Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για υψηλότερα, κόντρα στην Ευρώπη

Χτίζει απόσταση από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, παρά τις πιέσεις στις ευρωαγορές, στον απόηχο της παραίτησης Ντράγκι. Ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές, συνεχίζει ανοδικά με κέρδη σχεδόν 4% η ΔΕΗ αλλά και οι Mytilineos, ΕλβάλΧαλκόρ.

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για υψηλότερα, κόντρα στην Ευρώπη

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και περιμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Ξεκινώντας από το πρώτο, η Ιταλική Προεδρία ενημέρωσε ότι «ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του και ότι ο Ιταλός πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός».

Η είδηση είχε άμεσο αντίκτυπο στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου να αναρριχάται κατά 17 μονάδες βάσης, στο 3,55%, τραβώντας ψηλότερα τις αποδόσεις για όλους τους Ευρωπαίους εκδότες (στο 3,55% αναρριχάται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, 14 μονάδες βάσης ψηλότερα).

Από εκεί και πέρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις επικείμενες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως «όποιου μεγέθους και αν είναι η αύξηση επιτοκίων που θα εξαγγείλει η ΕΚΤ, πρόκειται να πλαισιωθεί από την παρουσίαση ενός νέου μέσου για τον περιορισμό των αναταραχών στην Αγορά χρέους, καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού και αυτό προσδίδει ενδιαφέρον στις σημερινές ανακοινώσεις».

Όταν το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδρίασε τον Ιούνιο, προχώρησε σε μια ασυνήθιστη δέσμευση για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες αυτόν τον μήνα στο -0,25% και «υποσχέθηκε» μια μεγαλύτερη κίνηση στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ‘δεύτερες σκέψεις’ και δεν μπορεί να αποκλειστεί μία επιθετικότερη κίνηση σήμερα και μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης».

Μια τέτοια κίνηση θα έθετε τέλος στα αρνητικά επιτόκια, που ισχύουν εδώ και οκτώ χρόνια.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας ως μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 822,07 μονάδες (+0,83%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 15,5 εκατ., από τα οποία το 1,7 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ακολουθούν στην ανοδική κίνηση οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,11%), ΕΥΔΑΠ (-1,08%), ΜΟΗ (-1,15%), ΟΛΠ (-0,13%) και ΣΑΡ (-0,61%), ενώ από τους «πράσινους» τίτλους ξεχωρίζουν οι ΕΤΕ (+3,08%), ΑΔΜΗΕ (+3,10%), ΔΕΗ (+3,03%) και ΜΥΤΙΛ (+2,49%).

Σαφώς πιο υποτονικά τα πράγματα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε ΠΛΑΘ (+2,34%), ΑΤΤ (+2,22%), ΦΡΛΚ (+3,54%) και ΞΥΛΚ (+2%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v