Ισορροπεί στις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

Οριακά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη καθώς απορροφήθηκε η προσφορά μετά τις αργίες. Ενισχυμένη η ροή εντολών, Εθνική και Mytilineos στο επίκεντρο λόγω MSCI. Πιέσεις για Coca Cola, Lamda, κίνηση υψηλότερα για Jumbo, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή.

Ισορροπεί στις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συγχρονίζεται μετά τις 12.00' οπότε για τον Γενικό Δείκτη καταγράφηκε θετικό πρόσημο.

Με τον DAX στις 14.088 (1,08%), με την προθεσμιακή αγορά στην Νέα Υόρκη να σταθεροποιείται μετά το τελευταίο ξεπούλημα, στην Αθήνα χρειάστηκε να περάσει μία-μιάμιση ώρα για να εξελιχθεί η ετεροχρονισμένη διόρθωση-μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων- να απορροφηθεί η προσφορά και σταδιακά οι επενδυτές να ενεργήσουν σε υψηλότερες τιμές.

Απόλυτα φυσιολογική και υγιής διαδικασία, ακόμη μία-πολλοστή- ένδειξη για το ποιος έχει το "πάνω χέρι" στην αγορά, που δεν είναι άλλος από τα ξένα funds, τους διαχειριστές που επενδύουν στην προοπτική της οικονομίας. Αυτήν, που "αποτύπωσε" στην αξιολόγηση του την Παρασκευή ο οίκος Standard & Poor's και επανέρχεται η JPMC με γνώμονα το ενδεχόμενο μίας νέας (δεύτερης για το 2022) "εξόδου" στις αγορές.

Σε αυτά συνεκτιμάται η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, του σοβαρού ενδεχόμενου να ενισχυθεί η θέση (βαρύτητα/ συμμετοχή) ελληνικών εταιρειών στους διεθνείς δείκτες.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η αυξημένη ροή εντολών, από τις πρώτες κιόλας, οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, η σχέση πώλησης-αγοράς σε τιμές όχι χαμηλότερα των αντίστοιχων 935 μονάδων, για τον ΓΔ.

Και των 670 μονάδων, για τον ΔΤΡ και των 2.275 για τον FTSE25.

Αλλωστε ήταν η χωρίς πίεση επιβεβαίωση των πιο κοντινών (ημερήσιων) στηρίξεων και για τους 3 δείκτες, κυρίως όμως για τον ΔΤΡ που ακριβώς λόγω της υπεραπόδοσης μέχρι και την συνεδρίαση της Μεγ. Πέμπτης ήταν- εκ προοιμίου- γνωστό/αναμενόμενο πως θα δεχόταν το μεγαλύτερο μέρος ρευστοποιήσεων.

Σε Εθνική, ΟΤΕ, Mytilineos, Alpha Bank, Eurobank ο μεγαλύτερος τζίρος με ΕΤΕ και Mytilineos στο επίκεντρο (κυρίως) λόγω MSCI, εκτιμήσεων της Societe Generale και τοποθετήσεων προεξόφλησης.

Με μικρό πλεονέκτημα των πωλητών και στις 5 μετοχές αλλά με την προσφορά από τα αρχικά χαμηλά ημέρας να έχει απορροφηθεί χωρίς πρόβλημα.

Αντιθέτως οι αγοραστές ενεργούν κυρίως σε Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια (αμφότερες αναφέρονται στην έκθεση της SG) αλλά και σε Motor Oil, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Σε ικανοποιητικά μεγέθη ο τζίρος, ενισχύεται από αρκετές συμφωνημένες συναλλαγές σε μετοχές των Εθνικής, Eurobank-στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης- και των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ElvalHalcor.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως 13,5 εκατ. σε σύνολο 47,2 εκατ. νωρίτερα (στις 13.35') είχε πραγματοποιηθεί μέσω πακέτων.

Στις 37/63 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 63 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v