Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επενδυτές στα χαρακώματα, ψάχνουν αντεπίθεση

Μετά τον καταιγισμό πωλήσεων, οι επενδυτές αναζητούν μια ανοδική διόρθωση, με περιορισμένη όμως την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση, εν μέσω των υφιστάμενων δεδομένων. Ανοδικό ξεκίνημα με ανάκτηση των 800 μονάδων.

Χρηματιστήριο: Επενδυτές στα χαρακώματα, ψάχνουν αντεπίθεση

Συνεχίζονται -και δείχνουν πως θα έχουν συνέχεια- οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, με τις ασιατικές
να διορθώνουν με ισχυρές απώλειες. Πάνω από τα 131$ το Brent, μετά την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, με ορισμένους αναλυτές (Rystad Energy) να προβλέπουν εφιαλτικές τιμές, ακόμη και στα 200$/βαρέλι.

Υπό αυτές τις συνθήκες -και κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- στα χρηματιστήρια, οποιαδήποτε ανοδική διόρθωση προσφέρεται κυρίως για πωλήσεις/μείωση θέσεων σε -συγκριτικά πάντα- καλύτερες τιμές και όχι ως απαρχή σχηματισμού αναστροφής. Αλλωστε με τον συνδυασμό μεταβλητότητας/επικινδυνότητας στο «κόκκινο», οποιαδήποτε σκέψη για λήψη θέσης βραχυπρόθεσμα ενέχει τον κίνδυνο εγκλωβισμού.

Προσώρας και με βάση τα δεδομένα από το μέτωπο της Ουκρανίας και την κατάσταση στα διάφορα πεδία πρώτων υλών, εμπορευμάτων, μετάλλων, νομισμάτων, δεν διαφαίνεται άμεσα θεαματική εκτόνωση της κρίσης. Τουναντίον σε ορίζοντα Παρασκευής-επόμενης εβδομάδας, πολύ πιθανά να δοκιμαστούν χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αυτό έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, με τη διακύμανση του DAX να παραπέμπει σε... ρωσικό τρένο, απόρροια της έκθεσης των γερμανικών επιχειρήσεων στη ρωσική οικονομία. Ενδεικτικό το ότι οι 38 από τις 40 μετοχές του δείκτη έχουν από μέτρια μέχρι σημαντική εξάρτηση/έκθεση από τη Ρωσία. Συν την ενεργειακή εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα.

Στα καθ' ημάς, η ομοβροντία πωλήσεων από funds, θεσμικούς, διαχειριστές και ιδιώτες συνεχίζεται με δεύτερο σερί «ξεπούλημα», με συνέπεια τη διόρθωση για τον ΓΔ έως τις 788,83 μονάδες, για τον ΔΤΡ έως τις 505,99 και έως τις 1.884,54 μονάδες για τον FTSE 25.

Συνέχεια πωλήσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Coca Cola/HBC, ενεργοποίηση πωλήσεων σε μετοχικές θέσεις που μέχρι τώρα είχαν -συγκριτικά πάντα- καλύτερη συμπεριφορά/απόδοση. Ενδεικτικά, το 7,88% στα 15,66 ευρώ για τον τίτλο του ΟΤΕ και το 11,50% στα 16 ευρώ της Quest.

Με νέες πωλήσεις/πιέσεις και σημαντικές απώλειες οι τραπεζικές, με την προσοχή στη συνεδρίαση της ΕΚΤ (σήμερα-αύριο) και τις αναμενόμενες ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, περισσότερο σαν αφορμή για μείωση θέσεων στην περίπτωση που διορθώσει ανοδικά (Παρασκευή) η αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v