Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμέτρηση με τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με το δεξί εισήλθε στον Ιούνιο η αγορά, ωστόσο το διεθνές κλίμα ευνοεί τους short. Οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο, οι καυτές επιχειρηματικές εξελίξεις και τα πονταρίσματα traders και επενδυτών.

Αναμέτρηση με τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Με διόρθωση υποδέχτηκαν στη Wall Street τον Ιούνιο. Στις 4.101 μονάδες ο S&P500, χαμηλότερα 0,95% νωρίτερα τα futures του δείκτη στη Νέα Υόρκη.

Προς αντίθετη κατεύθυνση, καθότι με το «δεξί», traders και επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση -μάρτυς τα 92,343 εκατ. αξία συναλλαγών-, με επιλεγμένες κινήσεις σε τραπεζικά και blue chips. Αποτέλεσμα η συνέχιση της αντίδρασης, η διερεύνηση της περιοχής λίγο πάνω από τις 900 και «κλείσιμο» στις 899,97 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Με τραπεζικά χαρτιά, κυρίως όμως με συγκεκριμένα blue chips η άνοδος του ΔΤΡ στις 616,25 (0,78%) και του FTSE25 στις 2.184,14 (1,26%), μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση με τον υψηλότερο τζίρο 7ετίας.

Σύμφωνα με την αξία συναλλαγών, από τα μέσα και μετά του Μαΐου- περί τα 75 εκατ. μέσο όρο 3 εβδομάδων-, συν όσων άλλαξαν χέρια στη συνεδρίαση της Τρίτης, μόνο επιβεβαίωση του κανόνα «... πούλα τον Μάιο και φεύγα...» δεν είχαμε.

Αντιθέτως, σημαντική αναδιάταξη θέσεων, με εκροές-εισροές, πωλήσεις-αγορές ενόψει μιας περιόδου που προμηνύεται «καυτή» και επιχειρηματικά/επενδυτικά. Προφανές ότι τα «ισχυρά χέρια» που τοποθετήθηκαν αυτό το διάστημα δεν το έκαναν για να χάσουν χρήματα, τουναντίον. Ωστόσο, το ερώτημα είναι εάν ο στόχος τους θα μπορούσε να είναι μεσοπρόθεσμος, δηλαδή για το διάστημα έως Αύγουστο; Συνεκτιμώντας τις διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο, τους διαγωνισμούς και τα έργα που ξεκινούν, τις προσδοκίες για θερμή τουριστική περίοδο;

Η θεαματική άνοδος για τη μετοχή της Motor Oil (με 4,76% στα 17,15), τα νέα υψηλά 52 εβδομάδων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με 0,94% στα 1,71 ευρώ), η κίνηση των ΕΛΠΕ (με 4,08% στα 4,89), οι αγορές στη Mytilineos (με 1,51% στα 16,85) κ.α. ενισχύουν την ανωτέρω εκτίμηση.

Ωστόσο, δεύτερη συνεδρίαση Ιουνίου, δύσκολη για τους long, καθώς το κλίμα εκτός ευνοεί τους short, που νωρίτερα υπερίσχυσαν στις αγορές της Ασίας. Με απώλειες στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, εν μέσω διαδοχικών προειδοποιήσεων για τη συνέχεια, ενδεικτικά της Morgan Stanley για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, του CEO της JP Morgan Chase για την επερχόμενη καταιγίδα στην οικονομία, της Deutsche Bank που «βλέπει» πληθωρισμό 3%-5% σε βάθος 10ετίας (για την Ευρώπη). Συνακόλουθα τις εντεινόμενες αναφορές/πιέσεις «γερακιών» της ΕΚΤ για επιθετική αύξηση επιτοκίων (για 50 μ.β. τον Ιούλιο και άλλες 1-2 μέσα στο 2022 πιέζει η γερμανική πλευρά).

Είναι σε αυτή τη συγκυρία που η Eurobank αντλεί 500 εκατ. (μέσω senior preferred ομολόγου), με ετήσιο τοκομερίδιο 4,375% και λήξη τον Μάρτιο του 2025. Και στην Εθνική -με αφορμή την επάνοδό της στον MSCI Greece- εισρέουν σημαντικά κεφάλαια.

Mε γνώμονα και τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο οι κινήσεις των επενδυτών, όπως και τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του CEO του ΟΠΑΠ Jan Karas, το «ξεκλείδωμα» του έργου για τον σταθμό αποθήκευσης ενέργειας από την Τέρνα Ενεργειακή, τα δύο νέα deal που ετοιμάζει -μέσα στο 2022- η Ideal, τα θετικά νέα από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, τις μετοχικές ανακατατάξεις στην AVAX κ.λπ.

Γενική εκτίμηση πάντως πως το γεγονός της ημέρας είναι η γενική συνέλευση της Mytilineos (και με φυσική παρουσία επενδυτών, μετόχων στις 13:00 στα κεντρικά της Αρτέμιδος/Μαρούσι), με την αγορά να περιμένει νέα.

Αυτά σε επιχειρηματικό/επενδυτικό επίπεδο, σε μια συγκυρία που η Άγκυρα παροξύνει ενέργειες και ρητορική, και την εκλογολογία να έχει υπεισέλθει -εδώ και καιρό- στον ευρύτερο σχεδιασμό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v