Χρηματιστήριο: Πού χτύπησαν οι πωλητές

Λελογισμένη διόρθωση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Coca Cola, Eurobank, OTE, Alpha Bank και Quest «στοχοποιήθηκαν» από τους πωλητές. Ράλι για το δίδυμο ΓΕΚ Τέρνα-ΤΕΝΕΡΓ.

Χρηματιστήριο: Πού χτύπησαν οι πωλητές

Μερική επιστροφή της επιφυλακτικότητας, μικτά πρόσημα και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από τους γρήγορους traders, ήταν αυτά που χαρακτήρισαν σήμερα την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, στον απόηχο των δηλώσεων Μπάιντεν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, που εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για τις προθέσεις της Μόσχας, υπογραμμίζοντας ότι “προς το παρόν η Ρωσία προχωρά σε αναδιάταξη των δυνάμεών της και όχι σε απόσυρση”.

“Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η Μόσχα θέλει τώρα να διαπραγματευτεί ουσιαστικά στην Κωνσταντινούπολη, οι πιθανότητες για μια γρήγορη λύση είναι μηδαμινές”, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung για τις Ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, πυκνώνουν οι επιφυλακτικές ενδείξεις από την Αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, “η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου εκπέμπει ανησυχητικά σήματα για την Αμερικανική Οικονομία, εντείνοντας τους φόβους για πιθανή ύφεση τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετους τίτλου σκαρφάλωσε σε υψηλότερο επίπεδο από την απόδοση του 10ετους, για πρώτη φορά από το 2019”.

Μένοντας στα ομόλογα, μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πορεία των αποδόσεων κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,794%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο -0,20% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη δημοπρασία, στις 23 Φεβρουαρίου, η απόδοση ήταν στο -0,40%.

Από την άλλη, επεκτείνεται το lockdown στη Σαγκάη λόγω αύξησης κρουσμάτων Covid-19, με τις Nomura Holdings Inc., NatWest Group Plc. και UBS, να ρίχνουν τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη της Χώρας, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, “η ψυχολογία των ενεργών επενδυτών έχει βελτιωθεί, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ακόμα και μίας κατάπαυσης του πυρός δε θα φανούν άμεσα στον πληθωρισμό και στο ενεργειακό κόστος. Από την άλλη τα καλά αποτελέσματα χρήσης 2021 που ανακοινώνονται και οι αξιοσημείωτες μερισματικές αποδόσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ή και ακόμα ψηλότερες, αν βελτιωθεί το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.

Υπενθυμίζεται ότι απομένει μόλις μία συνεδρίαση για την συμπλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

“Σε πείσμα άλλης μιας ασυνήθιστα δύσκολης χρηματιστηριακής συγκυρίας, η Ελληνική Αγορά δεν τα έχει πάει άσχημα μέχρι τώρα”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Κάνοντας το ταμείο του α’ τριμήνου, η απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη από την αρχή της χρονιάς είναι οριακή, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαϊκών Αγορών βρίσκεται στο -5%. Υπάρχουν βέβαια και οι Αγορές του Περού και της Τουρκίας που κερδίζουν 20,8% και 16,9% από την αρχή του έτους, αλλά υπολογίστε και μια υποτίμηση του Νομίσματος περίπου 10%, για να έχουμε τη σύγκριση σε Ευρώ.

Σε ένα αρνητικό χρηματιστηριακό περιβάλλον η Ελληνική Αγορά δείχνει να έχει μια πιο αμυντική στάση, έχοντας καταγράψει α) τις άμεσες συνέπειες σε Εταιρείες που έχουν έκθεση στη Ρωσική και Ουκρανική Αγορά β) τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και των αυξήσεων στις Πρώτες Ύλες και γ) των μειώσεων των τουριστικών αφίξεων από τις Χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ήδη μια πρώτη καθοδική αναθεώρηση κερδών μπορεί να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε, τιμολογώντας το μεγαλύτερο μέρος από τη μείωση της κερδοφορίας που οφείλεται στους ανωτέρω παράγοντες.

