Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουρά πωλητών πιέζει το Χρηματιστήριο, αστάθεια διεθνώς

Κάτω από τις 900 μονάδες ο γενικός δείκτης. Βαραίνει η Εθνική στον τραπεζικό κλάδο. Ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ, Jumbo και λιγότερο σε Motor Oil, Lamda Development, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ποιες μετοχές είναι στο πράσινο. Πού διαφαίνεται πιθανότητα στηρίξεων.

Ουρά πωλητών πιέζει το Χρηματιστήριο, αστάθεια διεθνώς

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά, ούτε για 15' στο «πράσινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών. Συνεδρίαση που μπορεί να ξεκίνησε με την προσπάθεια των αγοραστών να επανέλθουν, αλλά γρήγορα τόσο το «γύρισμα» του DAX στη Φρανκφούρτη όσο η «ουρά» πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση πίεσαν δείκτες και μετοχές σε αρνητικό έδαφος.

Διακύμανση που για τον Γενικό Δείκτη διαγράφεται από το αρχικό των 902,93 έως τις 903,54 και στη συνέχεια ξανά κάτω από τις 900 προς τις 896,65 μονάδες. Με συναλλαγές μέτριες η διακύμανση, μάλλον στα χθεσινά μεγέθη (της πρώτης ώρας), αρχικά με αγορές σε μετοχές των Mytilineos, ΟΠΑΠ, στη συνέχεια με πωλήσεις σε Εθνική, ΟΤΕ.

Ενδεικτικά τα δύο ζεύγη, καθώς στο πρώτο οι εντολές ήταν κυρίως εγχώριων ενώ στο δεύτερο ξένων, ειδικότερα στη μετοχή του ΟΤΕ (πωλητής κυρίως ξένο χαρτοφυλάκιο).

Εντολές πώλησης, που λίγο πριν τις 11:00 διευρύνθηκαν και σε ΔΕΗ, Jumbo και λιγότερο σε Motor Oil, Lamda Development, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.α.

Ειδικότερα, στον τραπεζικό κλάδο επιχειρήθηκε η διαμόρφωση ανοδικής φοράς σε Eurobank, Alpha Bank, πλην όμως πωλητής, από την αρχή, στην Εθνική μετέβαλε την τάση, με συνέπεια ο ΔΤΡ από τις 627,25 να διορθώσει περί τις 6-7 μονάδες χαμηλότερα, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μέτριο.

Σταθερός πωλητής στην Εθνική, από τη χθεσινή συνεδρίαση, με εντολές έως τα 3,61 ευρώ, στο 1,062 η Alpha Βank με επάνοδο αγοραστών μετά τις 11:05, στο 0,959 η Eurobank επίσης με αγορές, η μόνη από τις 4 συστημικές με θετικό πρόσημο.

Εως τις 2.168,65 μονάδες ο FTSE25, με τη διόρθωση του ΟΤΕ να βαραίνει στον δείκτη, αλλά ΟΠΑΠ, Viohalco, ElvalHalcor, TITAN να αντισταθμίζουν μέρος των απωλειών.

Στα 9,66 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο 1,426 ο ΕΛΛΑΚΤΩΡας -τέταρτη σερί με θετικό πρόσημο-, στα 3,98 η Viohalco.

Πλεονέκτημα πωλητών σε 40 μετοχές, έναντι αγοραστών σε 31 σε μία πρώτη ώρα, που οι δυο πλευρές ενεργούν υψηλότερα της στήριξης των 892 μονάδων (ΓΔ).

Το αν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι πιο ουσιαστικό μένει να φανεί στη συνέχεια της συνεδρίασης, αν και η τάση στην αγορά έχει διαμορφωθεί πτωτική (σε εβδομαδιαίο) και την προοπτική της πειστικής υπέρβασης των 932 μονάδων να απομακρύνεται σε αυτή τη φάση (δηλαδή μέχρι και μεθαύριο).

Στα 8,6 εκατ. η αξία συναλλαγών, με απόντες την πλειονότητα των ξένων και περισσότερο πωλητές από τους εγχώριους διαχειριστές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v