Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδικό «παράθυρο» από τις εξελίξεις με Nord Stream

Ωθηση από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, μετά και το διαφαινόμενο άνοιγμα του αγωγού αερίου από τη Μόσχα. Θετικό σινιάλο από το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 806 μονάδες. Πότε ακυρώνεται το «σήμα» για αγορές.

Χρηματιστήριο: Ανοδικό «παράθυρο» από τις εξελίξεις με Nord Stream

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones +2,43%, S&P 500 +2,76%, Nasdaq +3,11%, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι «οι αγορές βρίσκονται σε καλό σημείο για αντίδραση, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο πολλοί φοβόντουσαν, ενώ η υποχώρηση του δολαρίου ευνοεί τις αμερικανικές μετοχές».

«Μέχρι στιγμής, περίπου το 9% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα β' τριμήνου. Από αυτές τις εταιρείες, περίπου τα 2/3 έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών», σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών δείχνει η μέχρι στιγμής εικόνα για τις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχωρίζει ο Nikkei με κέρδη μεγαλύτερα του 2,5%.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το επιτόκιο ενός έτους σταθερό στο 3,7% και το επιτόκιο πενταετίας στο 4,45%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αγορών.

Για ήπια ανοδική συνέχεια προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, στον απόηχο της είδησης ότι «η Ρωσία προτίθεται να συνεχίσει τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και τις δηλώσεις Πούτιν ότι «η Gazprom θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, στο ακέραιο».

Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι «η Ρωσία φαίνεται πως επέλεξε για την Ευρώπη τη λύση της ‘μισάνοιχτης κάνουλας’, ώστε να μην απωλέσει τα έσοδα από τις εξαγωγές στην Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να σταματήσει να σφίγγει την ‘ενεργειακή θηλιά’ στην Ευρώπη”.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη έχει στα σκαριά ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα μπορεί να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη περιστολή στην κατανάλωση αερίου σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως σε πλήρη διακοπή των ρωσικών εισαγωγών.

Η προσοχή στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς ο Μάριο Ντράγκι θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του Κοινοβουλίου για να εξακριβωθεί αν διαθέτει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί αναμένεται η ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού στη Γερουσία. Γύρω στις 11:00, θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των διάφορων εκπροσώπων των κομμάτων. Στις 6:30 το απόγευμα, τοπική ώρα, πάντα στη Γερουσία, θα ξεκινήσει η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, γύρω στις 7:30.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η μόνη θετική ένδειξη από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη ψηλότερα των 806 μονάδων, που έστω και οριακά έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα και το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 783 μονάδων.

Παραμένει ζητούμενο η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, με περισσότερους ημερήσιους πρωταγωνιστές, κάτι που θα απαιτήσει και τη σταδιακή αύξηση της αξίας συναλλαγών.

Ξεκινά σήμερα και λήγει την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή για την κάλυψη του εταιρικού ομολόγου, ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, της CPLP Shipping Holdings, θυγατρικής της Capital Product Partners. Το ομόλογο είναι επταετούς διάρκειας (το ετήσιο κουπόνι θα κυμανθεί μεταξύ του 4,4% και του 4,9%) και στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται πως η εκδότρια εταιρεία έχει το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης του δανείου, ως εξής:

Στις λήξεις του πέμπτου, του έκτου, του έβδομου και του όγδοου εξαμήνου, αν δοθεί premium 1,5% (αποπληρωμή των ομολογιούχων στο 101,5).

Στις λήξεις του ένατου και του δέκατου εξαμήνου, αν δοθεί premium 0,5% (αποπληρωμή ομολογιούχων στο 100,5).

Στις λήξεις του 11ου, του 12ου και του 13ου εξαμήνου, χωρίς την καταβολή premium (αποπληρωμή στο 100,0).

Σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Lamda Development, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΒΙΣ είναι διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία 0,05 ευρώ (από 0,80 ευρώ) ανά μετοχή.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v