Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέο σφυροκόπημα για τράπεζες και blue chips

Ισχυρές πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί στη ζώνη των 825 μονάδων. Πτώση για το σύνολο σχεδόν των τίτλων, μεγαλύτερες απώλειες για τράπεζες αλλά και για Coca Cola, OTE, ΔΕΗ, Τιτάνα.

Χρηματιστήριο: Νέο σφυροκόπημα για τράπεζες και blue chips

Νέα πλήγματα στα ευρωπαϊκά, με τα... σκάγια να παίρνουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κλειστό έως -τουλάχιστον- τις 9 Μαρτίου το χρηματιστήριο της Μόσχας, ενόσω συνεχίζεται το ξεπούλημα
στο σύνολο των αγορών της ηπειρωτικής Ευρώπης. Μικρότερες οι απώλειες σε Λονδίνο, ακόμη μικρότερες στη Νέα Υόρκη, καθώς από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι -κυρίως- η ευρωπαϊκή οικονομία που «ματώνει».

Η συγκριτική παράθεση του S&P500 που διορθώνει μόλις 0,48% σε εβδομαδιαίο έναντι 9,25% του DAX αλλά και 6,63% του FTSE100 είναι ενδεικτική του Who Pays the Ferryman, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια.

Σε αυτό το διεθνές, ειδικότερα ευρωπαϊκό, περιβάλλον, με την αγορά της Μόσχας κλειστή και τα χρηματιστήρια των άλλων αναδυόμενων ευρωπαϊκών (σε τοπικά/εθνικά νομίσματα), η Αθήνα είναι από τα ελάχιστα με δυνατότητα διαφυγής σε αυτή τη δυσχερή φάση των αγορών.

Στα 58,8 εκατ. νωρίτερα η αξία συναλλαγών, με Εθνική, Alpha Bank, OTE, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, Πειραιώς, Tέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Lamda Development, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. στο στόχαστρο των πωλητών.

Συνέπεια των ρευστοποιήσεων, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε έως τις 815,96 μονάδες, αντίστοιχα ο FTSE25 έως τις 1.950,97 και ο Δείκτης Τραπεζών έως τις 543,39 μονάδες. Τιμές χαμηλότερες από τα ενδοσυνεδριακά ελάχιστα της Δευτέρας, που είχαν τεθεί ως σημεία αναφοράς μας για το διάστημα 28/2-11/3 που, πρακτικά, σημαίνει ότι το «ταμείο» αυτής της εβδομάδας είναι αρκετά μείον. Μένει να «μετρηθεί» της προσεχούς (με αργία τη Δευτέρα), με ορόσημο ως εξαρχής είχε τεθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη 10/3.

Συγκριτικά στην εβδομάδα, οι απώλειες για τον ΓΔ είναι 11,01% έναντι 21,28% του ΔΤΡ, σε σχέση με το 12,43% του FTSE25.

Στοιχείο που πιθανόν να μας φανεί χρήσιμο στις 4 συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ταχύτητα (στην άνοδο/διόρθωση) είναι ο τραπεζικός.

Ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία το 7,7% ανάπτυξης του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο 2021 και η δυναμική επαναφορά με 8,3% θα αποτυπωθεί και επενδυτικά/χρηματιστηριακά, πιθανότατα από ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Το πιθανότερο είναι πως τα funds που εδώ και μία εβδομάδα ξεπουλούν (μέχρι και την Τετάρτη με θετική απόδοση από τον τραπεζικό και 2-3 blue chips) θα είναι από τα πρώτα που θα ξανατοποθετηθούν στην αγορά φθηνότερα (και έχοντας κερδισμένη ρευστότητα).

Η αναλογία 9/105 ανοδικών/πτωτικών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, συνεκτιμώντας πως οι πωλήσεις ξένων και Ελλήνων διαχειριστών ακολουθούν μία κυκλικότητα. Για παράδειγμα, σήμερα ήταν η σειρά να ρευστοποιηθούν θέσεις στον ΟΤΕ, που μέχρι Τετάρτη-Πέμπτη συντηρούσε ένα οριακά θετικό πρόσημο για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v