Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγαίνει πρώτη αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με οδηγό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την ισχυρή τους αντίδραση, ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει πάνω από τις 810 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται της προσπάθειας, φρέναρε η πτώση της Coca Cola, ανοδικά κινείται η μετοχή της ΔΕΗ.

Βγαίνει πρώτη αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή αντίδραση στα ευρωπαϊκά, άμεση επαναφορά πάνω από τις 810 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Για «ράλι ανακούφισης» κάνουν λόγο χρηματιστές, με την προσοχή στραμμένη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ παράλληλα με τις εξελίξεις στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Με τη μία, έως 4% η αντίδραση για τον DAX προς τις 13.305 μονάδες, με τα futures του S&P 500 από 1,07% υψηλότερα και τις 4.212 μονάδες, την ώρα που αποκλιμακώνονται -εν μέρει- οι τιμές για το φυσικό αέριο.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προεξοφλείται η ανακοίνωση από την Κριστίν Λαγκάρντ μέτρων που θα στηρίζουν την οικονομία και δεν θα την περιορίζουν ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, στο ουκρανικό μέτωπο, Μόσχα και Κίεβο φέρεται (σύμφωνα με σχετικό θέμα του Euro2day.gr) να έχουν προχωρήσει περισσότερο απ' όσο εκτιμά η Δύση, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Σε αυτό το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, για το Χρηματιστήριο Αθηνών ο ρυθμός δίνεται από τη στάση των επενδυτών στα ξένα χρηματιστήρια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα προς την Παρασκευή, όπως σημειώναμε νωρίτερα στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.
Αλλαγή στάσης/τάσης για τη μετοχή της Coca Cola Hellenic στο Λονδίνο, συνακόλουθα ανάσχεση των πωλήσεων σε τίτλους της Coca Cola/HBC στην Αθήνα. Αναστροφή από τα 18,20 ευρώ, τάση που αποτυπώνεται και στη διακύμανση του FTSE 25. Ισχυρή αντίδραση για τη μετοχή της Deutsche Telekom στη Φρανκφούρτη, ανάλογη στην Αθήνα, με τη χθεσινή σημαντική διόρθωση να δημιουργεί περιθώριο για υπεραπόδοση ακόμη και στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Περιπτώσεις διαφορετικές αλλά ενδεικτικές του βαθμού επηρεασμού του ελληνικού από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στις 1.953 μονάδες ο FTSE25, με αντίδραση περίπου 40 μονάδων καθώς ανάλογη τάση διαμορφώνεται για τον κλάδο-κλειδί των τραπεζικών. Από τις 532 περί τις 17 μονάδες η αντίδραση, με την προσοχή κυρίως στην ΕΚΤ. Περιθώρια για ενδοσυνεδριακές εντολές και βραχυπρόθεσμες, με ορίζοντα την αυριανή-συνεδρίαση της Παρασκευής. Σε Alpha Bank, ETE, Eurobank οι μεγαλύτερες συναλλαγές στα τραπεζικά, σε Jumbo, ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.α. στα blue chips.

Στα 14,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στα πρώτα 30', με σημαντικό ποσοστό να αφορά σε intraday/short trading εντολές, δίνοντας «ανάσες» στους αγοραστές μετά το 2ήμερο sell off (Παρασκευής-Τρίτης).

Aγελαία και αυτή τη φορά αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση η κίνηση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.
Ενδεικτική η σχέση 90/3 ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v