Χρηματιστήριο: Ολα τα βλέμματα σε Ρώμη και Φρανκφούρτη

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ αλλά και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, στο επίκεντρο των traders. Ζητούμενο η σταδιακή αύξηση των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Ολα τα βλέμματα σε Ρώμη και Φρανκφούρτη

Συνεχίστηκε χθες το βράδυ η προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street με την τεχνολογία, ή τους θεωρούμενους αναπτυξιακούς τίτλους, να ηγείται της ανοδικής κίνησης: Dow Jones +0,15%, S&P 500 +0,59%, Nasdaq +1,58%.

Το ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, είναι ότι και οι τρεις δείκτες έκλεισαν χθες πάνω από τους ΚΜΟ των 50 ημερών, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Μικτά τα πρόσημα και μικρές οι μεταβολές, σήμερα το πρωί για τις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ για θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Χωρίς αμφιβολία, το ενδιαφέρον των ενεργών επενδυτών, και όχι μόνο, είναι στραμμένο στις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την επιτοκιακή της πολιτική και πολύ περισσότερο στην Ιταλία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κέρδισε χθες την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αλλά τρία μεγάλα κόμματα του Κυβερνητικού του Συνασπισμού απείχαν από τη διαδικασία. Ο Ντράγκι έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά, σε σύνολο 321, καθώς η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν έλαβαν μέρος στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρωθυπουργός της Ιταλίας αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα Πέμπτη. Εάν ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα αποδεχτεί την παραίτησή του, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές για τις αρχές Οκτωβρίου και θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο.

Με όλα τα παραπάνω, ασφαλώς και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση στην αγορά ομολόγων, έστω και αν η Ιταλία είναι “too big to fall”.

Εν τω μεταξύ, «η Ρωσία άρχισε να στέλνει ξανά φυσικό αέριο μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της στην Ευρώπη, μετά από περίοδο συντήρησης 10 ημερών», σύμφωνα με τη Nord Stream AG.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «οι ροές ξεκίνησαν ξανά σήμερα, όπως δήλωσε τηλεφωνικά ένας εκπρόσωπος του φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού. Η αποκατάσταση των ροών στα ζητούμενα επίπεδα θα πάρει κάποιο χρόνο». Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και με τα παραπάνω δεδομένα, δείχνει πιθανό το ανοδικό ξεκίνημα, όμως το κλείσιμο θα εξαρτηθεί από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών.

Παραμένει πρώτο ζητούμενο η διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε περισσότερους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές, αλλά και η σταδιακή αύξηση της αξίας συναλλαγών, καθώς το “rotation” στα στενά όρια του FTSE25 δεν αρκεί, από μόνο του, να συντηρήσει το ενδιαφέρον και να αυξήσει τον αριθμό των ενεργών κωδικών.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v