Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιτάχυνε η αντίδραση στο κλείσιμο

Βελτιωμένος τζίρος και κλείσιμο Γενικού Δείκτη στις 887 μονάδες στη σημερινή συνεδρίαση. Σε Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και Alpha Bank τα υψηλότερα κέρδη στον FTSE 25. Μόνο η ΕΛΧΑ στο «κόκκινο».

Χρηματιστήριο: Επιτάχυνε η αντίδραση στο κλείσιμο

Ανοδικά κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους ενεργούς επενδυτές να δείχνουν ψύχραιμοι, προσπαθώντας να τιμολογήσουν τα, μάλλον, αρνητικά μηνύματα, που έρχονται από την “άλλη πλευρά του Ατλαντικού”.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, όλοι οι αξιωματούχοι της Fed, τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαϊου, τονίζοντας ότι “ο πληθωρισμός αποτελεί την κύρια απειλή για την απόδοση της Οικονομίας και υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί υψηλότερα, χωρίς περαιτέρω δράση”.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν, οι περισσότεροι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι θα ήταν κατάλληλες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Από την άλλη, το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 1,5% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τη δεύτερη μέτρηση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης που δημοσιεύτηκε. Η πρώτη μέτρηση είχε δείξει ύφεση 1,4%.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, “οι σημερινές ανακοινώσεις αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης, καθώς δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικά νούμερα, θα σημάνουν και την είσοδο της Οικονομίας σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ακόμα και αν οι Αγορές έχουν προεξοφλήσει ένα μέρος από αυτό το ενδεχόμενο, η ροή των νέων δεν έχει δείξει κάποια πρόοδο που να αναιρεί, ή να μεταβάλει προς το καλύτερο αυτή την εκτίμηση”.

Η προσοχή και στην Αγορά Κρυπτονομισμάτων, που δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη νέο κύμα πωλήσεων.

Το “ψύχραιμο μονοπάτι” των Ευρωπαϊκών Αγορών, ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Eurobank, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες από αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές.

Στα άλλα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι εναλλαγές των ημερήσιων πρωταγωνιστών στο ταμπλώ του FTSE25 και η συνεχιζόμενη “σιγή ασυρμάτου” από την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Με μικτές διαθέσεις, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 3,53%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη FTSE25.

Από εκεί και πέρα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα του διεθνούς κλίματος, αλλά θεωρούν ότι οι μερισματικές αποδόσεις των Εγχώριων Εισηγμένων, μπορούν να μειώσουν τους “εισαγόμενους κραδασμούς”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη που αναφέρει:

Εντός των επόμενων μηνών θα λάβουν χώρα οι τακτικές γενικές συνελεύσεις του συνόλου των Εισηγμένων Εταιρειών οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα εγκρίνουν και τη διανομή των μερισμάτων. Η χαμηλή φορολογία, η εξαίρεση από την εισφορά αλληλεγγύης, τα μηδενικά επιτόκια ταμιευτηρίου και η σημαντικά αυξημένη κερδοφορία πολλών Επιχειρήσεων, έδωσε περισσότερα κίνητρα στις Διοικήσεις των Εισηγμένων, να μοιράσουν ρευστότητα στους μετόχους τους.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες είχαν ολοκληρωθεί 18 εταιρικές πράξεις χρηματικών διανομών, από τις 58 που είναι, ως τώρα, προγραμματισμένες να υλοποιηθούν, το σημαντικό μέρος σε αξία από τις χρηματικές διανομές βρίσκεται ακόμα μπροστά μας.

Οι μέτοχοι φέτος θα φύγουν με “γεμάτες τσέπες”, καθώς τα μερίσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, μια επίδοση η οποία δεν περιλαμβάνει συνεισφορές από τις άλλοτε κραταιές Εμπορικές Τράπεζες.

Ήδη οι σχετικές εκροές από τα ταμεία των Εισηγμένων υπολογίζονται σε 1,91 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον πέντε Εισηγμένες να ανακοινώνουν στο κοντινό χρονικό διάστημα τις χρηματικές διανομές και τις σχετικές ημερομηνίες αποκοπής και κυρίως, πληρωμής των δικαιούχων.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον σε δεκάδες Εταιρείες έχουμε πολύ κοντινές ημερομηνίες αποκοπής, οι οποίες σε συνδυασμό με την υψηλή μερισματική διανομή, συνιστούν μια άκρως δελεαστική απόδοση ακόμα και για βραχυπρόθεσμούς επενδυτές.

