Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική stock picking στο Χρηματιστήριο

Αμετάβλητος ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης με τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ να κλέβουν τις εντυπώσεις από τις τάξεις των blue chips. Ανοδικά και η Πειραιώς μετά τα αποτελέσματα. Πωλητές σε Coca Cola, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.

Στρατηγική stock picking στο Χρηματιστήριο

Με ήπια κέρδη κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και με τους επενδυτές να παρακολουθούν την αυξημένη γεωπολιτική ένταση σε αρκετά Μέρη του Πλανήτη, αλλά και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εταιρείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και παρά την στενότητα στην ημερήσια κίνηση του Γενικού Δείκτη, που δεν υπερέβη τις επτά μονάδες, θα μπορούσε άνετα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις συνεχόμενες εναλλαγές προσήμων, αλλά και από τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ του FTSE25, κατά κύριο λόγο.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 8/7, 83,5 εκατ.

Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η Alpha Bank και σήμερα το πρωί η Πειραιώς (η Τράπεζα στοχεύει πλέον, για το 2022, σε δείκτη NPE 8%, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded CET1 11% και κέρδη ανά μετοχή 0,35 ευρώ, από 0,05 ευρώ), με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως, “τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνονται συμβάλλουν στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και στην άνοδο της Εγχώριας Αγοράς”.

Αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα β΄ τριμήνου – εξαμήνου ο ΟΤΕ.

Στις 11/8 είναι η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στις 1/9 (με βάση την τελευταία αναδιάρθρωση στον MSCI Greece Standard συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Εθνική).

Επίσης, στις 19/8 είναι η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE All World, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στις 19/9.

“Σαν σήμερα, το 2015 επαναλειτούργησε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από αργία 25 συνεδριάσεων, αποτέλεσμα της επιβολής των ‘capital controls’ (από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015). Το ‘bank run’ μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ANEΛ οδήγησε σε κλείσιμο των Τραπεζών για την προστασία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος με αποτέλεσμα την αδυναμία εκκαθάρισης των συναλλαγών στην Αγορά του Χρηματιστηρίου, όπως υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας 3 Αυγούστου έκλεισε στις 668,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση -16,23% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας πτώσης από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου, σε μια περίοδο 146 ετών. Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ έφθασε έως τις 615,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση -22,88%. Με την πτώση αυτή ο ΓΔ κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιας πτώσης -12,6% που είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου1987 (Μαύρη Δευτέρα).

Την ίδια μέρα, ο ΔΤΡ είχε τερματίσει τις συναλλαγές με απώλειες 29,92%, για να ακολουθήσουν την επόμενη μέρα απώλειες 29,26% και την μεθεπόμενη, 5/8, απώλειες 27%.

Υπάρχουν πολλά μαθήματα άξια αναφοράς από εκείνη την συνεδρίαση. Οι μετοχές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, όχι μόνο γιατί το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της Οικονομίας είχε κορυφωθεί, αλλά επειδή ο περιορισμός στις κινήσεις κεφαλαίου δεν επέτρεπε πιστώσεις στην Αγορά μετοχών. Οι κινήσεις, τουλάχιστον στην spot Αγορά, εκείνη την συνεδρίαση και για πολλές ακόμα εβδομάδες, ήταν όλες με μετρητά, που ήταν διαθέσιμα στους λογαριασμούς των πελατών.

Σε ένα κλίμα αγωνίας και πανικού, πολλές μετοχές κατέγραψαν πολυετή χαμηλά. Από αυτές τις τιμές βγήκαν πολλά κέρδη, για όσους είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν “όλο το έργο” μέχρι τέλους.

Ωστόσο ο μεγάλος χαμένος των ‘capital contols’ ήταν οι Ελληνικές Τράπεζες, που μηδένισαν την αξία τους, επειδή το μέγεθος των επισφαλειών που δημιουργήθηκαν από τον προληπτικό έλεγχο ποιότητας ενεργητικού, υπερκάλυπταν το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων φερεγγυότητας.

Λόγω του αυξημένου ρίσκου της Χώρας, οι αυξήσεις κεφαλαίου πρακτικά αποτίμησαν στο μηδέν όλα τα υπόλοιπα πάγια που είχαν στην κατοχή τους οι Τράπεζες. Στις αναπροσαρμοσμένες τιμές της 3ης Αυγούστου 2015 οι Ελληνικές Τράπεζες μάλλον δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Χαμένες μετοχές από τον FTSE25 είναι η Αεροπορία Αιγαίου (λόγω των ζημιών από την πανδημική κρίση) και η TITC. Ο ΑΔΜΗΕ ήταν τότε κομμάτι της ΔΕΗ και η εισαγωγή του είχε γίνει το 2017. Όλες οι υπόλοιπες μετοχές παρουσιάζουν αξιόλογες επιδόσεις ως σήμερα.

Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τη συμπεριφορά των βασικών μετοχών του Χ.Α. σε περιόδους κρίσεων, είναι το καλάθι αγορών πρέπει να επιμερίζεται σε επιλογές.

Αν ο επενδυτής είχε αγοράσει μόνο Τράπεζες, τότε τα σημερινά επίπεδα τιμών δεν θα του έλεγαν και πολλά πράγματα για τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου του.

Ένα άλλο συμπέρασμα έχει να κάνει με το timing. Το πρόβλημα με τα χαμηλά είναι ότι δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος, ότι την στιγμή που η Αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έχει φθάσει στον απόλυτο πάτο. Υπάρχει ωστόσο η συνταγή των σταδιακών αγορών. Μια μετοχή που θα φθάσει σε μια αποτίμηση που από κάθε άποψη είναι φθηνή (σχέση κερδών, καθαρής θέσης, μερίσματα, προοπτικές) είναι δύσκολο να χάσει μακροπρόθεσμα.

Επομένως στις κρίσεις σταδιακό στυλ αγορών και ποικιλία επιλογών. Μετά ο χρόνος θα δουλέψει για το χαρτοφυλάκιο”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επέστρεψαν σε ανοδική διάθεση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Στο 3,048% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,45%, αυξημένο κατά 25 μονάδες βάσης, από την προηγούμενη δημοπρασία τον Ιούλιο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,37 (-0,40%) και 872,51 μονάδων (+0,31%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 870,99 (+0,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 870,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Ο τζίρος στα 73 εκατ., από τα οποία τα 9,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Εν τω μεταξύ, ΓΔ και ΔΤΡ συμπλήρωσαν επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 4,99% και 14,42%, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι οι επτά “πράσινες” συνεδριάσεις είναι ρεκόρ 12μηνου για τον Γενικό Δείκτη και παραπέμπουν στο διάστημα από 20/7/2021 έως και 2/8/2021, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ για τον Τραπεζικό δείκτη είναι ρεκόρ 10 μηνών (επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο ΔΤΡ είχε συμπληρώσει την περίοδο από 14/10 έως και 22/10/2021).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,3), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,6), Εθνική (3), ΔΕΗ (2,4), Μυτιληναίο (2,2), Alpha Bank (2,2), Jumbo (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2), Ελ. Πετρέλαια (2), και Motor Oil (1,9 δισ. ευρώ).

Δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Πειραιώς (+1,91% και λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,32%), Εθνική (+1,57%) και Eurobank (-0,70%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 561,7 (-0,51%) και 570,56 μονάδων (+1,06%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 565,97 (+0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 565,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 444 μονάδων και ενδιάμεση στήριξη στις 558 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 543, 490 και 462 (gap). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 568 - 593 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε μία τέτοια περίπτωση οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση υψηλότερα των 600 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στα 2,7 δισ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με τον διευθύνονται σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, να ανέλθουν οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, ξεπερνώντας τον στόχο τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο στρατηγικός στόχος και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Τράπεζας βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση. Η Τράπεζα αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη της οικονομικής χρήσης του 2023. Για το θέμα βρίσκεται σε συζητήσεις με τις Ρυθμιστικές Αρχές, ενώ στόχος είναι να διανεμηθεί το 20% - 30%”.

Με ισορροπημένη εικόνα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΔΜΗΕ (+0,64%), ΒΙΟ (+0,42%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+5,86%), ΛΑΜΔΑ (+0,84%), ΜΠΕΛΑ (+0,33%), ΜΥΤΙΛ (+0,40%), ΟΠΑΠ (+0,14%), ΣΑΡ (+0,28%), TITC (+1,15%) και ΔΕΗ (+4,20%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Το “πράσινο φως άναψε” η γ.σ. της ΔΕΗ, για το νέο πρόγραμμα αγοράς μέχρι και 36.344.000 ιδίων μετοχών, με διάρκεια του προγράμματος μέχρι και 24 μήνες και με εύρος κτήσης μεταξύ 2,48 και 17 ευρώ. Δυνητικά το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει από αύριο 4/8. Ωστόσο ο ακριβής χρόνος θα προσδιοριστεί από το ΔΣ της ΔΕΗ.

Η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+4,20%) σε υψηλά διμήνου, μετά τις πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς κάποια χαρτοφυλάκια επιχείρησαν “front running” πριν τη σημερινή γ.σ. και την αναμενόμενη έγκριση. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 6,28 – 6,33, 7,16 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,81 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στα 5,86 – 5,68 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 5,41 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κοντά στη σύναψη συμφωνίας μεταβίβασης του Εκπτωτικού Εμπορικού Κέντρου McArthurGlen βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος Lamda με τις Blue Ηouse Capital και McArthurGlen. