Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις και... τζίρος στο Χρηματιστήριο

Αυξημένος ο όγκος συναλλαγών λόγω και του rebalancing ΜSCI, με τους επενδυτές ωστόσο να μην παίρνουν ρίσκα. Μικρή πτώση για Γενικό Δείκτη και τράπεζες. Πιέσεις για Motor Oil, αντιδρά υψηλότερα η μετοχή της Aegean.

Επιφυλακτικές κινήσεις και... τζίρος στο Χρηματιστήριο

Με τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, πλην Αγγλίας, να κινούνται με αρνητικό βηματισμό, περιμένοντας τις ανακοινώσεις που θα αφορούν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τη Γαλλία, ακολουθώντας τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό Μαΐου στη Γερμανία, επόμενο ήταν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ακολουθήσει την τάση.

Πιο συγκεκριμένα, ρεκόρ χτύπησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 5,8% από πέρυσι τον Μάιο, σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων. Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό τροφοδοτούνται από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Γαλλική Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Η προσοχή των επενδυτών και στην πορεία των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να ξεπερνά τα $122 και το WTI τα $120, μετά την απόφαση-συμφωνία της Ευρώπης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αναμενόμενο το ξεκίνημα των συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για μεταβλητότητα και υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα των συναλλαγών, ο τζίρος ξεπερνά τα 15 εκατ., ενώ οι δύο «γνωστοί ύποπτοι», δηλαδή οι μετοχές των Εθνικής και Μυτιληναίoυ (+0,66%), αποσπούν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σε ένα μάλλον στενό εύρος, μεταξύ 894,74 (+0,33%) και 886,25 μονάδων (-0,62%), ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής της εικόνας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, με μοναδική εξαίρεση τη μετοχή της Revoil (+8,26% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου που ανακοίνωσε η εισηγμένη).

Μοιραία το όποιο ενδιαφέρον, μέχρι στιγμής, δείχνει να περιορίζεται στα στενά όρια του FTSE25, όπου ξεχωρίζει θετικά η ΑΡΑΙΓ (+2,16%), ενώ πιέζονται ΕΤΕ (-1,34%), ΕΥΡΩΒ (-1,97%), ΜΟΗ (-1,22%), ΜΠΕΛΑ (-1,02%) και ΟΛΠ (-1,10% με ελάχιστες συναλλαγές).

Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, λόγω και του αναμενόμενου rebalancing, όμως η προσοχή θα παραμείνει επικεντρωμένη στην πορεία των Διεθνών Αγορών, που από αύριο κιόλας θα πάρουν τα ηνία διαμόρφωσης της τάσης.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v