Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές «βομβάρδισαν» το χρηματιστήριο

Στις 866 μονάδες προσγειώθηκε ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές στα 108 εκατ. ευρώ. Χάθηκαν 6 δισ. από την έναρξη των εχθροπραξιών. Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Quest. Βουτιά για Coca Cola, ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Σαράντη.

Οι πωλητές «βομβάρδισαν» το χρηματιστήριο

Η ευδιάκριτη αδυναμία να βγάλουν αντίδραση οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, πίεσε χαμηλότερα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση στην οποία ο Γενικός του Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά τετραμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/11/2021 (858,93 μονάδες).

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως κάθε μέρα που παρατείνονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο, οι Αγορές λαμβάνουν όλο και πιο σοβαρά τις επιπτώσεις και τα “απόνερα” των εξελίξεων στην Παγκόσμια Οικονομία, με τους Εγχώριους αναλυτές να εκτιμούν ότι στο επίκεντρο των πιέσεων θα παραμείνουν οι Τραπεζικές μετοχές, αλλά και οι μετοχές Εισηγμένων που έχουν Μονάδες παραγωγής σε Ρωσία και Ουκρανία, ή εισάγουν Πρώτες Ύλες από τις παραπάνω Χώρες και οι οποίες αναμένεται να ανατιμηθούν περαιτέρω.

Οι Εισηγμένες θεωρούν αναπόφευκτες τις αυξήσεις των τιμών και την μετακύλιση προς τους καταναλωτές, οι αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να δούμε τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει ακόμα ψηλότερα και να μειώνεται η ανάπτυξη στη Χώρα, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα “νέφη ανησυχιών”, όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την φετινή τουριστική περίοδο.

Η νευρικότητα στις Μετοχικές Αγορές, έχει σαν αποτέλεσμα την μαζική μετατόπιση κεφαλαίων στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη υποχώρηση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες (στο 2,352% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, θα καταθέσει στο Κογκρέσο την Τετάρτη και την Πέμπτη.

“Τα καλά νέα με τις χρηματιστηριακές κρίσεις, είναι ότι δίνουν εξαιρετικές τιμές για μακροχρόνιες τοποθετήσεις. Τα κακά νέα είναι ότι κανείς δεν ειδοποιεί για το πού βρίσκεται ο πάτος, το τέλος της πτώσης, ώστε να επιτευχθεί ο βέλτιστος συγχρονισμός τοποθετήσεων και τιμής κτήσης”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο πάτος είθισται να βρίσκεται στην υπερβολή, ωστόσο και εδώ χωράει πολύ “νερό” στο τι σημαίνει “υπερβολή”.

Μια μετοχή με μερισματική απόδοση 40% είναι θεωρητικά ευκαιρία, ήταν όμως ευκαιρία και όταν η απόδοση ήταν 20% με τις αποδόσεις που επικρατούν σε άλλες κατηγορίες χρεογράφων. Αν νομίζετε ότι παράδειγμα είναι θεωρητικό κάντε ένα πέρασμα στην οθόνη από τη μετοχή της Gazprom.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο μέσος επενδυτής δεν μπορεί να έχει θέση στην Gazprom, υπό τις παρούσες συνθήκες πολλά μπορούν να πάνε στραβά, να εγκλωβιστεί κεφάλαιο χωρίς τη δυνατότητα ρευστοποίησης και ο χρόνος παραμονής μέχρι την έξοδο να υπερβεί το προσδόκιμο ζωής του επενδυτή.

Υπάρχουν ακόμα Εταιρείες που είναι εξαρτημένες είτε σε επίπεδο παραγωγής, είτε σε επίπεδο κατανάλωσης με τις δύο αντιμαχόμενες Πλευρές.

Η ανάληψη ενός τέτοιου ρίσκου, πρακτικά ισοδυναμεί με το να ρίχνει κανείς ένα νόμισμα.

