Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα με ευρωπαϊκές βοήθειες

Πάνω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας τις ευρωαγορές, με τις τραπεζικές μετοχές να τίθενται σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ισχυρά κέρδη για Coca Cola, υψηλότερα και οι ΔΕΗ, Aegean. Πιέσεις λόγω μερίσματος για τον ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα με ευρωπαϊκές βοήθειες

Με τις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, επόμενο είναι να επιχειρηθεί αντανακλαστική κίνηση και από τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον τελευταίο να παίρνει βοήθειες από αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους.

Έτσι, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ξεκίνησε με τον ΓΔ να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, δοκιμάζοντας τιμές οριακά ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς τα λεφτά που ανακυκλώνονται στο Χ.Α. δεν φτάνουν για όλους, ενώ μένει να φανεί αν ο ενθουσιασμός των λίγων αγοραστών θα έχει συνέχεια και συνέπεια.

Ξεκινώντας από το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου οι τίτλοι με θετικό πρόσημο εμφανίζουν ευδιάκριτο πλεονέκτημα, με αξιοσημείωτες απώλειες μόνο οι ΟΠΑΠ (-2,96%, λόγω αποκοπής μικτού μερίσματος ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή) και Σαράντης (-1,63%).

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+2,35%), ΕΤΕ (+2,69%), ΕΥΡΩΒ (+2,96%), ΠΕΙΡ (+2,89%), ΑΡΑΙΓ (+2,63%) και ΕΛΧΑ (+2,84%), ενώ σημαντικές βοήθειες δίνουν οι ΔΕΗ (+1,98%) και ΕΕΕ (+1,91%).

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας ως μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας τις 803,93 μονάδες (+1,17%), ενώ ο τζίρος, οριακά ενισχυμένος, πλησιάζει τα 6 εκατ. από τα οποία το 0,4 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν ιδιαίτερα θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 806 μονάδων.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v