Για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ έχοντας προγραμματισμένη διανομή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου σε δύο μήνες περίπου από σήμερα, έχει μέση απόδοση διμήνου σχεδόν 10%. Μάλιστα η περίπτωση του ΟΠΑΠ, εκτός από τη δυνατότητα επιλογής μετοχών αντί για μέρισμα, για το κομμάτι που αφορά την τακτική διανομή, έχει και την “υπόσχεση” της Διοίκησης για διανομή τουλάχιστον 1 ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Ψηλά σε απόδοση βρίσκουμε και τα δύο Διυλιστήρια, στα οποία η φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική στο ξεκίνημά της, ενώ υπάρχουν πολλές Εταιρείες που πληρώνουν αποδόσεις άνω του 3%, σε αυτό το κοντινό διάστημα.

“Στο παρελθόν πολλοί ‘παραδοσιακοί θαμώνες’ της ‘Οδού Σοφοκλέους’ επανεπένδυαν μεγάλο μέρος από τα μερίσματα, στις μετοχές των Εταιρειών που μοίραζαν μέρος από τα κέρδη τους. Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιούσαν αφενός την απόδοσή τους σε ανοδικές Αγορές, αφετέρου την επόμενη χρήση εισέπρατταν μεγαλύτερα, σε τελική αξία, μερίσματα. Η αλυσίδα αυτή έσπασε το 2008, όταν οι Τράπεζες έπαψαν, για τους γνωστούς λόγους, να μοιράζουν μέρος από την κερδοφορία τους. Έχουν περάσει 14 χρήσεις από τότε και η φετινή χρήση έχει τις προϋποθέσεις να ξαναβάλει τις Τράπεζες στον χάρτη των μερισμάτων. Τότε μπορεί και να ξαναμιλήσουμε για το χτίσιμο παραδόσεων επανεπένδυσης μερισμάτων”, όπως εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με “σκληρό φώτο φίνις” ξαναπέρασε η ΕΕΕ (7,8), αφήνοντας δεύτερο τον ΟΤΕ (7,7), ενώ ακολουθούν οι ΟΠΑΠ (4,7), Eurobank (3,8), Εθνική (3,2), ΔΕΗ (2,4), Μυτιληναίο (2,4), Alpha Bank (2,3), Jumbo (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2,1) και Ελ. Πετρέλαια (2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Εθνικής (+0,26%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” αυτός της Alpha Bank (+3,16%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Eurobank (+5,15%) και Πειραιώς (+3,24%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 603,52 μονάδες (+3,22%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 602,65 (+3,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 602,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,06%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 531 μονάδων και με ενδιάμεση στήριξη στις 565 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Αν ο εν λόγω δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 598 - 612 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), μπορεί να ελπίζει σε αναρρίχηση προς τις 644 και 650 μονάδες. Σε αρνητική εξέλιξη και επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 531 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 500 – 490 και 470 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε πωλήσεις/τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει εντός της φετινής χρονιάς η Alpha Bank, με στόχο να ρίξει το απόθεμα των NPEs χαμηλότερα των 2,9 δισ. ευρώ (NPE ratio περίπου 7%, από 13,1% στο τέλος του 2021). Για τις παραπάνω συναλλαγές ο Όμιλος έχει προϋπολογίσει ζημιά της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021, η οποία θα υπερκαλυφθεί από το κεφαλαιακό κέρδος πώλησης του 51% του κλάδου POS, καθώς και το κέρδος αποτίμησης του υπόλοιπου 49%”.

Με σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκα η συνεδρίαση και στον μη Τραπεζικό 25αρη, με “κόκκινη παραφωνία” τον τίτλο της ΕΛΧΑ (-0,25%) και αμετάβλητες τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Μικρές προσυμφωνημένες συναλλαγές που αθροιστικά αντιστοιχούν στο 0,18% του συνόλου των μετοχών της Εισηγμένης, πέρασαν μέσω του Χ.Α. για τη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ. Συνολικά, έγιναν 6 “πακέτα” συνολικού όγκου 209363 τεμαχίων, μεταξύ 17,77 και 18,01 ευρώ και συνολικού τζίρου 3,737 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον έγινε ένα “πακέτο” 50452 τεμαχίων στα 9,60 ευρώ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνολικής αξίας 484339 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πακέτα κατευθύνθηκαν σε επενδυτές που αποφάσισαν να τοποθετηθούν στη μετοχή μετά το πρόσφατο “Investor day”, που διοργάνωσε η ΤΕΝΕΡΓ.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΤΕΝΕΡΓ (+1,52%), το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 17,92 ευρώ, έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ανοίγει τον δρόμο για, πιθανά, νέα ιστορικά υψηλά, με την τελευταία, απόλυτα θεωρητική αντίσταση, να εντοπίζεται στα 18,48 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στη ζώνη 16,15 – 15,92, στην οποία συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών.