Και ναι μεν η λήξη του πολέμου μπορεί να δώσει λόγους για την επανάληψη της δραστηριότητάς τους, που συνεπάγεται μια ταχεία χρηματιστηριακή ανάκαμψη, ο κίνδυνος όμως μιας ανεπανόρθωτης βλάβης, ή η διάρκεια της κρίσης, μπορεί να βάλει τέλος στην επιχειρηματική ζωή μιας επένδυσης.

Στο κοντινό χρηματιστηριακό σύμπαν δεν είναι πλέον λίγες οι μετοχές που συγκεντρώνουν κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και δεν κινούνται στις πιθανότητες του “κορώνα, ή γράμματα”.

Το Αλουμίνιο γράφει ιστορικά υψηλά, ενώ η Αλουμίνα είναι πλέον πάνω από τα $430 ο τόνος, με προφανή ωφελημένο τον Όμιλο Μυτιληναίου.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπαίνουν ξανά στο επενδυτικό προσκήνιο στην Ε.Ε., ενώ οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, έσπασαν τα κοντέρ ανεβαίνοντας στις 15 - 20 φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών, βάζοντας στο “κάδρο” Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρα και Intrakat.

Η Lamda διαπραγματεύεται με έκπτωση πάνω από 20%, σε σχέση με την εσωτερική της αξία.

Η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ είναι τουλάχιστον 8%, σε μια δραστηριότητα που δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από τις εξελίξεις.

Τα περιθώρια Διύλισης έσπασαν τα $10 ανά βαρέλι, με τη Motor Oil να αναμένει αύξηση της δυναμικότητάς της, με την ολοκλήρωση της επένδυσης της ενισχυμένης βενζίνης μέσα στη χρονιά.

Σε μικρότερα “χαρτιά”, ο τζίρος του Χ.Α. τρέχει για την ΕΧΑΕ με 21% από την αρχή του έτους, σε σχέση με πέρυσι.

Ο ΟΛΠ ετοιμάζεται για ρεκόρ αφίξεων στην Κρουαζιέρα φέτος, ενώ ο Ιανουάριος έκλεισε με αύξηση 6,4% στην κίνηση των δύο Σταθμών εμπορευματοκιβωτίων.

Η Cenergy ανακοινώνει σχεδόν κάθε εβδομάδα, από τότε που μπήκε το 2022 και ένα καινούργιο έργο σε κάποια Γωνιά του Πλανήτη είτε αυτό αφορά καλώδια, είτε σωλήνες.

Οι Κατασκευαστικές Εταιρείες μοιράστηκαν έργα άνω του 1 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Και φυσικά το πακέτο ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα πάει στην Πληροφορική, την Ψηφιοποίηση και τις Υποδομές.

“Ευκαιρίες και επιλογές επομένως υπάρχουν, χωρίς να χρειάζεται να γίνει κάποιος χρήστης ‘Malox’, ή να μάθει Ρωσικά για να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ζητούμενο βέβαια παραμένει ο χρονισμός των Αγορών. Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε παρά να προσχωρήσουμε στη λογική των παλαιών ‘καγκελιτών’ χρηματιστών της οδού Σοφοκλέους: ‘Σταδιακές τοποθετήσεις, σε διαφορετικά επίπεδα τιμών”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των συναλλαγών, ενεργοποιήθηκε Α.Μ.Ε.Μ. στις μετοχές των ΕΤΕ και ΣΑΡ.

Επίσης, από την ημέρας που ξεκίνησε η Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες των 6 δισ. ευρώ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 8,2 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,6 δισ. ευρώ), Eurobank (3,5), ΔΕΗ (3,1), Εθνική (2,8), Alpha Bank (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και Μυτιληναίος (2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ. Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι, αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-6,35%) έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 1,117 ευρώ (-7,84%), της Εθνικής (-5,76%) μέχρι τα 2,994 ευρώ (-9,27%), της Eurobank (-4,22%) μέχρι τα 0,90 ευρώ (-7,81%) και της Πειραιώς (-8,19%) μέχρι τα 1,285 ευρώ (-9,25%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 641,07 (+0,25%) και 586,57 μονάδων (-8,27%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 604,48 (-5,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 602,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,78%.

