Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εχθροπραξίες «κόστισαν» 9,5 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο

Τεράστιες οι απώλειες στις επτά συνεδριάσεις από την έναρξη των εχθροπραξιών. Στις 821 μονάδες βυθίστηκε ο Γενικός Δείκτης ενόψει της αργίας της Δευτέρας. Πτώση άνω του 6% για Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Aegean.

Οι εχθροπραξίες «κόστισαν» 9,5 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο

Με σημαντικές απώλειες κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι “ότι το βαρύ κλίμα από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω από τις εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης”. Το εργοστάσιο φέρεται να έχει περάσει σε Ρωσικό έλεγχο.

Στο συνεχιζόμενο “πάρτι των sellers”, ήταν αδύνατον να μην προσκληθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να είναι καθαρά πτωτική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απώλεια των 830 μονάδων, για τον ΓΔΧΑ, ενεργοποίησε περισσότερες κινήσεις “stop long”, από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις και εν όψει και επερχόμενης, τριήμερης, αργίας.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, το κεντρικό ερώτημα των traders, σήμερα, ήταν, “ποιοι επενδυτές θα παραμείνουν με αυξημένες θέσεις, μη γνωρίζοντας τι τους επιφυλάσσει η Τρίτη, ενώ στην αργία της Καθαρής Δευτέρας οι Διεθνείς Αγορές θα είναι σε πλήρη λειτουργία”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις ειδήσεις, αλλά και να εκτιμούν, πλέον, πως ο πόλεμος θα διαρκέσει περισσότερο καιρό και πως η πρόθεση του Ρώσου Προέδρου είναι να καταλάβει όλη τη Χώρα, σύμφωνα με τις χθεσινές εκτιμήσεις Μακρόν ότι “τα χειρότερα είναι μπροστά” μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εννοείται ότι όλες οι τελευταίες εξελίξεις, έχουν επαναφέρει τους επενδυτές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες (στο 2,348% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 10 Μαρτίου 2023.

Για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επτά “εμπόλεμες” συνεδριάσεις, έχουν “στοιχίσει” στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., περίπου, 9,5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 11,38% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 21,91%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 8,01% και ο ΔΤΡ απώλειες 5,17%.

Σύμφωνα με την Beta Sec., οι τρείς συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, είναι η πιο αρνητική εβδομαδιαία επίδοση από τις 13 Μαρτίου του 2020 (!)

Επίσης το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 12 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/3/2021 (817,24 μονάδες).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΤΕ (7,6 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ (7,2), ΟΠΑΠ (4,4), Eurobank (3,1), ΔΕΗ (2,8), Εθνική (2,5), Alpha Bank (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και Μυτιληναίος (2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -6,96%, Εθνική -7,98%, Eurobank -6,03%, Πειραιώς -5,30%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 540,56 μονάδες (-7,47%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 544,27 (-6,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 545,18 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,68%.

Όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 592 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), οι “short” έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, ενώ το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 550 μονάδων, αν το εν λόγω επίπεδο δεν επανακτηθεί άμεσα, δίνει minimum υποχώρηση προς τις 500 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 626 και 670 μονάδες και οι αμέσως επόμενες στις 719 (gap) και 732 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με πιστωτική επέκταση και διευρυμένη ‘πίτα’ εξυπηρετούμενων δανείων έκλεισε το 2021 η Εθνική Τράπεζα, χάρη στην αύξηση των, καθαρών, χορηγήσεων και στους καρπούς της πολιτικής μακροχρόνιων ρυθμίσεων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η Εθνική έκλεισε το 2021 με νέες εκταμιεύσεις δανείων άνω των 5,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 15% σε ετήσια βάση και χωρίς να συνυπολογίζονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων λόγω πανδημίας”.