Μετά από δύο συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,21%), έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 10,04 ευρώ (+5,68%). Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 9,50 – 9,35 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), ή έστω υψηλότερα των 9,14 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), οι “buyers” έχουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, με επόμενο στόχο τη ζώνη 10,08 - 10,40 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,37%). Αν υπερκεραστεί η ζώνη 5,24 – 5,33, μέσα στην οποία στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και τα 5,37 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 5,48 και 5,73 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 4,97 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+114,52%), ΕΥΠΙΚ (+50,2%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%), ΤΕΝΕΡΓ (+33,06%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+30,25%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Έλτον (+3,45%), με αυξημένες συναλλαγές και εκτιμήσεις για τοποθετήσεις Εγχώριων Θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Ξαφνικό “bid” σε Mevaco (+1,58%) και Μουζάκη (+3,45%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΕΒΡΟΦ (+7,18%), ΒΙΝΤΑ (+8,76%), ΙΛΥΔΑ (+3,64%), ΙΑΤΡ (+0,33%), ΜΟΝΤΑ (+2,94%), ΚΟΡΔΕ (+5,66%), ΠΡΕΜΙΑ (+1,86%), ΕΣΥΜΒ (+2,15%), ΛΟΓΟΣ (+1,49%), ΙΝΤΕΤ (+4,76%), ΒΙΟΤ (+1,25%) και ΜΑΘΙΟ (+8,49%).

Επιστροφή αγοραστών σε Δρομέα (+3,45%), Autohellas (+4,39%) και Ιντεάλ (+4,05%).

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά από τα 1,87 ευρώ (κλείσιμο 19/5) η Reds (+0,48%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Frigoglass (+8,51%, αλλά είχε προηγηθεί “τρίο” πτωτικών συνεδριάσεων) και ΦΒΜΕΖΖ (+1,57%, αλλά υπό την “αυστηρή εποπτεία πωλητή).

Κινήσεις “profit taking” σε Τρ. Αττικής (-0,13%) και Ιντρακάτ (-0,67%).

Παρουσία πωλητών σε ΔΟΜΙΚ (-2,56%), ΦΙΕΡ (-0,34%), ΙΝΛΟΤ (-0,93%), ΣΠΙ (-6,16%), ΛΑΒΙ (-2,17%), ΜΙΝ (-0,86%), ΛΑΝΑΚ (-3,12%), ΝΑΥΠ (-0,92%) και ΑΝΕΚ (-5,80%).

Μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε η Entersoft (+2,63% και λόγω επιχειρηματικής είδησης).

Συνεχίζουν πλαγιοανοδικά από τα 3,805 ευρώ (κλείσιμο 16/5 και χαμηλά 14 μηνών) τα Πλ. Θράκης (+2,74%).

Από τα χθεσινά χαμηλά 26 μηνών αντέδρασε ο Κέκροπας (+13,20%).

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΞΥΛΚ (+1,83%, με αύξηση του όγκου συναλλαγών).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το “gap” μεταξύ 880 και 888 μονάδων, ενώ όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 847, 838 (ημερήσιο “stop long”), ή έστω υψηλότερα των 832 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), οι αγοραστές έχουν δικαίωμα στην ελπίδα να επιδιώξουν αναμέτρηση με τις 886 – 898 μονάδες, μέσα στις οποίες συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Κλείσιμο υψηλότερα των 898, θα δώσει κίνηση προς τις 944 (gap) και 950 μονάδες. Αν καταστρατηγηθεί η στήριξη στις 832 μονάδες, θα είναι θέμα χρόνου η δοκιμασία της ζώνης 818 – 794, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων.