Για τον ΔΤΡ, χάθηκαν οι στηρίξεις στις 688, 670, 660 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 655, 640 και 612 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Αν καταστρατηγηθεί και η ζώνη στήριξης 595 – 582 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά. Οι μέχρι πρότινος στηρίξεις έχουν μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις και οι αμέσως επόμενες στις 719 (gap), 732 (ημερήσιο “stop short”) και 755 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, η Lansdowne Partners LLP, μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην ΑΛΦΑ από 0,58%, στο 0,50%.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “δύο μη δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, των υπό ειδική εκκαθάριση Τραπεζών, που έχει βγάλει προς πώληση η PQH, με την κωδική ονομασία ‘Αριάδνη’. Όπως αναμενόταν, η μια προσφορά προέρχεται από το mega consortium που απαρτίζουν οι Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal. Δεν έχει γίνει γνωστό αν στο Σχήμα συμμετέχουν Καναδικό fund, καθώς και η Deva Capital της Banco Santander, που φέρεται να είχαν συμφωνήσει με την DK για την από κοινού διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου. Η δεύτερη προσφορά προέρχεται από το Σχήμα Intrum - Cerberus”.

Οριακά καλύτερη του Βαρύδεικτου Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΚΟΥΕΣ (+0,44%), ΟΠΑΠ (+1,62%), ΟΤΕ (+0,79%) και αμετάβλητη η μετοχή της ΜΠΕΛΑ.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΕΕ (-6,04%) και ΣΑΡ (-5,52%).

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΤΕ (+0,79%) Η μετοχή σε υψηλά 165 μηνών (!) Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, στα 19,00 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 17,27 (ημερήσιο “stop long”) και 17,00 ευρώ.

Κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς δεν δείχνουν διαθέσεις εκτόνωσης, οι πιέσεις για την μετοχή της ΕΕΕ (-6,04%). Η σημαντική δραστηριότητα που έχει η Εισηγμένη σε Ρωσία και Ουκρανία, διατηρούν την μετοχή στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τον τίτλο να αθροίζει έξι πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά και να δίνει κλείσιμο σε χαμηλά 17 μηνών. Χάθηκε και η στήριξη στα 22,94 ευρώ και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 21,23, 20,35 και 19,14 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 22,94, 24,00, 25,27, 26,61 (gap), 27,63, 28,58 και 30,48 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΠΑΠ (+1,62%), που προσπαθεί να αντιδράσει στην τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση, που ξεκίνησε από τα 13,70 ευρώ (κλείσιμο 15/2). Αν η μετοχή δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 12,90 – 13,10 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση προς τα 13,30 (gap) και 13,80 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-4,35%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις φετινές επιδόσεις της Τουριστικής περιόδου. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 5,80 και πάρα πολλά, για την βραχυπρόθεσμη τάση, θα κριθούν στην επόμενη στήριξη των 5,20 – 5,00 ευρώ. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, χρειάζεται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 6,03 και των 6,35 (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 6,87 ευρώ.

Η ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές προσφέροντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις, πιέζοντας και τους άλλους Παρόχους να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις”, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα είπε, “είπατε ότι η ΔΕΗ θα βγάλει 200 εκατ. ευρώ. Ψέματα. Δεν θα βγάλει καθόλου κέρδος φέτος, ή θα έχει οριακά κέρδη. Ξέρετε γιατί; Επειδή όλη της κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις”.

Ο τίτλος της ΔΕΗ (-4,07%), σήμερα, κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά εξαμήνου.

Η μετοχή για να αποκαταστήσει την τεχνική της εικόνα, θέλει να αφήσει πίσω της τα 8,75 και 8,86 – 88 (συνωστίζονται οι εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και το ημερήσιο “stop short”) και να κινηθεί προς τα 9,20 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 9,67 ευρώ (gap). Αν ο τίτλος συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,20 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 7,90 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+160%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+50,6%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+36,31%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Medicon, “η εταιρεία, κατά τη χρήση 2021, πραγματοποίησε πωλήσεις στην Ουκρανία, που αντιπροσωπεύουν το 0,13% περίπου των συνολικών της πωλήσεων. Η Εταιρεία δεν πραγματοποιεί αγορές Πρώτων Υλών από τη Ρωσία και την Ουκρανία”.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση της Mermeren “η Εταιρεία δεν έχει καμία απολύτως έκθεση στις Αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας”.

