Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προσδοκίες στο Χρηματιστήριο μετά την αντίδραση

Προσεκτικές κινήσεις, σε ένα τοπίο μη κανονικών συνθηκών, από την πλευρά των επενδυτών, με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές αλλά και στις εσωτερικές επιχειρηματικές διεργασίες. Οι μετοχές σηματωροί για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι προσδοκίες στο Χρηματιστήριο μετά την αντίδραση

Θεαματική επαναφορά χθες βράδυ στη Wall Street, με αφορμή την ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων 0,9%
τον Απρίλιο. Στις 4.088 (2,02%) ο S&P 500, ισχυρές πιέσεις στο δολάριο και πτώση για το πετρέλαιο. Στο 2,96% η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ.

Νωρίτερα στην Ασία, μεικτές διαμορφώθηκαν οι τάσεις στα χρηματιστήρια, πριν λίγο στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης για τον S&P 500, δίνονταν τιμές από 0,19% χαμηλότερα και τις 4.076 μονάδες.

Δεν αλλάζει κάτι -επί της ουσίας- στις αγορές για traders, επενδυτές, καθώς αρκετά εξοικειωμένοι -πλέον- σε συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας ενεργούν ανάλογα. Εμφανής η προσαρμογή και των επενδυτών στα νέα -μη κανονικών συνθηκών- δεδομένα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υπερβάλλουσα ρευστότητα, που προφανώς και δεν θα σταματήσει να αναζητά διεξόδους επένδυσης, αξιοποίησης.

Σε αυτό το περιβάλλον προσαρμόζεται ανάλογα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να βγάζουν αντίδραση σε μία συνεδρίαση όπου πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 34,627 εκατ. μτχ., συνολικής αξίας 89,846 εκατ. Με τον Γενικό Δείκτη από τις 867,80 μονάδες, μετά το χθεσινό 0,98%, με τον FTSE25 από τις 2.083,87 (1,20%), τον Δείκτη Τραπεζών από τις 566,65 (1,97%) και τον Mid Cap από τις 1.405,50 (0,56%).

Σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank ο μεγαλύτερος τζίρος, στον Οργανισμό από την πλευρά των πωλητών και με αγοραστές στις άλλες τέσσερις, στοιχεία ενδεικτικά της στάσης των επενδυτών. Πωλήσεις στον ΟΤΕ, αγορές στην Coca Cola, που περνά -πάλι- πρώτη στη σχετική κατάταξη, με βάση την αποτίμηση των 7,90 δισ., ενεργοποίηση από χαμηλά 52 εβδομάδων στη ΔΕΗ, υπεραπόδοση για Mytilineos και αγορές σε Εθνική, Eurobank.

Στα 99,8 εκατ. ο ημερήσιος μέσος τζίρος την προηγούμενη εβδομάδα, στα 85 εκατ. δείχνει να μειώνεται -προσώρας-, ενώ παραμένει αρκετός για την επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων ως σημείου αναφοράς-στήριξης για τη συνέχεια.

Μετοχές-σηματωροί, κατ' αρχάς η ΔΕΗ καθώς τις τελευταίες 7-10 συνεδριάσεις μεγάλο μέρος της προσφοράς απορροφάται από «ισχυρά χέρια», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας αναστροφής τάσης. Εξέλιξη που εάν όντως σημειωθεί, θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος, στην ενεργοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ούτως ή άλλως «καυτό» κλάδο της ενέργειας.

Οικονομικά αποτελέσματα, διεργασίες (κυρίως) στο παρασκήνιο και επιχειρηματικές εξελίξεις συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως και τη μόχλευση σε μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v