, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές μίας σειράς μετοχών Ρωσικών Εταιρειών με άμεση ισχύ. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η VTB Bank, η Sberban, η Lukoil και η Aeroflot.

“Απαγορεύονται οι συναλλαγές Αμερικανών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας”, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο και το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Κρατικό Fund, “National Wealth Fund” της Μόσχας.

Η Citigroup ανακοίνωσε ότι η έκθεσή της σε Ρωσικά Περιουσιακά Στοιχεία ανερχόταν, στο τέλος του Δεκεμβρίου, στα $5,4 δισ., ήτοι στο 0,3% του συνόλου των κεφαλαίων της.

Από την άλλη, η Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη αγωγού Φυσικού Αερίου προς την Κίνα, μέσω Μογγολίας. “Ο αγωγός Φυσικού Αερίου ‘Soyuz Vostok’, θα γίνει η συνέχεια του αγωγού Φυσικού Αερίου ‘Russian Power of Siberia-2’ και θα επιτρέψει την προμήθεια έως και 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων Ρωσικού Φυσικού Αερίου ετησίως στην Κίνα”, δήλωσε η Ρωσική Εταιρεία.

“Το Ρωσικό Χρηματιστήριο είναι μη επενδύσιμο, μετά τις αυστηρές κυρώσεις της Δύσης και τους περιορισμούς των Κεντρικών Τραπεζών στις συναλλαγές, καθιστώντας την αφαίρεση Ρωσικών μετοχών από τους δείκτες MSCI το φυσικό επόμενο βήμα”, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της MSCI.

ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά. Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει η ΕΕ και οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει κάθε ενέργεια που απαιτείται, για να εκπληρώσει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της σταθερότητας τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη Ζώνη του Ευρώ", αναφέρει σε δήλωση της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 7,1% τον Ιανουάριο, στα $107,6 δισ., σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Το έλλειμμα αυξήθηκε από τα αναθεωρημένα $100,5 δισ., τον Δεκέμβριο.

“Οι Αγορές προκαλούν τη Fed να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, αν μπορεί. Η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ εύθραυστη για να ξεκινήσει η Fed τον κύκλο σύσφιξης των επιτοκίων, καθώς οι Nasdaq, S&P 500, Dow Jones, και Russell 2000 βρίσκονται όλοι κάτω από τους μέσους όρους των 200 ημερών τους (σ.σ. bear market) και αν αυτό συνεχιστεί, θα είναι η πρώτη φορά (στοιχεία από το 1980) που η Fed θα ξεκινήσει αύξηση επιτοκίων με τους δείκτες κάτω από τη γραμμή τάσης των 200 ημερών. Είτε η Fed θα ανοιγοκλείσει τα μάτια και θα εγκαταλείψει τις αυξήσεις των επιτοκίων, είτε θα προχωρήσει μέχρι να ‘σπάσει’ κάτι, δηλαδή είτε να προκαλέσει ένα χρηματιστηριακό κραχ, είτε μια ύφεση ή και τα δύο”, σημειώνει η Société Générale.

Η Goldman Sachs αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Προβλέπει τώρα ότι ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο προτιμητέος δείκτης της Fed, θα φθάσει στο 3,7% μέχρι το τέλος του 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για 3,1%. Στη συνέχεια, βλέπει την αύξηση των τιμών να επιβραδύνεται στο 2,4% μέχρι το τέλος του 2023, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση για 2,2%.

Συνολικά, η Goldman Sachs προβλέπει, πλέον, ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια οκτώ φορές ως το τέλος του 2023.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “προ των πυλών βρίσκεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα. Η Κομισιόν ολοκλήρωσε την προκαταρκτική αξιολόγηση των προαπαιτούμενων και μετά από μια διαδικασία εγκρίσεων από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή, καθώς και την έκφραση γνώμης από τα Κράτη –Μέλη, η οποία εκτιμάται πως θα διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες, αναμένεται η αποδέσμευση της πρώτης δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,85 δισ. ευρώ δάνεια. Το επόμενο αίτημα εκταμίευσης κεφαλαίων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (σε συνάρτηση με 25 ορόσημα) αναμένεται στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, για να ακολουθήσει ένα ακόμα αίτημα στο τέλος του 2022, ανεβάζοντας τις συνολικές ετήσιες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο 3% του ΑΕΠ”.

Οι κορυφαίες επιλογές της Optima Bank, για το 2022, περιλαμβάνουν το σύνολο του Τραπεζικού Τομέα, με την ΕΤΕ (τιμή - στόχος τα 5,42 ευρώ) να είναι η κορυφαία επιλογή μεταξύ των Τραπεζών, την Jumbo (τιμή - στόχος τα 16,60 ευρώ) και τον ΟΠΑΠ, με στόχο τα 17,10 ευρώ (και οι δύο έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, καλές προοπτικές ανάπτυξης μετά τους περιορισμούς της Covid-19), τη Motor Oil (τιμή - στόχος 19,10 ευρώ) (ανάκαμψη της ζήτησης, αύξηση των περιθωρίων Διυλιστηρίων), τη Cenergy (τιμή - στόχος 4,50 ευρώ) (έκθεση σε πράσινες συμφωνίες) και τη ΔΕΗ (τιμή - στόχος 13,70 ευρώ, παιχνίδι για το 2ο εξάμηνο με την εξομάλυνση του ενεργειακού κόστους).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 878,08 μονάδες (-5,30%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 888,73 (-4,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 891,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,85%.

Ο τζίρος στα 280,1 εκατ., ενώ ΤΡΑΣΤΟΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 2,6 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 9 ανοδικές μετοχές, έναντι 112 πτωτικών, ενώ 50 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές μα απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Από επιστροφή των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (75.384 συμβόλαια).

Στα 2.511 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.293 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.678, 1.663 για τον Μάρτιο και 15 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.149), κινήθηκε μεταξύ 2.129,5 και 2.220 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 702,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (39.217), Εθνική (11.769), Eurobank (11.486), Πειραιώς (5.836), ΔΕΗ (796), Μυτιληναίο (650), MIG (1.352), Ιντρακόμ (760), Ελλάκτωρα (375), ΕΕΕ (138), Cenergy (227), Lamda Development (317), Viohalco (225), ΟΤΕ (354), Ελ. Πετρέλαια (118), Motor Oil (269), ΑΔΜΗΕ (381), Fourli (193), Jumbo (242), ΓΕΚ (206), ΟΠΑΠ (179).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 57.963, Πειραιώς 37.016, Εθνική 17.471, MIG 35.698, Cenergy 10.938, Eurobank 33.833, ΔΕΗ 19.086, Ελλάκτωρα 11.350.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

                Position Holder                                Name of Issuer                NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,50%

2022-02-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.392.283 τεμ., (από 57.592.283 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.972.438 τεμ. (2.112.438), Eurobank 47.558.119 τεμ. (47.308.119), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.695.880 τεμ. (6.713.899), Πειραιώς 5.487.800 τεμ. (5.415.987), ΟΤΕ 2.999.191 τεμ. (2.953.138), ΑΔΜΗΕ 1.977.302 τεμ. (1.977.302).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v