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 0,184 ευρώ (κλείσιμο 10/2) η Frigoglass (-15,56%). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Εισηγμένης, “οι Αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούν το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του Ομίλου, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα μη ελεγμένα στοιχεία του 2021”.

Με θετικό κλείσιμο, αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΕΧ (+8,33%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+3,57%), ΒΙΟΚΑ (+0,64%), ΙΝΤΕΤ (+1,12%), ΜΕΝΤΙ (+0,72%), ΓΕΒΚΑ (+3,46%), ΚΛΜ (+0,63%) και ΜΟΥΖΚ (+2,10%).

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η “contrarian” κίνηση από την Αλουμύλ (+1,01%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Epsilon Net (+4,98%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Παπουτσάνη (+0,79%) και Q&R (+3,24%)

Πιο επιθετικές, σήμερα, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Cenergy (-5,06%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Για τον Γενικό Δείκτη, η επόμενη αποφασιστική στήριξη στις 855 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 894 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 902 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 907 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 928 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 938 – 944 (gap), 950 και 964 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη στήριξη στις 2073 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2107 - 2113, 2129 – 2132, 2160 – 2175 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2194 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2228 – 2231, 2251 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2285, 2305 (gap), 2312, 2371 και 2384 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Περιμένουμε η πίεση να συνεχιστεί, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την επίδραση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την δυνητική διακοπή των ροών στα Eμπορεύματα και την επιτάχυνση των Dυτικών κυρώσεων στη Ρωσία”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Θα εκμεταλλευόμασταν τις τρέχουσες ελκυστικές αποτιμήσεις, για να αυξήσουμε θέση στη ΔΕΗ και την Τέρνα Ενεργειακή”, σημειώνει η Piraeus Sec.

“Οι επενδυτές θα τηρήσουν μία επιφυλακτική στάση, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης, η οποία παραμένει εύθραυστη”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Ο ΓΔΧΑ θα συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές αλλαγές έρχονται στο Διαδικτυακό τζόγο, μετά την ολοκλήρωση και παράδοση στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων της μελέτης της Ernst and Young, η οποία προτείνει ανώτατο πλαφόν περίπου στα €15 ανά ποντάρισμα, από €2 σήμερα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πανευρωπαϊκό Lotto, Eurojackpot, το οποίο παίζεται σε 18 Χώρες της Ευρώπης και προσφέρει έπαθλα μέχρι €90 εκατ., θα ξεκινήσει στους επόμενους μήνες και στην Ελλάδα, μέσω του ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ παραμένει μία από τις καλύτερες ιδέες μας για αγορά, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου του Τομέα RSD της Μυτιληναίος είναι της τάξεως των 1.963 MW, εκ των οποίων121MW είναι σε λειτουργία, 526MW βρίσκονται υπό κατασκευή, 608MW έχουν αδειοδοτηθεί και είναι έτοιμα για κατασκευή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και 708ΜW στο στάδιο έτοιμα για κατασκευή μέχρι το τέλος του 2022. Πολύ καλά αποτελέσματα, για τη χρήση 2021, της Epsilon Net, λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε όλες τις γραμμές και της αύξησης του καθαρού ταμείου. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €50,5 εκατ. (133% σε ετήσια βάση), τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων EBITDA σε €15,1 εκατ. (188% σε ετήσια βάση), τα καθαρά κέρδη στα €10,8 εκατ. (222% σε ετήσια βάση) και το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €2,3 εκατ. περίπου και διαμορφώθηκε στα €5,5 εκατ. Ο Όμιλος θα προχωρήσει και τη φετινή χρονιά σε διανομή μερίσματος, το ύψος του οποίου θα αποφασιστεί κατά την τακτική γ.σ. των μετόχων στις 30/6/2022. Η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα €75 εκατ., ενώ το περιθώριο EBITDA θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 30% επί του κύκλου εργασιών το 2022”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία και οι Αγορές καλούνται να αποδεχθούν τη λειτουργία τους με τα παρεπόμενα που διαμορφώνουν αχαρτογράφητο περιβάλλον, τόσο για τη Διεθνή Οικονομία, όσο και για την Ελληνική. Ισχυρή αντίσταση στην περιοχή 895 - 900 μονάδων για το ΓΔ και στήριξη στις 855 μονάδες, επισημαίνει η τεχνική ανάλυση”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔΧΑ ακολουθεί την κίνηση του Ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Banks, παραδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από τις αρχές του έτους. Αναμένουμε να συνεχιστούν οι ακραίες διακυμάνσεις, με αυξημένο ρίσκο περαιτέρω υποχώρησης των τιμών”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Έχουμε λοιπόν πόλεμο’. Με τις λέξεις αυτές απάντησε ο Ιωάννης Μεταξάς τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη που ζήταγε την παράδοση της Χώρας. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά σε όλους”, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Μετά από 82 χρόνια, ο Πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε ότι με ένα πόλεμο αστραπή θα επιβάλει τη θέλησή του στην Ουκρανία, διορθώνοντας τα “λάθη της ιστορίας” και αμφισβητώντας την ίδια την Εθνική της ταυτότητα!

