Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κίνηση υψηλότερα παρά τις πιέσεις στις αγορές

Συνεχίζει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης παρά την αδύναμη εικόνα στις διεθνείς αγορές. Σε νέα τοπικά υψηλά ο τίτλος της Εθνικής, απώλειες για Πειραιώς. Γιατί υπεραποδίδουν Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Πού επικεντρώνονται οι αγοραστές στα mid caps.

Χρηματιστήριο: Κίνηση υψηλότερα παρά τις πιέσεις στις αγορές

Διορθώνει η Φρανκφούρτη, ενισχύεται η Αθήνα.

Με απώλειες 0,76% στις 14.056 ο DAX, με κέρδη 0,64% στις 925 ο Γενικός Δείκτης, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να κάνει τη θετική διαφορά σε σχέση με πολλά ευρωπαϊκά, συντηρώντας έτσι ένα σταθερό προβάδισμα που έχει εδώ και εβδομάδες.

Συνεδρίαση που οι επενδυτές παίρνουν ώθηση από τις εξελίξεις στο ενεργειακό, ενώ διατηρούν δυνάμεις σε συγκεκριμένα blue chips και τραπεζικά χαρτιά.

Το γεγονός της συνεδρίασης είναι η με αυξημένες συναλλαγές θεαματική αντίδραση των μετοχών της Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με χρηματιστές να αποδίδουν την υπεραπόδοση με εσπευσμένες εντολές από την πλευρά των αγοραστών στις εξελίξεις που αφορούν στην «τιμολόγηση» της κερδοφορίας εταιρειών του κλάδου, ενώ στο επίκεντρο είναι και η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Από την αρχή της συνεδρίασης είχε φανεί η διάθεση των επενδυτών να στηρίξουν την ανοδική τάση, με την οποία ο ΓΔ ενισχύεται 12,02% σε διάστημα μηνός, ο ΔΤΡ 13,53% και 13,38% ο FTSE25, φέρνοντας το χρηματιστήριο στην πρώτη θέση (από την πλευρά της απόδοσης) έναντι των ευρωπαϊκών.

Με σταθερούς αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές, Mytilineos από τα 16,59 έφτασε σταδιακά έως τα 17,49 ευρώ, με την αποτίμηση να φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Από τα 17,10 οι πρώτες εντολές στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έως τα 18,48 ευρώ, διαγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία, καταγράφοντας ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, με την αποτίμηση στα 2,12 δισ.

Για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μία μετοχή, οι εντολές στοχευμένες από την αρχή, παραπέμποντας σε «ισχυρά χέρια», ενδεικτικό το ότι συναλλακτικά είναι στην πρώτη και τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης.

Παρεμβάλλεται η Εθνική, με επίσης σημαντικές εντολές από την πλευρά των αγοραστών, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να σημειώνει σε θέμα σχετικό με τις εκτιμήσεις της Société Générale για ένταξη της ΕΤΕ στον δείκτη MSCI Greece.

Στα 3,821 (3,38%) η μετοχή της Εθνικής σε «νέο τοπικό υψηλό», με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 645-650 μονάδων.

Από τις μετοχές του δείκτη με αγοραστές σε ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Coca Cola, Eurobank, ΕΛΠΕ, Sarantis, πέραν των τριών που πρωτοαναφέρθηκαν.

Από τα mid caps αγοραστές σε Entersoft, Epsilon Net, Intrakat, Papoutsanis, Fourlis, Πλαίσιο από τις 44 μετοχές με θετικό πρόσημο νωρίτερα. Εναντι 70 με αρνητικό και με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 50 εκατ. στις 15:00, ικανοποιητική για αυτή την περίοδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v