Γκρεμίζει το Χρηματιστήριο η κλιμάκωση του πολέμου

Βαθύτερη η κατρακύλα στην εγχώρια αγορά έναντι των χρηματιστηρίων διεθνώς, καθώς η ρωσική εισβολή λαμβάνει εντονότερες διαστάσεις. Μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες και σε blue chips. Τι περιβάλλον δημιουργεί η συσχέτιση με αναδυόμενες ευρωαγορές.

Γκρεμίζει το Χρηματιστήριο η κλιμάκωση του πολέμου

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά, σε βαθύτερο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής, ο συναγερμός μετά τη φωτιά στη Ζαπορίζια, η ανεξέλεγκτη άνοδος στις αγορές πετρελαίου, μετάλλων, εμπορευμάτων, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα, αρκούντως πιεστικό για τις αγορές μετοχών.

Μεγαλύτερη του 2% η διόρθωση για τον DAX, καθώς χάνονται και οι 13.400 μονάδες, συγκριτικά μικρότερη για τον FTSE100 με 1,55% (στις 7.182) καθώς το Λονδίνο συγχρονίζεται περισσότερο με τη Νέα Υόρκη παρά με τις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, η κατάσταση στο χρηματιστήριό μας δεν θα μπορούσε να είναι αισθητά διαφορετική, καθώς ξένοι και Έλληνες διαχειριστές, θεσμικοί, συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις τους. Η συσχέτιση του ΧΑΑ με αναδυόμενα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η έξοδος ρωσικών εταιρειών από τους διεθνείς δείκτες δημιουργούν ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Για σήμερα συνεκτιμώντας την αργία της (Καθαράς) Δευτέρας.

Το ενδιαφέρον για το ΧΑΑ έχει να κάνει με τη θέση του μεταξύ των ΕΜΕΑ αγορών -καθώς είναι το μόνο σε όρους ευρώ-, τις όλο και χαμηλότερες αποτιμήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων, εξέλιξη που... ανοίγει παράθυρο για εισροή κεφαλαίων που απομακρύνονται από αγορές όπως της Μόσχας, της Βαρσοβίας, της Βουδαπέστης κ.α.

Σε αυτό συντείνει η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων τόσο τραπεζών όσο blue chips και επιλεγμένων mid caps που βάσει αποτελεσμάτων 2021 δικαιολογούν υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία.

Και προφανώς η τάση είναι διορθωτική, με τον ΓΔ στις 820 μονάδες, «βλέποντας» ακόμη χαμηλότερα πλην όμως μεσοπρόθεσμα ενδεχομένως να δημιουργούνται περιθώρια ανοδικής διόρθωσης. Μένει να φανεί αν και η προσφορά που βγαίνει όλο αυτό το διάστημα έχει την αντίστοιχη απορρόφησή της, σε κάθε εντολή πώλησης αντιστοιχεί μία αγορά βεβαίως και σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στα 22,5 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 11:50, μάλλον μετριότερη απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν, με αρκετές εντολές αγοράς λ.χ. στις τραπεζικές από τα επίπεδα των 547,45 μονάδων, με τον ΔΤΡ να μετρά απώλειες 20,54% στην εβδομάδα και έχοντας γυρίσει στο μείον (-3,63%) από την αρχή του έτους.

Σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank οι πιεστικότερες πωλήσεις, με απώλειες που φτάνουν έως 6,12% (Eurobank).

Ηπιότερες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά και Quest, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, όπου η προσφορά απορροφάται σε -συγκριτικά πάντα- καλύτερες τιμές.

Εύλογη διαφοροποίηση, που παρατηρείται και στα mid caps, με Πλαίσιο, Ικτίνο, BriQ, Intracom, Profile κ.α. να έχουν καλύτερη συμπεριφορά.

Το συντριπτικό 6/76 ανοδικές/πτωτικές αποτυπώνει ακριβώς τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v