Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η αβεβαιότητα και τα δύο όπλα των long

Ανοδικά στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης. Η μεταβλητότητα κυρίαρχη και σήμερα, μετά την ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής. Κλειδί οι τράπεζες και η πορεία των διεθνών αγορών. Οι δύο μετοχές-κλειδιά και ποια «χαρτιά» στέλνουν τώρα θετικό σινιάλο.

Χρηματιστήριο: Η αβεβαιότητα και τα δύο όπλα των long

Στην τρίτη εβδομάδα του Μαΐου οι αγορές, με τις πρώτες δύο να χαρακτηρίζονται από ισχυρή διόρθωση -η πρώτη- και διαδικασία εξισορρόπησης -η δεύτερη-, με τον S&P500 στις 4.023, τον DAX στις 14.027, με τους αγοραστές να επιστρέφουν εμφατικά την Παρασκευή.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών συγχρονίσθηκαν -αρχικά- με τη διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων, για να ανασυνταχθούν σταδιακά από τις αρχές της προηγούμενης Δευτέρας.

Ισχυρή η αντίδραση της Παρασκευής, με 2,43% για τον Γενικό Δείκτη στις 867,03 μονάδες, με 2,37% για τον FTSE25 στις 2.080,18 και με 2,70% στις 561,21 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών.

Με την αξία των συναλλαγών στα 99,9 εκατ. -κατά μέσο όρο συνεδρίασης-, αυξημένο 11% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη -την πρώτη της ισχυρής διόρθωσης-, είναι προφανές πως και στο ΧΑΑ στο διάστημα 2-6/5 και 9-13/5 ρευστοποιήθηκαν μαζικά θέσεις σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips, για να αγοραστούν από αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Πλέον, στην αρχή της τρίτης εβδομάδας ενός μήνα που είθισται να ισχύει το... sell in May, οι επενδυτές συνεκτιμούν παραμέτρους πέραν των οικονομικών, με τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς να μην μπορεί να θεωρηθούν -και απόλυτα- κανονικές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Είναι τα επιτοκιακά - πληθωριστικά, με τη Fed να δίνει την τέλεια αφορμή στους short για sell offs, είναι τα ενεργειακά - πρώτων υλών που δημιουργούν αστάθεια στις αγορές και βεβαίως είναι τα γεωπολιτικά που λειτουργούν επιταχυντικά.

Η ανακοίνωση του αντιδημάρχου της Σαγκάης για σταδιακή άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων -στο μεγαλύτερο λιμάνι του πλανήτη-, η ιστορική -από όλες τις απόψεις- απόφαση της Φινλανδίας να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και τη Σουηδία να ακολουθεί, τους κεντρικούς τραπεζίτες να επιχειρούν να ταιριάξουν τα... αταίριαστα, δεν συνιστούν κανονικότητα. Τουναντίον συνθέτουν το περιβάλλον της νέας αβεβαιότητας στις αγορές, στοιχείο που εδώ και καιρό προσμετράται από traders και επενδυτές. Από τα χαρακτηριστικά της, η μεταβλητότητα, η ταχύτητα αλλά και με τη συνεχή εγρήγορση των funds να κινήσουν την τεράστια ρευστότητά τους. Ενδεικτικά, μόνο τα private equity funds διαχειρίζονται μία «δύναμη πυρός» 4 τρισ., σε μία περίοδο που αποτιμήσεις εξαερώνονται αλλά και μεγεθύνονται.

Χτύπημα στην οικονομία της Κίνας από το lockdown, πυροδότησε πωλήσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας, ωστόσο η ανακοίνωση λειτουργεί υπέρ των αγοραστών.

Στα της αγοράς μας, Coca Cola και ΟΤΕ ήταν τα κύρια δύο όπλα των long.

Για τον Οργανισμό, η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Deutsche Telekom (στο 50% μ.κ.) είναι μία εξέλιξη για την οποία η διοίκηση καλό θα ήταν να αποσαφηνίσει το πώς θα κινηθεί ο βασικός μέτοχος.

Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συντηρήθηκε το αγοραστικό σήμα με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο επίκεντρο, για τη Cenergy Holdings δόθηκε ένα πρώτο σήμα long, ενώ η ένταξη Εθνικής και Mytilineos στον MSCI Greece Standard προφανώς και προσέδωσαν δυναμική στους αγοραστές.

Η μεταβλητότητα κυρίαρχη και σήμερα μέχρι και την Τρίτη 31 Μαΐου, με τους αναλυτές να περιμένουν αυξημένες συναλλαγές σταδιακά μέχρι την τελευταία συνεδρίαση, λόγω rebalancing.

Τεχνικά οι 843 μονάδες ήταν για τον ΓΔ το πρώτο ανάχωμα -σαν παλαιό χαμηλό- και σήμερα-αύριο μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, ανεβάζοντας ή χαμηλώνοντας τα stops για τις βραχυπρόθεσμες (εβδομαδιαίες) θέσεις.

Για τον ΓΔ σημαντική αντίσταση είναι οι 880, που σε ενδεχόμενη υπέρβασή τους ενισχύεται η φορά προς τις 900 plus, ενώ στήριξη στις 821 μονάδες.

Κλειδί ο τραπεζικός, με αντίστοιχες περιοχές στις 591 και 540-530 μονάδες, με βαρύτητα ο FTSE25 με τις 2.129 και 2.025 μονάδες τα σημαντικά σημεία μας.

«Ημέρα επενδυτή» σήμερα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συνέχεια στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, εταιρικών παρουσιάσεων και συνεχούς παρακολούθησης των ξένων αγορών. Αύριο Τρίτη η ανακοίνωση στοιχείων ΑΕΠ τριμήνου στην Ευρώπη, την Τετάρτη στοιχείων πληθωρισμού σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στο τέλος της εβδομάδας, η λήξη της σειράς Μαΐου στα Παράγωγα.

Στα χαμηλά του 2017 η σχέση ευρώ/δολαρίου -μπορεί να υπάρξει αντίδραση προς το 1,0470-, στις 4.043 η κοντινή αντίσταση για τον S&P500 και στις 3.858 η στήριξη, με τα futures νωρίτερα στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης να έχουν ξεκινήσει από χαμηλότερες τιμές (3.981), ανακτώντας μέρος της διαφοράς (4.042).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v