Μετά έξι ημέρες πολεμικών επιχειρήσεων, οι στόχοι του Ρώσου Προέδρου δεν έχουν εκπληρωθεί. Ταυτόχρονα, πέτυχε να ενώσει τους Ευρωπαίους, κάτι που δεν το είχαν πετύχει ούτε οι μεγάλοι Ευρωπαίοι Ηγέτες του παρελθόντος. Συνομολόγησαν σε πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποκόπτοντας ουσιαστικά το Χρηματοπιστωτικό Τομέα της από το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα, με τη συμμετοχή ακόμη και της ουδέτερης Ελβετίας.

Και η Γερμανία, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ανήγγειλε την υλοποίηση αμυντικών δαπανών ύψους €100 δισ. !

Σαν αποτέλεσμα, το Ρούβλι κατέρρευσε, αναγκάζοντας τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να διαμορφώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 20%.

Οι τιμές του Πετρελαίου, του Φυσικού Αερίου, του Αλουμινίου, του Παλλαδίου, του Χαλκού, αλλά και των Σιτηρών αναρριχήθηκαν.

Η εφαρμογή των κυρώσεων απειλεί με στραγγαλισμό τη Ρωσική Οικονομία, καθώς οι Τράπεζές της αποβλήθηκαν από το SWIFT, μέσω του οποίου διενεργείται το Σύστημα Διασυνοριακών Πληρωμών και Εισπράξεων για 38 εκατ. συναλλαγές ημερησίως.

Εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε υποχώρηση του Ρωσικού ΑΕΠ με διψήφιο ποσοστό εντός του 2022, αν εφαρμοστούν και σε υποχώρηση κατά τουλάχιστον 1% τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης στην Παγκόσμια Οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα, οι δείκτες των Διεθνών Αγορών υποχωρούν καθημερινά, με εξαίρεση το “ράλι ανακούφισης” της Παρασκευής, οπότε δεν είχαν γνωστοποιηθεί οι “σκληρές κυρώσεις”.