Από την άλλη, η Πειραιώς Financial Holdings ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό ότι “η Θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την πώληση χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών, μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ‘Project Dory’, συνολικής μικτής λογιστικής αξίας ύψους €0,4 δισ., σε Εταιρεία του Ομίλου της Davidson Kempner Capital Management LP. Το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε €0,2 δισ., ή 53% της μικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος, ενώ αμετάβλητη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή του Σαράντη.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΒΙΟ (-5,54%), ΑΡΑΙΓ (-6,54%), ΕΛΧΑ (-5,03%) και TITC (-6,35%).

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε με θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, αλλά υπέκυψε στο τέλος, ήταν αυτός του Σαράντη (0%). Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 7,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 8,00 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στα 6,50 και 6,10 ευρώ.

Σε όλες τις τελευταίες, δύσκολες, συνεδριάσεις, προσπαθούσε να αποφύγει το κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 7,20 – 6,90 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων), η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-3,59%), κάτι που δεν απέφυγε σήμερα, καθώς εντάθηκαν οι πωλήσεις στο δεύτερο μισό των συναλλαγών. Αν συνεχίσουν να επικρατούν οι “sellers”, η επόμενη στήριξη στα 6,38 ευρώ Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 7,55 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μετά τα πρόσφατα υψηλά 165 μηνών, ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή του ΟΤΕ (-2,72%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 16,31 ευρώ (-6,67%) Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, τα οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 18,46 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 16,30 – 16,20 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 15,95 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+52,59%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+38,55%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Όταν 45 τίτλοι, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, τερματίζουν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, μάλλον, είναι μάταιη η αναζήτηση των θετικά διακριθέντων.

Η στήλη θα περιοριστεί να αναφέρει ότι έκλεισαν με θετική μεταβολή, αλλά δεν έπεισαν για τη δυναμική των αγοραστών τους οι ΤΡΑΣΤΟΡ (+2,48%), ΧΑΙΔΕ (+2,44%), ΙΝΤΕΤ (+9,05%), ΜΕΡΚΟ (+9,55%), ΛΑΝΑΚ (+2,08%), ΚΤΗΛΑ (+4,17%) και ΜΟΝΤΑ (+8,03%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Intralot (+1,64%).

Συνεχίζει να εμφανίζεται η εντολή αγοράς 100000 τεμ. για την ΒΙΣ (0%) στα 0,80 ευρώ (-20%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έχασε την πρώτη στήριξη στις 855 – 850, αλλά και την αμέσως επόμενη στις 824 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), τις οποίες αν δεν ανακαταλάβει άμεσα, δεν αποκλείεται να απειλήσει τις 800 - 795 μονάδες. Πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 893 – 902 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενες στις 925 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 973 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Παρελθόν για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι στηρίξεις στις 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 2000 – 1995 μονάδες. Αν χαθούν και οι 1950 μονάδες, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά. Σε περίπτωση επιστροφής και συνεχόμενων κλεισιμάτων υψηλότερα των 2042, οι επόμενες αντιστάσεις στη ζώνη 2158 – 2177 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και στις 2200, 2231, 2305 (gap), 2312, 2371 και 2384 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τους επενδυτές. Η συσχέτιση με τις μεγαλύτερες Αγορές της Ευρώπης θα διατηρηθεί υψηλή, ακολουθώντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις”, εκτιμά η Beta Sec.

“Ο ΓΔΧΑ προσπαθεί να χωνέψει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με χτύπημα σε πυρηνικό εργοστάσιο, πυροδότησαν πωλήσεις, αν και αναφέρθηκε ότι η πυρκαγιά στις Εγκαταστάσεις κατασβέστηκε. Το πολεμικό σκηνικό φαίνεται να επιμηκύνεται χρονικά, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για οποιασδήποτε μορφής ‘ατύχημα’ εν μέσω εχθροπραξιών. Το Χ.Α. είναι κλειστό τη Δευτέρα και δεν θα μπορεί να ακολουθήσει τα γεγονότα”, υπενθυμίζει η Leon Depolas Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί την πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών και η μακροπρόθεσμη τάση του είναι πλέον καθοδική (bear market). Οι λόγοι είναι το γεωπολιτικό ρίσκο, λόγω του πολέμου, καθώς και η εκρηκτική αύξηση των τιμών της Ενέργειας και της αρνητικής επίδρασης τους στην Οικονομία”, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Τσούρτη.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε υπερπουλημένη περιοχή, υποθέτοντας ότι τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη του 2022 θα είναι μειωμένα κατά 20%, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του consensus. Οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν προεξοφλήσει όλα τα σενάρια, εκτός από αυτό του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Ωστόσο η κοινή λογική, καθώς και η στρατηγική κατάληψης των Πόλεων από την Ρωσία, δεν τείνουν προς αυτό το ενδεχόμενο.

