Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για νέο κύμα πωλήσεων στο χρηματιστήριο

Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και η βύθιση των ευρωαγορών αναμένεται να βαρύνουν και στο ΧΑ. Μόλις τέσσερις μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο από την αρχή της χρονιάς. Η κατάρρευση της Coca Cola και οι βαριές απώλειες στις τράπεζες.

Φόβοι για νέο κύμα πωλήσεων στο χρηματιστήριο

Ολο και πιο εκρηκτική η κατάσταση στο "ουκρανικό μέτωπο", πυροδοτεί αλυσιδωτές αναταράξεις (και) στις
διεθνείς αγορές.

Η παρόξυνση στο πολεμικό πεδίο, απομακρύνει την προοπτική ενός διεξόδου άμεσα με συνέπεια την θηριώδη αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο, πρώτες ύλες, μέταλλα και την κατάρρευση των αγορών μετοχών με γενικευμένο ξεπούλημα σε όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Η εκτίναξη του Brent έως τα 139,40$/βαρέλι είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του πολεμικού κλίματος, που κυριαρχεί στις αγορές, την ώρα που στην Φρανκφούρτη οι επιθετικές ρευστοποιήσεις πιέζουν τον DAX προς bear market κατάσταση, και το ευρώ "βυθίζεται" σε νέα χαμηλά.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, υπό αυτές τις συνθήκες αλλάζουν/επιβαρύνονται τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα με "ουρά" το Χρηματιστήριο Αθηνών "ψηφίδα" στη μεγάλη εικόνα που καλείται να διαχειριστεί (και να ανταπεξέλθει) το οικονομικό επιτελείο και η χώρα. Ούτως ή άλλως με κεκτημένη ταχύτητα οι πωλητές, από την τελευταία εβδομάδα κιόλας, με το -3,85% για τον Γενικό Δείκτη
στις 821,74 μονάδες την Παρασκευή και συνολικά -7,83% σε εβδομαδιαίο να μην αφήνει πολλά περιθώρια για το πως θα ενεργήσουν άμεσα οι επενδυτές.

Στα 108,637 εκατ. ευρώ ο τζίρος, την Παρασκευή, με συναλλαγές 48,440 εκατ. μετοχών παραπέμποντας σε ένα μικρό "ξεπούλημα", με την συνέχεια του να προεξοφλείται για την αυριανή συνεδρίαση, της Τρίτης.

Πωλητές ξένοι διαχειριστές, Ελληνες θεσμικοί, επαγγελματίες της αγοράς και δεκάδες ιδιώτες επενδυτών, εξ όσων είχαν αναθαρρήσει/επανακάμψει με αφορμή την καλή εικόνα της αγοράς από την αρχή του 2022 μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εκτοτε οι πωλητές ανέλαβαν την κατάσταση, φτάνοντας σταδιακά -ανάλογα με τις αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία- να γίνονται όλο και επιθετικότεροι με συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος την τελευταία εβδομάδα.

Κλάδος, που "ματώνει" περισσότερο ο τραπεζικός, με τον EuroStoxx Banks σε ελεύθερη πτώση προς χαμηλά 13 μηνών επηρεάζοντας ανάλογα την στάση (κυρίως) των ξένων, που είχαν "χτίσει" θέσεις και στις 4 συστημικές μετοχές. Στις 545,18 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με σε διόρθωση 14,74% (στην εβδομάδα), κατά 21,39% (στο μήνα) και 5,17% από την αρχή του έτους. Στα 0,8408 ευρώ η Eurobank, χάνει 5,68% (αρχή έτους) αποτιμάται στα 3,12 δισ. Στα 2,71 η Εθνική, κατά 7,57% χαμηλότερα στα 2,48 δισ., στα 1,03 η Alpha Bank, κατά 4,36% χαμηλότερα στα 2,42 δισ. και στα 1,269 ευρώ, με απώλειες 1,63% από την αρχή του έτους αποτιμάται 1,59 δισ. Συνολικά στα 9,61 δισ. η χρηματιστηριακή αξία του κλάδου, χάνοντας σε μόλις μία εβδομάδα μέγεθος, που είχε ανακτηθεί σε διάστημα εννέα εβδομάδων.

