Χρηματιστήριο: Κρίσιμη η δημιουργία βάσης στις 800 μονάδες

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Γιατί η διατήρηση του ελέγχου στα υψίπεδα των 800 μονάδων με παράλληλη αύξηση συναλλαγών μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Κινήσεις βραχυχρόνιου ορίζοντα με αγοραστές-πωλητές να εναλλάσσουν θέσεις.

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη η δημιουργία βάσης στις 800 μονάδες

Χθες το βράδυ στη Wall Street και παρά το ανοδικό ξεκίνημα: Dow Jones -0,69%, S&P 500 -0,84%, Nasdaq -0,81%, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο «η Apple σχεδιάζει να μειώσει τις προσλήψεις και την αύξηση των δαπανών σε ορισμένους τομείς της, λόγω των ανησυχιών για το τρέχον οικονομικό κλίμα».

«Ο πληθωρισμός είναι βαθιά εδραιωμένος στην παγκόσμια οικονομία, δεν είναι σαφές αν η κατάσταση θα βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του έτους και το ασυνήθιστο για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ότι τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά επηρεάζονται από εξωγενή γεγονότα, δηλαδή την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, οι ήδη ασταθείς αγορές, σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, θα παραμείνουν ασταθείς. Η κύρια ανησυχία είναι ότι η εκστρατεία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα αρχίσει να επηρεάζει τόσο την εταιρική εμπιστοσύνη όσο και τη δραστηριότητα των καταναλωτών στην οικονομία» προειδοποίησε ο CEO της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σόλομον (η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι θα επιβραδύνει τις προσλήψεις και πιθανώς θα απολύσει προσωπικό με χαμηλές επιδόσεις).

Μικτά τα πρόσημα σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό και ενώ η Reserve Bank of Australia δημοσιοποίησε τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης, που έδειξαν πως «το ΔΣ της Τράπεζας θεωρεί ότι τα τρέχοντα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα του ουδέτερου επιτοκίου και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις προκειμένου να επιστρέψει στον στόχο ο πληθωρισμός».

Μικτές διαθέσεις, όσον αφορά το ξεκίνημα των συναλλαγών, δείχνουν μέχρι στιγμής τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία Uniper απέρριψε χθες το βράδυ επισήμως τον ισχυρισμό της Gazprom «περί λόγων ‘ανωτέρας βίας’, οι οποίοι δεν της επέτρεψαν το τελευταίο διάστημα να παραδίδει τη συμφωνημένη ποσότητα φυσικού αερίου στον πελάτη της».

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση να χαρακτηρίστηκε από την εύκολη επικράτηση των αγοραστών, όμως ο απογοητευτικός τζίρος δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, όσων έχουν απομείνει στα γραφεία τους και δεν έχουν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, «οι καθημερινοί τζίροι δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την απόλυτη απουσία μεγάλων χαρτοφυλακίων και ό,τι συμβαίνει στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι περισσότερο αποτέλεσμα από κινήσεις βραχυχρόνιου ορίζοντα, με τους αγοραστές - πωλητές να εναλλάσσουν θέσεις, ανάλογα με τα κελεύσματα του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος».

Ασφαλώς και η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας, εντός και εκτός των τειχών, θα παραμείνει επικεντρωμένη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια, σηματοδοτώντας την αλλαγή πολιτικής, με στόχο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά και στις εξελίξεις που θα αφορούν τις διαθέσεις της Ρωσίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1, μετά τη 10ήμερη διακοπή για συντήρηση.

Με «μαξιλάρι» την ικανοποιητική πορεία του τουρισμού, το Χ.Α. καλείται, ως μικρή περιφερειακή αγορά, να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και ει δυνατόν να αυξήσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα, με τεχνικό ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 806 μονάδων.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, «κόντρα στο περιβάλλον της έντονης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, συνεχίζονται στο Χ.Α. οι κινήσεις των εταιρειών να αντλούν κεφάλαια είτε μέσω Α.Μ.Κ. είτε μέσα από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Μόνο κατά το τελευταίο δίμηνο, είχαμε την εισαγωγή των Μπλε Κέδρος και Dimand στο Χ.Α., την έκδοση εταιρικού ομολόγου από τη Lamda Development, ενώ αυτή την περίοδο ‘τρέχουν’ το δεύτερο εταιρικό ομόλογο της Capital Product Partners του Ομίλου Μαρινάκη και οι Α.Μ.Κ. των Intralot και Alpha Trust Ανδρομέδα.

Πέρα από το ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τρ. Αττικής, για το δεύτερο φετινό εξάμηνο δρομολογούνται τουλάχιστον δύο ακόμη ‘υποχρεωτικές’ δημόσιες εγγραφές (πρόκειται για τις ΑΕΕΑΠ Noval του Ομίλου Viohalco και Trade Estates της Fourlis) και πολύ πιθανόν η αίτηση εισαγωγής της εταιρείας πληροφορικής OTS στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Θέμα χρόνου επίσης αποτελεί η Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών της ΒΙΣ».

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Epsilon Net είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,035 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος (καθαρό ποσό: €0,03325 ανά μετοχή).

Από σήμερα, παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΙΝΛΟΤΔ) της Intralot συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 21/7/2022.

Από σήμερα, οι μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 2.406.816 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 3 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 2 παλαιές (ΚΟ) μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής €6,34.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 22/7/2022 έως και 4/8/2022 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 22/7/2022 έως και 1/8/2022. Τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση ορίζονται ως εξής: +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (18/07/2022): €6,4000 και -30% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €6,3500.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v