Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει ταχύτητες, κρατά τα κέρδη το Χρηματιστήριο

Σε επαφή με τις 930 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης. Αναμενόμενες ρευστοποιήσεις στα υψηλά ημέρας, θετικά πρόσημα για τράπεζες και blue chips. Βοήθειες στη θετική τάση από Coca Cola και ΟΠΑΠ. Ξεχωρίζει για μια ακόμη συνεδρίαση η ΤΕΝΕΡΓ.

Κατεβάζει ταχύτητες, κρατά τα κέρδη το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο στα κύρια ευρωπαϊκά, στην περιοχή των 925 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με τζίρο μικρότερο των προηγούμενων συνεδριάσεων, ένδειξη πως οι επενδυτές αναζητούν σημεία ισορροπίας μετά τις τελευταίες αναταράξεις.
Στις 13.961 (1,34%) ο DAX με απώλειες σε διάστημα εβδομάδας, ενδεικτικές της κλίσης των αγορών για ακόμη έναν κύκλο πέντε συνεδριάσεων.

Από τις 4.238 (1,28%) τα futures του S&P500, με την εικόνα της Νέας Υόρκης και των ευρωπαϊκών αγορών να διευκολύνει τους επενδυτές στο ΧΑΑ να «κλείσουν» τις θέσεις Απριλίου με μικρότερη ή μεγαλύτερη θετική απόδοση.

Στα καθ' ημάς, ο αρχικά ταχύς ρυθμός εντολών, η συναλλακτική δραστηριότητα μετριάσθηκαν μετά τις 11:45, με αποτέλεσμα ο ΓΔ από τις 933 να διολισθήσει περί τις 8 μονάδες χαμηλότερα. Απόρροια ρευστοποιήσεων που βγήκαν από τα υψηλά ημέρας σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips, σε μία μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη μετά τις προηγούμενες συνεδριάσεις έντονης μεταβλητότητας.

Σε αυτά τα επίπεδα, για τον ΓΔ καταγράφεται εβδομάδα με απώλειες, χωρίς ωστόσο να ακυρώνεται η μηνιαία τάση, που παραμένει στο συν, με 7,44%, μία από τις μεγαλύτερες μεταξύ των ευρωπαϊκών, σε ένα μήνα που στην πλειονότητα των χρηματιστηρίων υπερισχύουν οι πωλητές.

Μεταξύ 656-671 μονάδων ο ΔΤΡ, δείχνει να δένεται η ευρύτερη περιοχή των 650 ως στήριξη ενόψει των πρώτων συνεδριάσεων μηνός Μαΐου, από την Τρίτη και μετά.

Στην Εθνική ο μεγαλύτερος τζίρος, σε εύρος 3,894-4,074 ευρώ, με απώλειες 3,02% στην εβδομάδα αλλά με κέρδη 21,83% στον μήνα. Η Εθνική είναι η μία από τις δύο συστημικές με ανοδική τάση στον μήνα, κόντρα κίνηση που αποδίδεται σε εισροές κεφαλαίων, μέρος των οποίων τοποθετείται στη λογική της προεξόφλησης, δηλαδή της ένταξης στον δείκτη MSCI Greece.

Αντίθετα, Eurobank και Alpha Bank, που συμπεριλαμβάνονται -ήδη- στον μεγάλο διεθνή δείκτη, στα 1,0125 και 1,122, μετρούν η μεν πρώτη απώλειες 2,41%, η δε δεύτερη άνοδο 2,65%, πολύ μικρότερη της Εθνικής.
Απόκλιση που αποτυπώνεται και σε όρους αποτίμησης, καθώς η «ψαλίδα» ανοίγει, με την Εθνική στα 3,58 δισ. έναντι 2,63 δισ. της Alpha Βank. Σχεδόν 1 δισ. -πλέον- η διαφορά, με αφορμή την προοπτική εισόδου στον MSCI Greece.

Με αγοραστές σήμερα στα περισσότερα blue chips, λ.χ σε Mytilineos (17,78) με τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο, σε ΟΠΑΠ (14,41) με σημαντικές εισροές και σήμερα, σε ΟΤΕ (18,15), σε ΔΕΗ (7,675) μετά την ανησυχητική χθεσινή «βουτιά», σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,12), ΓΕΚ Τέρνα (9,84), Motor Oil (15,16), που φαίνεται να «δένει» τα 15 ευρώ για στήριξη, Jumbo (15,13) κ.α.

Από τα mid caps, ξεχωρίζει η Epsilon Net, καθώς με αυξημένο τζίρο ενισχύεται 7,51% στα 7,16 ευρώ, με αντίστοιχη αποτίμηση 383 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές του FTMidCap, πέραν της Epsilon Net, κινητικότητα παρατηρείται σε Cenergy (3,212), Papoutsanis (2,96), ΕΥΑΘ (4,53), Intrakat (2,34) κ.α.

Παραμένει σταθερά υπέρ των αγοραστών -και με διαφορά, από τους πωλητές- η σχέση με 77 έναντι 29 μετοχών.

Στα 33,5 εκατ. ο τζίρος, χαμηλότερος συγκριτικά με τις συνεδριάσεις Τρίτης-Τετάρτης, ένδειξη πως ναι μεν οι πωλητές είναι λιγότεροι σήμερα, αλλά και οι αγοραστές δεν δείχνουν σπουδή για θεαματική κίνηση.

Περισσότερο εξισορροπητική θα έλεγα, μένει να φανεί εάν αύριο λόγω MSCI θα είναι ενισχυμένες οι συναλλαγές σε Εθνική, Mytilineos, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v