Ήρθε η ώρα των Κεντρικών Τραπεζών. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη 10 Μαρτίου και η FED στις 16 Μαρτίου. Επιπλέον, ο δείκτης τιμών καταναλωτή Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί στις 10 Μαρτίου (εκτ: 7,3%). Όσον αφορά τους εσωτερικούς καταλύτες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί στις 10 Μαρτίου. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Eurostat, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ αυξήθηκε στο 6,3% τον Φεβρουάριο, έναντι 5,5% τον Ιανουάριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ΔΤΚ θα ξεπεράσει το 7%.

Η Eurobank θα ανακοινώσει αποτελέσματα 4ου τριμήνου στις 10 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην χάραξη της στρατηγικής τους είναι 1) η αύξηση του πληθωρισμού και η αρνητική επίπτωση που έχει στην Οικονομία (επιβράδυνση ΑΕΠ) και στις Εταιρείες (επιβράδυνση της κερδοφορίας), 2) η αύξηση των επιτοκίων που αυξάνει το κόστος δανεισμού Κρατών και Εταιρειών και 3) η πιθανότητα περαιτέρω διόρθωσης/bear market στις Διεθνείς Αγορές.

Πολύ καλά αποτελέσματα, για τη χρήση 2021, ανακοίνωσε η Autohellas, τα οποία ενισχύθηκαν και από το δυνατό 4ο τριμήνο. Πιο συγκεκριμένα οι εν. πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα €641,6 εκατ. (+30%) το 2021 και αυξήθηκαν 19% στο 4ο τρίμηνο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €178,9 εκατ. (+32%) το 2021 και αυξήθηκαν 18% στο 4ο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη στα €52,4 εκατ. (+203%) το 2021 και αυξήθηκαν 48% στο 4ο τρίμηνο. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. το διπλασιασμό του μερίσματος στα €0,46/μετοχή, από €0,23 το 2021.

“Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας για αγορά σε μεγάλες διορθώσεις και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι οι μετοχές των Εurobank, Εθνικής Τράπεζας, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Byte, Μοτοδυναμικής και Jumbo”, σημειώνει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί κάθε άλλης εξέλιξης καθώς τα ‘απόνερα’ στο πεδίο Οικονομίας, έχουν καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία της Αγοράς, με σημείο αναφοράς όσα διαδραματίζονται στο ενεργειακό μέτωπο”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα χρηματιστηριακά κέρδη της χρονιάς εξανεμίστηκαν, οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει περίπου 11 δισ. ευρώ από τα ψηλά τους, χωρίς να υπάρχει ορατό σημείο αποκλιμάκωσης της έντασης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας της περυσινής χρονιάς έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, η προστασία του κεφαλαίου έχει γίνει προτεραιότητα και οι διεθνείς εξελίξεις υπαγορεύουν την τάση εντός και εκτός των τειχών.

Ο πανικός έχει επιστρέψει, μετά από δύο χρόνια απουσίας, στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς “κάθε ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα”, υπό την έννοια των πρωτόγνωρων, για μια ακόμα φορά, καταστάσεων που επικρατούν σε κομβικούς τομείς της Οικονομίας.

Το μίγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές Ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, είναι αυτή την στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς, μέχρι τώρα, να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς και την διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Μέχρι να δοθούν κάποιες πειστικές απαντήσεις, τα πάντα μπαίνουν σε μια καθοδική αναθεώρηση: Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, κερδοφορία Εταιρειών, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ.