Αν η κατάσταση αλλάξει προς το καλύτερο, δηλαδή αν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και κυρίως ένα πιο βατό ενεργειακό κόστος για το υπόλοιπο της χρονιάς, δικαιούμαστε μια υπεραπόδοση.

Η διαφοροποίηση του Χρηματιστηρίου σε σχέση με το παρελθόν οφείλεται α) στην καλύτερη εικόνα των Τραπεζικών ισολογισμών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να εμπνέουν εμπιστοσύνη β) στη διαχείριση κρίσεων και απαιτητικών καταστάσεων ειδικού βαθμού δυσκολίας, που έχουν φέρει σε πέρας οι Εισηγμένες στο πρόσφατο παρελθόν γ) στις μερισματικές διανομές που σε κοντινό βάθος χρόνου θα πληρωθούν και λειτουργούν ως ανάχωμα στις ρευστοποιήσεις.

Ακόμα το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια προεκλογική χρονιά δε φαίνεται να “τρομάζει”, όπως τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν, πέραν των αναμενόμενων καθυστερήσεων που θα υπάρξουν στην ανάθεση έργων και την προώθηση κάποιων εγχειρημάτων Αποκρατικοποιήσεων.

Ο Απρίλιος είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας του Χρηματιστηρίου: Από το 1999, μόλις έξι χρονιές ο Γενικός Δείκτης έχει κλείσει με αρνητικό πρόσημο, ενώ η μέση μηναία απόδοση είναι 3,7%, η υψηλότερη όλων των μηνών με βάση τις παρατηρήσεις των τελευταίων 23 ετών. Από τις τελευταίες συνεδριάσεις και τα γεγονότα του Μαρτίου, φαίνεται ότι η έλευση του Απριλίου θα πάρει μαζί της και τη γεωπολιτική κρίση, μειώνοντας την ακραία μεταβλητότητα στις μετοχές.

Εκτός αν τα πρόσφατα lockdowns της Σανγκάης πυροδοτήσουν ένα ακόμα γύρο αβεβαιότητας, ή οι εκλογές στη Γαλλία βγάλουν ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα.

“Ίσως, η μεταβλητότητα είναι η νέα κανονικότητα και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, χρηματιστηριακά, με αυτή”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΤΕ (7,5 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ (7,2), ΟΠΑΠ (4,7), Eurobank (3,9), Εθνική (3), ΔΕΗ (3), Alpha Bank (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και Μυτιληναίος (2,1 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με μόνη θετική ένδειξη την σχετική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-2,61%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,11 ευρώ (-3,48%), της Εθνικής (-1,77%) μέχρι τα 3,31 ευρώ (-2,36%), της Eurobank (-3,66%) μέχρι τα 1,05 ευρώ (-4,02%) και της Πειραιώς (-2,07%) μέχρι τα 1,40 ευρώ (-3,45%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 639,23 μονάδες (-2,99%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 639,94 (-2,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 641,14 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,7%.

Αν ο ΔΤΡ συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 656, ή έστω υψηλότερα των 627 – 620 (συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 60 και 90 ημερών), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 719 μονάδες (gap). Αν χαθεί η στήριξη στις 603 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και ημερήσιο “stop long”), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 592 – 587 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 575 (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 60 και 90 εβδομάδων και ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 550 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε αναβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε η Moody’s, διατηρώντας το θετικό outlook. Πιο αναλυτικά αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε “Ba3”, από “Β2”, την Alpha Bank σε “Β1”, από “Β2” και την Τράπεζα Πειραιώς σε “Β2”, από Β3. Παράλληλα, αναβάθμισε και την Τρ. Αττικής σε “Caa2”, από “Caa3”.