Με το περιβάλλον να είναι πλέον αχαρτογράφητο, καθώς όλα τα σενάρια είναι ανοικτά: από το πλέον αισιόδοξο, αλλά και λογικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι Ρωσο-Ουκρανικές συνομιλίες σύντομα θα φτάσουν σε συμφωνία, μέχρι τα εναλλακτικά που περιλαμβάνουν συνέχιση του πολέμου και εξειδίκευση του περιεχομένου της “πυρηνικής απειλής” που εκστόμισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, τα ομόλογα των ισχυρών Δυτικών Οικονομιών, το Δολάριο, αλλά και ο Χρυσός, που ξεπέρασε τα $1.900 ανά ουγκιά, αναδεικνύονται ως “επενδυτικά καταφύγια”, με τα Κρυπτονομίσματα να συμπαρασύρονται στη δίνη των εξελίξεων.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε απολύτως με τις Διεθνείς Αγορές, χάνοντας όλα τα φετινά κέρδη, καθώς η υλοποίηση υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης δύσκολα πλέον μπορεί να εκπληρωθεί, υπό συνθήκες συνέχισης πολέμου στην Ευρώπη.

Σύντομα δε, ο ΓΔ θα κληθεί να επιβεβαιώσει τη στήριξη των 850 μονάδων, ενώ οι 895 - 900 μονάδες συνιστούν πλέον περιοχή αντίστασης.

Με τον προϋπολογισμό να εδράζεται σε παραδοχές ρυθμών μεγέθυνσης ύψους 4,5% και τιμών Πετρελαίου αισθητά χαμηλότερων από τα τρέχοντα επίπεδα, ο Υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ήδη ότι θα χαθεί μια τουλάχιστον ποσοστιαία μονάδα από τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ.

“Με τα θετικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της ΕΕΕ και των Εταιρειών Πληροφορικής να προσπερνιούνται, παρά το γεγονός ότι οι Διοικήσεις των περισσοτέρων εκτιμούν περαιτέρω βελτίωση για το 2022. Όμως, με τον κλιμακούμενο γεωπολιτικό κίνδυνο να αποτελεί το νέο ‘μαύρο κύκνο’ των Αγορών, μετά την πανδημία και τον πληθωρισμό, η επιδεινούμενη επενδυτική ψυχολογία δύσκολα επιτρέπει τη σκέψη για μετοχικές τοποθετήσεις. Παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις που διαμορφώνονται στους Δεικτοβαρείς τίτλους, όπως τις Τράπεζες, που σχεδιάζουν ήδη την πιστωτική τους επέκταση ενόψει της έγκρισης της εκταμίευσης της ύψους 3,6 δισ. ευρώ, πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης”, τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Σε Ινδία και Ν. Κορέα το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό, λόγω Εθνικής αργίας.

Ανοίγουν βήμα οι πωλητές στην Ευρώπη. Κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Υπό πίεση οι δείκτες και στη Wall Street.

Πλησιάζουν τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες τα κέρδη για το Πετρέλαιο, υπό πίεση το Ευρώ.

Πάνω από τα $1930 ο Χρυσός, πάνω από τα $25,10 το Ασήμι, προς τα $43400 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $2900 το Ethereum.

“Η Ρωσία θα επιβάλει, προσωρινά, περιορισμούς, στους Ξένους επενδυτές, που επιδιώκουν να αποχωρήσουν από τα Ρωσικά Περιουσιακά Στοιχεία, για να διασφαλίσει ότι θα λάβουν μια εξεταζόμενη απόφαση, που δεν οφείλεται σε πολιτική πίεση. Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις Επιχειρήσεις να λάβουν μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε μια Προεδρική εντολή για την επιβολή προσωρινών περιορισμών, για την έξοδο των Ρωσικών Assets”. Την ανακοίνωση έκανε ο Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

“Η Ρωσία είναι εξαιρετικά πιθανό να φτάσει σε χρεοκοπία λόγω του εξωτερικού χρέους της, εάν η κρίση στην Ουκρανία συνεχίσει να επιδεινώνεται. Η Ρωσική Οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί κατά χαμηλά διψήφια ποσοστά φέτος και ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό μετά τις κυρώσεις της Δύσης. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα πρέπει να θεσπίσει αυστηρά ‘capital controls’ και πιθανώς να κηρύξει Τραπεζική αργία, καθώς επιταχύνονται οι μαζικές αναλήψεις και η ζήτηση για Συνάλλαγμα συνεχίζει να αυξάνεται απότομα. Αναμένεται αρνητική ανάπτυξη, σε μια Οικονομία που είναι ήδη αντιμέτωπη με εμπόδια, από την αυξανόμενη απομόνωση”, σημειώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IΙF).