Ο FTSE25 έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2010 μονάδων και με ενδιάμεση στήριξη στις 2052 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Κλείσιμο χαμηλότερα των 2010, μπορεί να σπρώξει προς τις 2000 και 1975 – 1970 μονάδες. Η επόμενη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 2141 – 2169, μέσα στην οποία στριμώχνονται οι ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Αν υπερκεραστεί με συνεχόμενα κλεισίματα, δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση προς τις 2200 – 2240 (gap) και 2305 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η μετακύλιση του ενδιαφέροντος στα ‘βαριά χαρτιά’ θα συνεχιστεί, με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου να υποστηρίζουν επιλεκτικό ενδιαφέρον, ενώ η μεταβλητότητα στις Ξένες Αγορές φαίνεται πως υποχωρεί βραχυπρόθεσμα”, αναφέρει η Beta Sec.

“Παραμένουν σε ισχύ οι ανησυχίες, για σημαντική οικονομική επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα. Στο εσωτερικό, αισιοδοξία προσέφεραν τα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου της Eurobank με τα οργανικά κέρδη, προ προβλέψεων, να εμφανίζονται αυξημένα κατά 10,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, στα 240 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 270 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΜΕΑ προσγειώθηκαν στο 6%, πιστοποιώντας την εξυγίανση του ισολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, με θετικό πάτημα κινήθηκε σήμερα ολόκληρος ο κλάδος. Σήμερα το απόγευμα δημοσιεύουν το Α΄ τρίμηνο και οι ΆΛΦΑ και ΔΕΗ. Το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης για τον ΓΔΧΑ εντοπίζεται στην περιοχή των 900 μονάδων”, σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.

“Η διατήρηση του σκηνικού ‘ανακωχής των πωλήσεων’, διαμορφώνει προσδοκίες συνέχισης της ανοδικής κίνησης του ΓΔ. Η πειστική υπέρβαση, ωστόσο, της περιοχής των 880 - 885 μονάδων θα απαιτήσει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση για να συντελεστεί, με τις κινήσεις των Διεθνών Αγορών να επιτρέπουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία, σε σχέση με την υλοποίηση του στόχου”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Εν αναμονή της ανακοίνωσης και αποτίμησης των Τραπεζικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου, της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας, ο κλαδικός δείκτης θα αξιολογήσει τις προοπτικές κερδοφορίας και πιστωτικής επέκτασης”, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Οι αυξητικές πιέσεις στα επιτόκια χρηματοδότησης και τα ερωτηματικά σε ότι αφορά τα credit scores των χρεωστών, εν μέσω γενικότερου περιβάλλοντος υποχώρησης του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος, θέτουν νέες προκλήσεις.

Ο Τραπεζικός δείκτης κάνει “ασκήσεις λεπτής ισορροπίας” πάνω από τη διαγραμματική στήριξη του τελευταίου έτους, με τις απώλειες της τάξης του 20% από το φετινό υψηλό του, να τον έχουν βάλει σε καθεστώς “bear market”. Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα του Γενικού Δείκτη από τον πολύπαθο Τραπεζικό, γεγονός που “φωτίζει” τις προτιμήσεις των επενδυτών το τελευταίο διάστημα.

Ο κίνδυνος ύφεσης της Παγκόσμιας Οικονομίας έχει αυξηθεί, λόγω της μεγάλης και ασύμμετρα γρήγορης εκτίναξης του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, των καθυστερήσεων στον κύκλο αποθεμάτων, και της υψηλότατης μεταβλητότητας στα Ανταλλακτήρια Νομισμάτων, που μειώνουν την επιχειρηματική ορατότητα.

Τα spreads μεταξύ των ξένων ομολόγων “junk” και αυτών επενδυτικής βαθμίδας έχουν ανέβει, αυξάνοντας το ρίσκο “χρηματοδοτικών κενών” και χρεοκοπιών για τους πιο “αδύναμους κρίκους” του Παγκόσμιου επιχειρείν. Παράλληλα, η γενικότερη ενίσχυση του Δολαρίου, κάνει την αποπληρωμή δολαριακού τραπεζικού και ομολογιακού χρέους “ακριβότερη” διαδικασία, για τις εκτός ΗΠΑ Επιχειρήσεις.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει από πού θα “σκάσουν” ειδήσεις και τι “ντόμινο” θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Λόγω του τελευταίου “ράλι ανακούφισης” στις ομολογιακές Αγορές, η αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στις ΗΠΑ έχει αποφευχθεί, αποσοβώντας έτσι έναν αξιόπιστο δείκτη ύφεσης. Παρ' όλα αυτά, η "ανώμαλη προσγείωση" του Παγκόσμιου ΑΕΠ, αντικατοπτρίζεται σε αρκετούς δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης PMI.