Βαρύτατο το ενεργειακό κόστος, "άγνωστος Χ" οι συνέπειες της κρίσης στον ελληνικό τουρισμό αποτυπώνονται-ήδη- σε μετοχές εισηγμένων-σηματωρών, με ενδεικτικότερη την Aegean. Στα 5 ευρώ, με συνοπτικές διαδικασίες υπό το βάρος εσπευσμένων πωλήσεων που μόνο την Παρασκευή είχαν ως συνέπεια ένα μείον 6,54% για τη μετοχή. Με 13,04% στην εβδομάδα και 14,97% στο μήνα τα περιθώρια είναι πολύ στενά βραχυπρόθεσμα. Πολύ δε περισσότερο, που η Aegean είναι από τις μετρημένες των blue chips με θετικό πρόσημο -ακόμη- 4,06% από την αρχή του έτους.

Ενδεικτικό, πως μόλις άλλων τεσσάρων εισηγμένων η απόδοση (αρχή έτους) είναι θετική, γεγονός που διευκολύνει όσα ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια σπεύδουν να εγγράψουν ένα ανάλογο αποτέλεσμα. Στα 6,95 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων με απώλειες 1,28% στην εβδομάδα αλλά με θετικό πρόσημο 5,14% στο μήνα και 11,74% από την αρχή έτους. Στα 13 ευρώ η Jumbo η μόνη στο συν την τελευταία εβδομάδα και με 3,17% από την αρχή του έτους. Στα 12,57 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ με απώλειες 2,93% στην εβδομάδα αλλά οριακά συν 0,80% στο αντίστοιχο διάστημα. Και ο ΟΤΕ, στα 17 ευρώ με απώλειες 4,49%, αλλά συν 4,58% από την αρχή του έτους.

Οσον αφορά στα χαρτιά του 25άρη θα πρέπει να επισημανθεί η περίπτωση της Coca Cola/HBC που για αρκετούς επενδυτές λειτούργησε σαν σηματωρός, αρκετά έγκαιρα. Τεράστια η διόρθωση για τη μετοχή, με 36,15% (αρχή έτους) να ξεκινά από το 2ήμερο Πέμπτης 10-Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου απόρροια των πωλήσεων μετοχών της CCH εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Κύρια αγορά διαπραγμάτευσης (στον FTSE 100) με σημαντική έκθεση στην αγορά της Ρωσίας (δευτερευόντως της Ουκρανίας) και πρώτη που βρέθηκε στο στόχαστρο πωλητών ισχυρών ξένων funds, στο Λονδίνο. Σχηματικά η διόρθωση της CCH ξεκίνησε 2-4 συνεδριάσεις πριν της Coca Cola/HBC που για ορισμένους (λιγοστούς) διαχειριστές λειτούργησε σαν "καμπανάκι κινδύνου" για όσα έμελλε να ακολουθήσουν.

Ετερη περίπτωση, ενδεικτική του πως κινούνται συγκεκριμένα ξένα funds αυτή της ΔΕΗ που μετά τις 4 τραπεζικές υπέστη τις επιθετικότερες ρευστοποιήσεις, το τελευταίο διάστημα. Μικρότερη έκθεση (κυρίως) σε ξένα funds και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια για τα mid caps, εμφανώς καλύτερη-συγκριτικά πάντα- εικόνα σε αυτές τις κατηγορίες.

Με θετικό πρόσημο (από αρχή έτους) για Cenergy Holdings, Ευρωπαϊκή Πίστη, Autohellas, Papoutsanis και απώλειες διαχειρίσιμες για τίτλους των Fourlis, Profile, BriQ, Intrakat, EXAE, EpsiloNet, ΕΥΑΘ για ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση (και) για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε περιβάλλοντα όπως το υφιστάμενο η "τεχνική ανάλυση" λειτουργεί περισσότερο συμπληρωματικά, στο μεν ενδοσυνεδριακό με την τήρηση σφικτών stop losses (συνδυαστικά με τις αντοχές λογαριασμών margin) στο δε βραχυπρόθεσμο "μετρώντας" σε διάστημα εβδομάδος.

Με βάση το τελευταίο, για τον ΓΔ οι 801 είναι η κοντινότερη στήριξη, με την απώλεια της να παραπέμπει στην αμέσως χαμηλότερη, στις 780 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v