Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοχευμένες κινήσεις από τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών στρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους τίτλους. Βαραίνει για τις αποφάσεις των βραχυπρόθεσμων η αργία της Παρασκευής στο ΧΑ. «Σκανάρονται» τα οικονομικά αποτελέσματα 2021.

Στοχευμένες κινήσεις από τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Σε πρώτο ρόλο η τεχνολογία στη Wall Street, ανοδικά οι αγορές στην Ασία και με οριακά θετικό πρόσημο
νωρίτερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη. Στη Φρανκφούρτη, συνέχεια στη χθεσινή άνοδο (με 1,02% στις 14.473,20 μονάδες) θα επιδιώξουν να δώσουν οι αγοραστές, την ώρα που μαίνεται για 28η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, traders και επενδυτές θα επικεντρωθούν (και) στα οικονομικά αποτελέσματα, στις επιχειρηματικές εξελίξεις υπό το βάρος -σταθερά- του εκρηκτικού ενεργειακού μείγματος.

Από τις 867,54 (0,96%) για τον ΓΔ, τις 2.093,65 (1,16%) για τον FTSE25, τις 624,17 (2,14%) για τον ΔΤΡ και από τις 1.480,51 (0,68%) για τον FTMidCap.

Χαμηλός ο χθεσινός τζίρος, αλλά κατά τι βελτιωμένος συγκριτικά με τη Δευτέρα, στοχευμένος ωστόσο -στοιχείο που παραπέμπει σε συγκριτικό πλεονέκτημα των long- ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο. Εθνική, Alpha Bank, Eurobank με αγοραστές συνεπικουρούμενοι και από τις εκθέσεις ξένων οίκων, με πιο τελευταία την περίπτωση της Wood Investment Companies. Σημαντικά τα περιθώρια υπεραπόδοσης για τον κλάδο, με ζητούμενη την επιβεβαίωση της δυνατότητας υπέρβασης των 640 μονάδων, εξέλιξη που θα ενίσχυε το ενδεχόμενο συνέχισης προς την περιοχή των 680-700 μονάδων.

Ενδεχόμενο που λόγω της αργίας της Παρασκευής (25η Μαρτίου) θα το βλέπαμε να εκτυλίσσεται από Δευτέρα-Τρίτη, με την προϋπόθεση πως θα συνέτρεχαν ανάλογες συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Οδηγός ο τραπεζικός κλάδος αλλά και με διακριτές τις στοχευμένες κινήσεις «ισχυρών χεριών» σε blue chips, ακολουθώντας έναν κυκλικό ρυθμό. Ενδεικτικά, για χθες, ήταν η σειρά των ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ κ.α., χωρίς να έχει χαθεί η long τάση για βαριά χαρτιά, λ.χ. ΟΤΕ.

Με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα οι κινήσεις των επενδυτών, με τον ΟΠΑΠ στο επίκεντρο αλλά και Fourlis, Πετρόπουλο από τα mid-small caps, μετά την ανακοίνωση -εχθές- θετικών μεγεθών.

Νωρίτερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της η AEGEAN, με οργανικές ζημίες 72,5 εκατ. για το 2021.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής) «... η πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος και η προσέγγιση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν θετικούς μακροοικονομικούς καταλύτες για το ΧΑ. Σε μικροεπίπεδο, τα επόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα και εταιρικά guidance θα ενσωματώσουν τις υφεσιακές και πληθωριστικές επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στην πορεία της ζήτησης, της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και στο παραγωγικό, δανειακό και λοιπό λειτουργικό κόστος...».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v