Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρούν το προβάδισμα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 870 μονάδων επανέρχεται ο Γενικός Δείκτης. Διπλάσια κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, τζίρος στη Eurobank. Πιέσεις για ΟΤΕ, επανέρχεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων η Coca Cola. Ξεχωρίζουν Quest, Τιτάνας.

Συντηρούν το προβάδισμα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά, με την προθεσμιακή αγορά στη Wall Street σταθερά στο «πράσινο», με τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε ανάλογο κλίμα.

Η διεύρυνση της τάσης για τα futures του S&P σε 1,63% (4.070 μονάδες) λειτουργεί υπέρ των αγοραστών στην Φρανκφούρτη που ωθούν τον DAX κατά 1,61% υψηλότερα στις 14.188 μονάδες και σταδιακά στην Αθήνα.

Με χαμηλό ημέρας και σημείο αναφοράς τις 864 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, οι εντολές των επενδυτών είχαν έναν μέτριο ρυθμό, περιορίζονταν δε σε στενό εύρος διακύμανσης. Εως τις 14:10, με την αξία των συναλλαγών στα 40 εκατ. ευρώ, χρονικό σημείο ενεργότερης συμμετοχής, με τον ΓΔ να επανέρχεται προς τις 870, με εντολές περισσότερες σε blue chips και λιγότερες σε τραπεζικές.

Στις 2.084 ο FTSE25 με δυναμική επαναφοράς προς το «υψηλό ημέρας» των 2.094 μονάδων, με αγορές σε Mytilineos (16,13), ΔΕΗ (6,34), ΟΠΑΠ (13,38) και σε Coca Cola (21,16), Motor Oil (16,28) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,31), Jumbo (15,08), Viohalco (3,975) κ.α.

Εμφανής η επάνοδος αγοραστών σε μετοχές εταιρειών του δείκτη, που υποστηρίζονται από καλά αποτελέσματα και υψηλή μερισματική απόδοση (στην πλειονότητά τους).

Βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση η θεαματική αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο (88,2 δισ.) συνδυαστικά με την κερδοφορία των εισηγμένων, που σύμφωνα με την ανάλυση του Στέφανου Κοτζαμάνη δίνει μέση μερισματική απόδοση 4% plus, σε περίοδο μείωσης των εναλλακτικών επιλογών.

Στη Eurobank (0,9118) οι περισσότερες συναλλαγές/τζίρος από τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να αντιδρά 2,28% προς τις 570 μονάδες.

Συνεδρίαση ανατροπών η σημερινή, με την Coca Cola να (ξανα)παίρνει τα πρωτεία στη σχετική κατάταξη με βάση την αποτίμηση. Στα 7,91 δισ. ο Ομιλος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ΟΤΕ, που μετά τη διόρθωση στα 17,07 αποτιμάται 7,77 δισ.

Σταθερά στην τρίτη θέση ο ΟΠΑΠ με 4,72 δισ.

Στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο, η ΔΕΗ αποτιμάται 2,43 δισ., με τη Mytilineos να πλησιάζει στα 2,31 δισ. και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2 δισ.

Με 65/31 οι μετοχές με άνοδο/πτώση επιβεβαιώνουν το προβάδισμα των αγοραστών.

Προβάδισμα που απόκτησαν στην αρχή της συνεδρίασης, με την εικόνα της αγοράς -τότε- να μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι «... ανοδική αντίδραση, όπως στην αρχή της χθεσινής αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά που προϊδεάζουν για σταθερότερη διακύμανση, για τον ΓΔ πάνω από τις 865 μονάδες...».

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v