Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης κινείται το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 860 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με πτωτικό γύρισμα για τις τραπεζικές μετοχές και την Πειραιώς να υποχωρεί ως 4% χαμηλότερα. Πιέσεις και σε Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil.

Σε τροχιά διόρθωσης κινείται το Χρηματιστήριο

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη
να διορθώνει από τις 871,26 έως τις 858,61 μονάδες.

Με προβάδισμα των πωλητών, από την αρχή της συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με την προθεσμιακή αγορά της Νέα Υόρκης να «δείχνει» από 0,39% χαμηλότερα, με την ανακοίνωση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να τους διευκολύνει, σε αυτή την συγκυρία.

Στα καθ' ημάς, με ενθαρρυντικές ενδείξεις η αρχή της συνεδρίασης, με εντολές από την πλευρά των αγοραστών, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της βραχυπρόθεσμης τάσης (από την Παρασκευή) έως τις 871,26 για τον ΓΔ, έως τις 2.091,52 για τον FTSE25 και για τον ΔΤΡ έως τις 568,13 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές -από τις πρώτες κιόλας εντολές-, με εμφανή την επιφυλακτικότητα (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα στοιχεία των πρώτων 40' (όσο ο ΓΔ κυμαινόταν σε θετικό έδαφος).

Σταδιακή ενεργοποίηση πωλητών από τις 11:10 και μετά, με εντολές κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά, για να ακολουθήσουν σε blue chips.

Σε Εθνική, Alpha Bank ο μεγαλύτερος τζίρος από τον τραπεζικό κλάδο, πιεστικότερες πωλήσεις στην Πειραιώς, που με 4,15% γράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Χρηματιστές απέδιδαν το «γύρισμα» της αγοράς σε ξένο πωλητή, κυρίως όμως σε εγχώριους διαχειριστές που στο πρώτο 3%-5% «κλειδώνουν» τις όποιες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.

Οι ίδιοι το συνδύαζαν με την ταχύτητα κίνησης/μεταβλητότητα δεικτοβαρών τίτλων και δη τραπεζικών.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν μία αφορμή για να βγουν πωλητές, πλην όμως το 3,5% είναι υψηλότερο από το 2,7% της ευρωζώνης. Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η ανακοίνωση της Κομισιόν ενδεχομένως να οδηγήσει τις Βρυξέλλες σε παράταση -και για το 2023- της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας. Εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί, θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία.

Αλλαγή σκηνικού και στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό, καθώς το αρχικό 2/1 μεταβλήθηκε σε 1/2, με 35/68 μετοχές.

ΤΙΤΑΝ, Viohalco, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι 5 από τις 25 του δείκτη με αγοραστές.

Περισσότερες οι επιλογές από τα mid caps, αναλυτικά σε AVAX, Entersoft, EpsiloNet, Intrakat, Intracom, ΕΧΑΕ, Ευρ. Πίστη και Profile από τις 20 του FTMidCaps.

Στα 25,4 εκατ., νωρίτερα στις 13:20.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v