Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τις 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται οι ισχυρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με αφορμή και την ψύχραιμη στάση στις ευρωαγορές. Αυξημένος ο τζίρος, βαρίδι για την τάση η Coca Cola με πτώση 5%. Σε θετικό έδαφος Jumbo, ΕΥΔΑΠ, θετικό γύρισμα για ΔΕΗ.

Μάχη για τις 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Εξασθενεί η αντίδραση στα ευρωπαϊκά, περιορίζονται εν μέρει οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε θετικό πρόσημο μεν τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, μετά τις χθεσινές νέες σημαντικές απώλειες, αλλά με δείκτες προπομπούς σταθερά πάνω από τα όρια συναγερμού.

Σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, οι αγοραστές ανέκαμψαν και με αφορμή την κινητοποίηση των Βρυξελλών με σχεδιασμό για τεράστια έκδοση ομολόγου, με σκοπό τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών της Ενωσης.

Ωστόσο στα προ ώρας υψηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν εντολές από τους πωλητές, με συνέπεια η αρχική ανοδική αντίδραση να περιοριστεί.

Σε αντίθετη κατεύθυνση οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές από την πρώτη κιόλας εντολή να έχουν «στείλει» βασικούς δείκτες, μετοχές σε επίπεδα τιμών αρχών Φεβρουαρίου 2021, σχεδόν 13 μήνες πριν.

Ιδιαίτερα αυξημένες οι συναλλαγές στα 100 εκατ. πριν λίγο, παραπέμποντας σε νέο γύρο ξεπουλήματος μετά από αυτόν της Παρασκευής. Εσπευσμένο άδειασμα θέσεων από ξένα funds, εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και διαχειριστές σε τιμές τόσο χαμηλές που δεν δικαιολογούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις για τα μεγέθη 2021.

Ωστόσο, εν μέρει εύλογα, από τη στιγμή που η τιμολόγηση του υπέρβαρου του πρώτου 2μήνου δεν μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή εύλογη αξία/αποτίμηση μίας εισηγμένης. Είναι τόσο μεγάλες οι επιβαρύνσεις που δέχεται η επιχειρηματικότητα στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, που οποιαδήποτε εκτίμηση ακόμη και τα μεγέθη πρώτου τριμήνου θα εμπεριείχε σημαντικό ρίσκο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, που δικαιολογούν τις πωλήσεις θεσμικών ακόμη και μετά από διόρθωση 10,10% (από αρχή έτους) για τον ΓΔ και 8,77% για τον ΔΤΡ και 10,42% για τον FTSE25.

Κυρίως σε τραπεζικές αλλά και σε blue chips η συνέχεια των ρευστοποιήσεων, με τις Alpha Bank, ETE, Eurobank σταθερά στην πρώτη 3άδα και ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Πειραιώς, Coca Cola, Jumbo, Motor Oil, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή.

Και ενώ σε τίτλους λ.χ. της Coca Cola οι πωλητές επιμένουν, ακόμη και 40% (!) χαμηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους, σε άλλους όπως των Jumbo, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή έχουν ενεργοποιηθεί τα αντανακλαστικά μερίδας των αγοραστών.

Σε αποτίμηση Covid-19 αρκετές εισηγμένες δημιουργούν μία πρώτη βάση/αποτίμηση για όσους προσβλέπουν σε ανάσχεση της διόρθωσης, ενεργοποιούν τις πρώτες σημαντικές αγορές σε συγκεκριμένα χαρτιά μετά από ισχυρή διόρθωση 14,21% για τον ΓΔ και 24,30% για τον ΔΤΡ, πλην όμως απαιτείται αυξημένη προσοχή κυρίως από την πλευρά όσων ενεργούν βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα την Παρασκευή.

Στις 15/110 συντριπτική σε βάρος των αγοραστών η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v