Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιάταξη δυνάμεων και θέσεων στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Τα σινιάλα που στέλνουν οι μετοχές, τη στιγμή που στις διεθνείς αγορές επιχειρείται σταδιακή... προσγείωση. Σε ποιες μετοχές είναι εμφανής η ροή κεφαλαίων, πού καταγράφεται «άδειασμα».

Αναδιάταξη δυνάμεων και θέσεων στο Χρηματιστήριο

Eπικράτηση πωλητών χθες βράδυ στη Wall Street, αλλά με ανοδική τάση νωρίτερα τα futures του S&P500
και με τις αγορές της Ασίας στο «πράσινο».

Τεχνολογικό «βαρίδι» μεν ο τεχνολογικός κλάδος στη Νέα Υόρκη, με τον Nasdaq σε bear market (ήτοι 28% από τα ιστορικά υψηλά), κρατούν όμως άλλοι κλάδοι «παλαιάς οικονομίας» και «εταιρειών αξίας», με αποτέλεσμα ο S&P500 να βρεθεί στα πρόθυρα bear market, που προσώρας αποφεύγονται.

Κοινή εκτίμηση (και για αυτό προεξοφλημένη/σε σημαντικό βαθμό αφομοιωμένη) πως στις αγορές επιχειρείται μία σταδιακή προσγείωση με βραχυπρόθεσμες αναταράξεις αλλά στη λογική ενός soft landing.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σημαντική αξία από κλάδους θα εξαερώνεται, την ώρα που μεγάλο μέρος κεφαλαίων θα μεταφέρεται σε άλλους.

Από τις 4.021 μονάδες, με 0,42% τα συμβόλαια του S&P500, από τις 14.054 με 0,87% του DAX, με την προσοχή σε ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων (ΑΕΠ, πληθωρισμός, εταιρικά αποτελέσματα κ.λπ.).

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεδρίαση δύο όψεων η χθεσινή -ανοδική την πρώτη ώρα/πτωτική στη συνέχεια, αλλά και με μερική απορρόφηση προσφοράς προς το κλείσιμο-, με εμφανή την προσπάθεια πωλητών - αγοραστών να κινηθούν πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων.

Αναδιάταξη θέσεων μετά από σημαντική διόρθωση, με χαμηλότερα σημεία αναφοράς για τη συνέχεια, με τον ΓΔ στις 859,38 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.059,26, τον ΔΤΡ στις 555,70 και τον FTMidCap στις 1.397,56 μονάδες.

Συναλλαγές 29,168 εκατ. μτχ. αξίας 83,781 εκατ. ευρώ (στα 99,8 εκατ. ο μέσος όρος προηγούμενης εβδομάδας), με σημαντικά πακέτα 15,160 εκατ. Ξεχώρισαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως στη μετοχή της ΔΕΗ (σχεδόν 10 εκατ. ευρώ) και Εθνικής, Πειραιώς, Mytilineos.

Η προσοχή περισσότερο στην Επιχείρηση, καθώς χθες έληξε η περίοδος 6μηνης διακράτησης (αφορούσε το CVC Capital) μετά την αμκ (στα 9 ευρώ), με τη μετοχή να συνεχίζει 3,08% χαμηλότερα στα 6,30 ευρώ (νέο τοπικό χαμηλό) με τον μεγαλύτερο τζίρο.

Προσοχή επίσης στο «άδειασμα» της μετοχής του ΟΤΕ με 3,02% στα 17,35 ευρώ και την αποτίμηση στα 7,77 δισ. να απειλείται από την Coca Cola, που συνεχίζοντας την αντίδραση από τα χαμηλά της, με 0,82% στα 20,87, έχει χρηματιστηριακή αξία 7,76 δισ. Διαφορά σχεδόν 1,1 δισ. μεταξύ Οργανισμού και ομίλου μειώθηκε στο ελάχιστο, μέσα σε δύο εβδομάδες, παραπέμποντας σε τακτική short vs long (πιθανότατα) ξένων funds μεταξύ των δύο βαρύτερων εισηγμένων του ΧΑΑ.

Για τον ΟΤΕ να διευκρινιστεί πως η αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στο 50% plus του μ.κ. ουδεμία υποχρέωση άσκησης Δ.Π. δημιουργεί. Κατηγορηματική, για ακόμη μία -πολλοστή- φορά, προς τούτο αρμόδια πηγή της διοίκησης του ΟΤΕ.

Ρευστοποιήσεις σε Εθνική, Mytilineos, μετά την επιβεβαίωση της ένταξής τους στον MSCI Greece Standard και με χρηματιστές να εκτιμούν πως από λίγο χαμηλότερες τιμές θα μπορούσε να ενεργοποιηθούν αγορές προς τις 31 Μαΐου, οπότε και αναμένονται εισροές/εκροές.

Η σχέση 48/60 ανοδικών/πτωτικών ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστών πως στο ΧΑΑ είναι σε εξέλιξη διαδικασία αναδιάταξης θέσεων, δυνάμεων, ισορροπιών, με εμφανή τη μεταφορά κεφαλαίων προς εισηγμένες αξίας (value stocks) επικαιρότητας, ισχυρών ισολογισμών, ελκυστικής μερισματικής απόδοσης.

Ειδικότερα το τελευταίο αναλύεται εκτενώς από τον Στέφανο Κοτζαμάνη. Πάνω από 4% η μέση μερισματική απόδοση των εισηγμένων, σε μία συγκυρία που εκτός παιδιάς έχουν βρεθεί τα εταιρικά ομόλογα. Πρακτικά, ακόμη και σε περιβάλλον αστάθειας διεθνώς, με τους πωλητές να υπερισχύουν από τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, οι ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν λείπουν.

Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v