Οι αναλυτές σε μεγάλες Οικονομίες μειώνουν τις προβλέψεις περιθωρίων κέρδους και απόδοσης κεφαλαίων αρκετά δραστικά, ενώ στις ΗΠΑ το πράττουν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς της δεκαετίας. Χαμηλότεροι ρυθμοί αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, πιθανότατα προκαλούν πτώση και των κερδών ανά μετοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιμέρους αποτιμήσεις.

“Δεδομένου ότι το Χρηματιστήριο αποτελεί μηχανισμό προεξόφλησης της οικονομικής δραστηριότητας, τα διάφορα φετινά ‘κραχ’, ουσιαστικά αποτελούν σημάδια - προπομπούς της οικονομικής επιδείνωσης στις Χώρες του G-7”, επισημαίνει ο κ. Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ (Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Χωρίς διαθέσεις αντίδρασης Χρυσός και Ασήμι, παραμένει υπό πίεση η Αγορά των Κρυπτονομισμάτων.

Η Τράπεζα της Ν. Κορέας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75% (η 5η αύξηση από το περασμένο καλοκαίρι). Ανέφερε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να φτάσει στο 4,5% φέτος, υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 3,1% τον Φεβρουάριο, ενώ μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη 2,7%, από 3%.

Ειδικό φόρο στις μεγάλες Εταιρείες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak. Η νέα εισφορά θα επιβαρύνει τα κέρδη των Εταιρειών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου σε ποσοστό 25%, προτού καταργηθεί σταδιακά, όταν οι τιμές των Εμπορευμάτων επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 8000, από μία εβδομάδα πριν και έφτασαν τις 210000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τις 215000.

Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Ειδικότερα, ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων διολίσθησε 3,9% στις 99,3 μονάδες, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2020. Αυτή ήταν η έκτη διαδοχική μηνιαία πτώση του δείκτη. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν πτώση των πωλήσεων κατά 2%.

Η Citigroup εκτιμά ότι ήρθε η ώρα οι επενδυτές να αγοράσουν την πτώση στις μετοχές, δηλαδή να θέσουν σε εφαρμογή το χρηματιστηριακό ρητό “Buy the Dip”, αφού οι δείκτες που παρακολουθεί, δίνουν πλέον σήμα αγοράς.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Το Χ.Α. και ο Οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Νοέμβριος 2021 – Απρίλιος 2022. Ειδικότερα για τον δείκτη FTSE25, δεν προβλέπεται κάποια προσθήκη, ή διαγραφή.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 888,99 μονάδες (+1,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 888,22 (+1,70%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 887,32 μονάδες, με κέρδη 1,60%.

Ο τζίρος στα 80,1 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΕΠΣΙΛ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΟΕΛ, ΕΧΑΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και με το θετικό η ΕΛΧΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο υψηλό οι Eurobank, Jumbo, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Σαράντης.

Βελτιώθηκε, τεχνικά, προς το τέλος η αναλογία ανοδικών (83) – πτωτικών μετοχών (28), ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από υποχώρηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.405 συμβόλαια).

Στα 3.603 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.555 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 488, 461 για τον Ιούνιο και 27 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.145,75), κινήθηκε μεταξύ 2.100 και 2.147 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 591,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.657 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.213), Εθνική (3.511), Eurobank (5.827), Πειραιώς (2.578), ΔΕΗ (933), Μυτιληναίο (240), ΑΔΜΗΕ (123), Ιντρακόμ (100), Lamda Development (128), ΓΕΚ (226), ΟΤΕ (112), Jumbo (160).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 126.506, Πειραιώς 27.015, Εθνική 24.636, MIG 30.634, Eurobank 32.637, ΔΕΗ 16.517.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                              Name of Issuer                    NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.625.469 τεμ., (από 59.638.925 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.077.762 τεμ. (2.109.762), Eurobank 36.957.164 τεμ. (37.162.897), ΟΠΑΠ 1.922.857 τεμ. (1.834.436), Εθνική 6.053.290 τεμ. (6.053.290), Πειραιώς 3.763.032 τεμ. (4.264.623), ΟΤΕ 1.697.461 τεμ. (1.572.399), ΑΔΜΗΕ 1.717.741 τεμ. (1.915.905).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v