Οι Αγορές είθισται να ενσωματώνουν πάντα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια στις τιμές, ακολουθώντας μια συντηρητική λογική και να χτίζουν όταν υπάρξει αναίρεση των αρνητικών προσδοκιών. Αυτό εξηγεί πολλά, από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα Χρηματιστήρια.

Η διαγραμματική εικόνα παρέμεινε υπό πίεση, με τους ταλαντωτές να μπαίνουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση μετά τον Ιούλιο του 2021. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον, τεχνικά, σε καθεστώς πτωτικής Αγοράς μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών την περασμένη Τετάρτη, ολοκληρώνοντας μια διαδρομή ανοδικής Αγοράς που ξεκίνησε από τις 13 Νοεμβρίου του 2020.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα έχει απομείνει μόνο το “οχυρό” των 810 μονάδων, πριν μιλήσουμε για ολική αντίστροφή κλίματος και καθολική διαφυγή της Αγοράς από τις κοντινές της στηρίξεις.

Κατά τα λοιπά, η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων και του MACD έχει γυρίσει απαισιόδοξη, ενώ οι όγκοι που παρατηρήθηκαν σε καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις ήταν ιδιαίτερα φορτισμένοι, πηγαίνοντας ισχυρά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, δείγμα της έντασης των πωλήσεων.

Λόγω των υποτιμήσεων θα αναμέναμε την Αγορά να επιβραδύνει το ρυθμό της και ενδεχομένως να επιχειρήσει κάποια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις, τηρουμένων των ακραίων αναλογιών πτώσης που έχουν προηγηθεί, ωστόσο επισημαίνουμε ότι σε ακραίες υποτιμήσεις δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η εκδήλωση μιας αντίδρασης, είναι και το τέλος της πτώσης.

H Eurobank ανοίγει την αυλαία των ανακοινώσεων των Τραπεζικών μεγεθών για το δ’ τρίμηνο το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης. Την ίδια ημέρα ωστόσο, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει, όπου εκτιμάται ότι θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την νομισματική πολιτική, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

“Στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 9ης Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, με την διαγραφή των μετοχών που συμμετέχουν στους δείκτες της Ρωσικής Αναδυόμενης Αγοράς”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ιδιαίτερα αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με “νότιες” διαθέσεις οι δείκτες και στην Wall Street.

Θέλει να κινηθεί ψηλότερα το Πετρέλαιο, παραμένει υπό πίεση το Ευρω.

“Το Αργό Πετρέλαιο Βrent, θα μπορούσε να φτάσει στα $185 το βαρέλι στο τέλος του έτους, εάν συνεχιστεί η διακοπή της Ρωσικής προσφοράς”, σημειώνει η JP Morgan Chase & Co.

Προσπαθούν για ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, προς τα $40650 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2660 το Ethereum.

Κλειστό μέχρι, τουλάχιστον, τις 9 Μαρτίου το Χρηματιστήριο στη Μόσχα, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή απαγόρευσης στις ανοικτές πωλήσεις Νομισμάτων και Χρηματιστηριακών Μέσων σε Ευρώ.

Η BlackRock, ο μεγαλύτερος Διαχειριστής ενεργητικού στον Κόσμο, ανέστειλε την αγορά όλων των Ρωσικών τίτλων, στα funds ενεργητικής και παθητικής διαχείρισής του.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας η S&P Global Ratings, μειώνοντας περαιτέρω την αξιολόγηση σε “CCC-“, στο χαμηλότερο σημείο της κλίμακας αξιολόγησης, ακριβώς πάνω από το να θεωρείται σε χρεοκοπία.

“Η υποβάθμιση ακολουθεί την επιβολή μέτρων που πιστεύουμε ότι, πιθανότατα, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας”, δήλωσε ο S&P.