Με σχετικό προβάδισμα των “κόκκινων” τίτλων, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΔΜΗΕ (+1,11%), ΑΡΑΙΓ (+2,08%), ΒΙΟ (+0,45%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+7,81%), ΔΕΗ (+0,39%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,94%), ΕΛΠΕ (+1,24%), ΜΟΗ (+0,35%), ΣΑΡ (+1,38%) και ΤΕΝΕΡΓ (+6,33%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΛΑΜΔΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την πώληση χαρτοφυλακίου απαιτήσεων σε καθυστέρηση από βενζινάδικα, είναι έτοιμος να εκκινήσει ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, προκειμένου να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ρευστότητά του. Σύμφωνα με το σύντομο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη σε επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει απαιτήσεις ονομαστικής αξίας περίπου 280 εκατ. ευρώ. Μέρος των παραπάνω απαιτήσεων διαθέτει εξασφαλίσεις επί Ακινήτων (σ.σ. περίπου 60 με 65 βενζινάδικα και βοηθητικοί χώροι), ενώ οι υπόλοιπες διαθέτουν εταιρικές ή/και προσωπικές εγγυήσεις. Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η PriceWaterhouse Coopers”.

Πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος και με εναλλαγές προσήμων, κινήθηκε η μετοχή των ΕΛΠΕ (+1,24%), αλλά με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 25 μηνών. Απώτερος στόχος των αγοραστών παραμένουν τα 8,40 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 6,72 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 6,47 (ημερήσιο “stop long”) και η ζώνη 6,30 – 6,18 την οποία “υπερασπίζονται” οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΔΕΗ (+0,39%) που, προς το παρόν, δεν δείχνει δυναμική για να κινηθεί έντονα ανοδικά.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “αν κάποιος δει ότι η μετοχή της ΔΕΗ από τον Μάρτιο του 2020 και από τα 1,45 ευρώ, εκτοξεύτηκε στα 11 ευρώ και θα καταλάβει ότι είναι λογικό να χρειάζεται κάποιο χρόνο για να ‘χωνέψει’ τιμές. Φυσικά είναι άσχημο η Εταιρεία να έχει κάνει Α.Μ.Κ. στα 9 ευρώ και να βρίσκεται χαμηλότερα και από τα 8,00, παρόλα αυτά είναι ένα σημαντικό δεδομένο. Μεγάλο μέρος του Επενδυτικού Κοινού αγοράζει πολύ εύκολα σε εκρηκτική άνοδο και όταν μία μετοχή είναι σε χαμηλές τιμές, μετά από διόρθωση και με συσσώρευση δεν ασχολείται. Είναι χαρακτηριστικό της ψυχολογίας, μιας και όλοι ψάχνουν γρήγορα κέρδη. Παρόλα αυτά το timing και η υπομονή δίνουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Τα 7,88 είναι το μεγάλο ‘make or break’ σε εβδομαδιαίο γράφημα, με τα 7,10 να έχουν σχηματίσει ένα διπλό πάτο. Μία κατοχύρωση του 7,88 μπορεί να δώσει σε πρώτη φάση το 8,45. Σε 2 - 3 χρόνια, η Θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα είναι και ο μεγαλύτερος παίκτης στις ΑΠΕ, θυμίζοντας ότι πριν από 2 χρόνια ήταν το 1% της Αγοράς. Με 1,3 δισ. από την Α.Μ.Κ. η Αγορά περιμένει εναγωνίως με ποιον τρόπο θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις”.

Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί το κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, για την Τέρνα Ενεργειακή (+6,33%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να έχει ξεπεράσει τα 1,9 δισ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+7,81%), με “καύσιμα” από την αποτίμηση της ΤΕΝΕΡΓ, αλλά και από τις φήμες για πιθανή διάθεση “πακέτου” της ΤΕΝΕΡΓ σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Αν η μετοχή δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 9,48 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 9,63 και 10,06 ευρώ (gap). Οι στηρίξεις στα 9,24 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 9,22 – 9,12 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 8,72 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,08%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς οι εκτιμήσεις της Διοίκησης, στην ενημέρωση των αναλυτών, έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 5,25 – 5,20 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), οι αγοραστές έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 6,03 ευρώ. Να σημειωθεί ότι επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,40 ευρώ, δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5,01 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή του Σαράντη (+1,38%), συμπληρώνοντας “τρίο” ανοδικών συνεδριάσεων. Αν συνεχίσουν να δείχνουν πιο κινητικοί οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις στα 7,89 – 8,01 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 8,29 (ημερήσιο “stop short”) και 8,41 – 8,57 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 6,50 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+180%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+51%), ΚΟΡΔΕ (+39,32%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με θετική, ημερήσια, μεταβολή, αλλά οι αγοραστές δεν έπεισαν σε ΟΠΤΡΟΝ (+9,55%), ΙΝΤΕΤ (+3,45%), ΛΟΓΟΣ (+4,85%), ΜΕΒΑ (+1,32%), ΑΝΕΚ (+2,03%), ΝΑΚΑΣ (+1,82%), ΔΟΜΙΚ (+1,62%), ΟΛΥΜΠ (+0,95%), ΚΛΜ (+1,21%) και ΕΛΤΟΝ (+0,29%).

Συνεχίζεται η μικρή κινητικότητα στην AS Company (+2,45%), με αξιοπρόσεκτες εντολές αγορών στα 2,06 και 2,08 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών σε Παπουτσάνη (+1,92%) και Πετρόπουλο (+2,79%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Προοδευτική (+3,23%) και ΑΑΑΠ (+20%).

Συνεχίζει πλαγιοανοδικά από τα 4,55 ευρώ (κλείσιμο 9/3) η Entersoft (+3,21%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Άβακα (+2,38%), Ιντρακάτ (+3,24%, με αυξημένες συναλλαγές) και ΞΥΛΚ (+2,68%) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΕΚΤΕΡ (+4,31%), Ιντεάλ (+0,85%), Space (+3,10%) και ΦΒΜΕΖΖ (+0,17%).

Παρουσία πωλητή σε ΜΟΝΤΑ (-6,43%), ΒΙΟΚΑ (-2,40%), ΚΤΗΛΑ (-5,65%), ΙΛΥΔΑ (-0,75%), ΡΕΒΟΙΛ (-2,94%), CENER (-1,59%) και ΒΙΟΤ (-7,66%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Interlife (-0,90%) και Centric (-0,69%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΚΟΡΔΕ (-1,51%), ΦΡΙΓΟ (-2,65%), ΚΕΚΡ (-0,43%), ΠΡΕΜΙΑ (-2,74%) και ΠΛΑΚΡ (-5,88%).

Ακόμα ένα ιστορικά υψηλό κλείσιμο για την Epsilon Net (+2,74%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 855 - 860 μονάδων, έχει τις πιθανότητες μαζί του για να αποκαταστήσει την τεχνική του εικόνα με υπέρβαση της ζώνης 885 – 908, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Κλείσιμο υψηλότερα των 908, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 940 – 944 (gap). Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, οι επόμενες στηρίξεις στις 843 (ημερήσιο “stop long”), 832, 823 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 814 και η ζώνη 811 – 778 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων.

Θετική ένδειξη ότι ο FTSE25 άφησε πίσω του τις 2100 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) και θέλει να αναμετρηθεί με την ζώνη 2137 - 220 (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών, αλλά και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Κλείσιμο πάνω από τις 2199, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2231 και 2305 μονάδες (gap). Οι στηρίξεις στις 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2037 (ημερήσιο “stop long”) 2000, 1952 και 1911 – 1899 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η εξέλιξη στην Ουκρανική κρίση, ανοίγει ένα παράθυρο που μπορεί να σηματοδοτήσει συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, προοπτική που αναβαθμίζει την επενδυτική ψυχολογία και οδηγεί σε αναρρίχηση των δεικτών σε όλες τις Αγορές του Πλανήτη. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο ΓΔ ετοιμάζεται για την αναμέτρηση με τις 900 μονάδες, η υπέρβαση των οποίων θα απαιτήσει περαιτέρω συναλλακτική αναβάθμιση για να επιτευχθεί”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Επιστροφή της επιφυλακτικότητας, λόγω του σκεπτικισμού για τα επόμενα βήματα στην Ουκρανική κρίση και την έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με την κατάπαυση πυρός”, σημειώνει η Eurobank Eq.

“Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, λόγω αποτελεσμάτων χρήσης, θα μετριάσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κάτι που θα πρέπει να αναμένεται μετά από ένα ισχυρό διήμερο ράλι”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

“Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και η κατάπαυση του πυρός δεν θα κλείσει τον κύκλο των κυρώσεων, ήτοι το ενεργειακό ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό. Ο ΓΔΧΑ επέδειξε αντανακλαστικά και κινήθηκε προς το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών (890 μονάδες), η βιώσιμη ανοδική διάσπαση του οποίου απαιτεί μια καθοριστική θετική εξέλιξη στο γεωπολιτικό σκηνικό”, όπως τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Τα θετικά νέα συνεχίζουν να έρχονται από τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην ανοδική αντίδραση των Αγορών”, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η προσδοκία απομάκρυνσης των Ρωσικών Στρατευμάτων από το Κίεβο, με στόχο την διευκόλυνση των συνομιλιών και η προοπτική εκεχειρίας, κατάφεραν να επαναφέρουν τους κυριότερους Ευρωπαϊκούς δείκτες σε προπολεμικά επίπεδα τιμών.

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, λόγω του πλήγματος της Coca Cola και της βαρύτητας που έχει στον Γενικό Δείκτη, υπολείπεται αρκετά από τα αντίστοιχα επίπεδα τιμών και τις 943 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά περιορίστηκε η κατοχύρωση κερδών μετά το χθεσινό ράλι, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται πάνω από την στήριξη των 880 μονάδων.

Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πλέον θετική, με τις 900 μονάδες να παραμένει ρεαλιστικός στόχος των αγοραστών. Επόμενη αντίσταση εντοπίζουμε στις 930 μονάδες και το 78,6% της πτώσης, ενώ το πτωτικό “χάσμα” του πολέμου στις 943 μονάδες αποτελεί ένα επίσης κρίσιμο σημείο αντίστασης.

Αρκετά καλύτερη η τεχνική εικόνα του δείκτη Τραπεζών, με την διάσπαση των 630 μονάδων να οδηγεί, σε πρώτη φάση, τον κλαδικό δείκτη στην αντίσταση των 660 μονάδων. Η τάση του ΔΤΡ είναι πλέον ξεκάθαρα ανοδική, με τις 700 μονάδες να διαμορφώνουν το επόμενο ισχυρό σημείο αντίστασης, πριν το κρίσιμο πτωτικό “gap” των 719 μονάδων. Οι 630 μονάδες αποτελούν την σημαντικότερη στήριξη, κρίνοντας την βραχυ - μεσοπρόθεσμη τάση του εν λόγω δείκτη.

Οι Ευρωπαϊκές Αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν μια επικείμενη συμφωνία και όπως αναφέραμε νωρίτερα, η πλειονότητα των δεικτών βρίσκονται ήδη σε ψηλότερα επίπεδα τιμών, από εκείνα πριν τη σύρραξη.

“Με τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου όμως να φαίνεται να παραμένουν, το γνώριμο ρητό ‘Buy the rumor sell the news’ θα πρέπει να υπάρχει στην σκέψη των επενδυτών, σε περίπτωση συμφωνίας”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.

Επιχείρηση αντίδρασης στην πρόσφατη πίεση από Χρυσό και Ασήμι, προς τα $47000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $3360 το Ethereum.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι “η εντολή του Προέδρου να πληρωθεί το Φυσικό Αέριο σε ρούβλια θα εκτελεστεί, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει άμεσα”.

Αύξηση 33,6% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021. Ο δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,9%.

Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο. Ο δείκτης της Ευρωζώνης κινήθηκε καθοδικά κατά 5,4 μονάδες, από τον Φεβρουάριο φτάνοντας στις 108,5, ενώ στην ΕΕ έχασε 5,3 μονάδες κι έφτασε στις 107,5.

Στο 1,8%, από 4,6% αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας, κατά το τρέχον έτος, οι πέντε “Σοφοί” του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Κατά 7,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάρτιο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Destatis. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5%. Παρόμοια υψηλός ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία καταγράφηκε τελευταία φορά το Φθινόπωρο του 1981.

Κατά 455000 αυξήθηκε ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ADP. Η άνοδος ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.

Κατά 6,4% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε τριμηνιαία βάση, όπως ενημέρωσε το γραφείο οικονομικής ανάλυσης.

Η Αμερικανική Οικονομία έκλεισε το 2021 αναπτυσσόμενη με ρυθμό 6,9% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή αναθεώρηση υψηλότερα, στο 7,1%. Για το σύνολο του 2021, το ΑΕΠ των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 5,7%. Πρόκειται για την ταχύτερη ετήσια ανάπτυξη από το 1984.

Επιστροφή στο Χ.Α.

“Τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξης θα κοστίσει στην Ελληνική Οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία”, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο OT Forum, εκτιμώντας ότι οι συζητήσεις για τις οικονομικές σχέσεις Δύσης - Ρωσίας, θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

“Παραμένουμε εποικοδομητικοί για τις Ελληνικές προοπτικές ανάπτυξης του 2022 (5,5%)”, δηλώνει η UBS.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η UBS μείωσε τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,9% για το 2022 και στο 2,2% για το 2023, από 4,2% και 2,3%, αντίστοιχα.

Η Axia διατυπώνει τις νέες εκτιμήσεις της για τις Ελληνικές Τράπεζες, μετά τα αποτελέσματα του 2021. Επαναλαμβάνει τη σύσταση “buy” και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, αλλά μειώνει τις τιμές - στόχους. Οι νέες τιμές-στόχοι είναι 1,55 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,80 ευρώ), 1,45 ευρώ για τη Eurobank (από 1,50 ευρώ), 5,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (από 6,00 ευρώ) και 2,10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 2,15 ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 877,58 (-1,39%) και 891,74 μονάδων (+0,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 883,58 (-0,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 884,7, με ημερήσιες απώλειες 0,59%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 74 εκατ., από τα οποία τα 9,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΚΟΥΕΣ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ και ΑΛΦΑ, απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια και ΟΛΠ και στο χαμηλό ο ΟΤΕ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.821 συμβόλαια).

Στα 2.846 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.768 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.059, 1.007 για τον Απρίλιο και 52 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.138), κινήθηκε μεταξύ 2.130 και 2.168 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 666,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (10.236), Εθνική (4.910), Eurobank (11.383), Πειραιώς (2.749), ΔΕΗ (955), Ελλάκτωρα (1.119), Lamda Development (102), Μυτιληναίο (393), Cenergy (180), ΟΤΕ (118), ΕΕΕ (134), ΓΕΚ (339), Ιντρακόμ (211), Τέρνα Ενεργειακή (623), ΟΠΑΠ (114).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 90.790, Πειραιώς 22.215, Εθνική 28.511, MIG 30.001, Eurobank 32.369, ΔΕΗ 15.054, Cenergy 10.186, Ελλάκτωρα 11.316.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                              Name of Issuer                       NSP          Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,50%

2022-02-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.056.949 τεμ., (από 60.989.313 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.162.427 τεμ. (2.162.427), Eurobank 52.088.146 τεμ. (52.088.146), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.555.081 τεμ. (6.555.081), Πειραιώς 6.605.415 τεμ. (6.738.908), ΟΤΕ 2.339.863 τεμ. (2.301.422), ΑΔΜΗΕ 1.998.949 τεμ. (1.998.949).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v