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά τον αποκλεισμό επτά Ρωσικών Τραπεζών από το Διατραπεζικό Σύστημα μηνυμάτων SWIFT, συμπεριλαμβανομένων των ‘VTB Bank PJSC’ και ‘Bank Rossiya’, σύμφωνα με προσχέδιο της λίστας. Η λίστα δεν περιλαμβάνει τη ‘Sberbank’, τον μεγαλύτερο Δανειστή της Ρωσίας, ή την ‘Gazprombank’. Ο τελικός κατάλογος θα πρέπει να συμφωνηθεί με άλλες Χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ”, ανέφεραν άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, “τα άλλα Ιδρύματα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι οι ‘Bank Otkritie’, ‘Novikombank’, ‘Promsvyazbank’, ‘Sovcombank’ και ‘VEB.RF”.

Σημειώνεται ότι η λίστα εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των Κυβερνητικών Απεσταλμένων της ΕΕ, που συναντώνται στις Βρυξέλλες”.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να κάνει στο Bloomberg σχόλιο για τη λίστα.

“Υποχώρησε ελαφρώς ο τομέας της Μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, με τον τελικό δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να διαμορφώνεται στις 58,2 μονάδες, από 58,7 τον Ιανουάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 58,4”, ανέφερε η IHS Markit στην έκθεσή της.

“Η Ελβετική Εταιρεία που κατασκεύασε τον αγωγό Φυσικού Αερίου ‘Nord Stream 2’, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας”, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η “Nord Stream 2 AG”, η οποία είναι εγκατεστημένη στην Ελβετία και ανήκει στην Ρωσική Κρατική “Gazprom”, ολοκλήρωσε πέρυσι το έργο των $11 δισ. που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει τη ροή Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία, στη Γερμανία.

Στο 5,1% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, σε Εθνικό επίπεδο και σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) που δημοσιεύθηκαν. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,9%. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση και 0,9% σε μηνιαία βάση.

Η ανάπτυξη της μεταποιητικής παραγωγής στις ΗΠΑ ανέβασε ρυθμό τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του Ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 58,6 μονάδες, από 57,6 τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 58 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 859,21 μονάδες (-3,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 867,54 (-2,7%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 866,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,82%.

Ο τζίρος στα 107,7 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 69% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΟΤΕ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΟΛΠ και Motor Oi.l

Κάκιστη η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές, έναντι 107 πτωτικών, ενώ 40 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (65.542 συμβόλαια).

Στα 2.430 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.511 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.898, 1.769 για τον Μάρτιο και 129 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.097), κινήθηκε μεταξύ 2.075 και 2.164 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 643,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (31.752), Εθνική (16.934), Eurobank (4.233), Πειραιώς (4.647), ΔΕΗ (769), Μυτιληναίο (560), MIG (2.610), Ιντρακόμ (196), Ελλάκτωρα (406), ΕΕΕ (435), Cenergy (826), Lamda Development (310), Viohalco (230), ΟΤΕ (501), Motor Oil (120), Τέρνα Ενεργειακή (181), ΓΕΚ (158), ΟΠΑΠ (321).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 59.655, Πειραιώς 34.606, Εθνική 19.602, MIG 34.784, Cenergy 10.969, Eurobank 32.468, ΔΕΗ 18.962, Ελλάκτωρα 11.378.

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,20 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                    Name of Issuer                NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,50%

2022-02-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.322.283 τεμ., (από 57.392.283 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.972.438 τεμ. (1.972.438), Eurobank 49.258.119 τεμ. (47.558.119), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.649.721 τεμ. (6.695.880), Πειραιώς 5.359.226 τεμ. (5.487.800), ΟΤΕ 2.971.151 τεμ. (2.999.191), ΑΔΜΗΕ 1.977.302 τεμ. (1.977.302).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v