Κατά 7,8% αυξήθηκε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Eurostat, με το αποτέλεσμα να είναι λιγότερο από το αναμενόμενο. Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2%. Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

“Σε τροχιά οικονομικής κατάρρευσης που θα θυμίσει, ή και θα επισκιάσει την ύφεση και χρεοκοπία του 1998 βρίσκεται η Ρωσία, παρόλο που αυτή τη φορά οι οικονομικές επιπτώσεις ίσως είναι πιο ήπιες”, εκτιμά η JP Morgan.

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ωθεί τους επενδυτές να αποχωρήσουν από τις Ευρωπαϊκές μετοχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, “οι Ευρωπαϊκές μετοχές είχαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές που έχουν καταγραφεί ποτέ, φτάνοντας στα $6,7 δισ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου. Οι επενδυτές στράφηκαν σε Μετρητά και Χρυσό, με τα Αμοιβαία Κεφάλαια να προσελκύουν $46,3 δισ., η μεγαλύτερη εισροή των τελευταίων εννέα εβδομάδων, ενώ $1,9 δισ. πήγαν σε Χρυσό”.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 678.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, περισσότερες από τις 440000 που ανέμεναν οι αναλυτές

“Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες οικονομικές κυρώσεις, έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τις Παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές”, ανέφερε σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Ισχυρή ανάκαμψη της Οικονομίας κατέγραψε για το 2021 η ΕΛΣΤΑΤ. Ο ρυθμός ανάπτυξης, για το σύνολο του περασμένου έτους, έφτασε στο 8,3%, με το ΑΕΠ να φτάνει στα 181 δισ. ευρώ, από 167 δισ. ευρώ το 2020.

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει, σε έκθεσή της, η Axia την πίεση στη μετοχή της ΔΕΗ, στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 15,1 ευρώ και σύσταση "buy".

Ο Οίκος σημειώνει ότι “η Ενέργεια αποτελεί όντως την πιο σημαντική και άμεση έκθεση της Χώρας στις γεωπολιτικές εντάσεις και αναμένει ότι οι Αγορές Ενέργειας θα παραμείνουν ασταθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, με περιορισμένη ορατότητα. Ωστόσο, εκτιμά ότι η ΔEΗ, δεδομένης της καθετοποιημένης δομής της, αλλά και των θέσεων hedging, παραμένει σε θέση να παράξει EBITDA της τάξεως των 800 - 900 εκατ. ευρώ το 2022”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 815,96 μονάδες (-4,52%), στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 822,23 (-3,79%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 821,74 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,85%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 109 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΙΝΚΑΤ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήλθαν σε επαφή, προς στιγμήν, με το θετικό πρόσημο, μόνο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΑΡ, ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Lamda Development και TITC.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 8 ανοδικές μετοχές, έναντι 120 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν οριακή άνοδο στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (66.078 συμβόλαια).

Στα 2.506 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.533 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 4 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.565, 1.522 για τον Μάρτιο και 43 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.954,5), κινήθηκε μεταξύ 1.948 και 2.017 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 587,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (30.635), Εθνική (12.081), Eurobank (9.288), Πειραιώς (7.424), ΔΕΗ (2.317), Μυτιληναίο (571), ΑΔΜΗΕ (201), Ελλάκτωρα (188), ΕΕΕ (255), Cenergy (261), Lamda Development (612), Viohalco (449), ΟΤΕ (880), ΟΠΑΠ (253), Ελ. Πετρέλαια (204), ΓΕΚ (379), Motor Oil (150).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 70.589, Πειραιώς 34.175, Εθνική 25.333, MIG 33.761, Cenergy 10.906, Eurobank 40.298, ΔΕΗ 17.608, Ελλάκτωρα 11.123.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer                   NSP               Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,50%

2022-02-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.679.403 τεμ., (από 58.679.403 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.443.438 τεμ. (2.442.438), Eurobank 49.710.867 τεμ. (49.718.119), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.718.814 τεμ. (6.723.681), Πειραιώς 6.312.963 τεμ. (5.603.715), ΟΤΕ 2.741.332 τεμ. (2.851.642), ΑΔΜΗΕ 2.289.189 τεμ. (2.289.189).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v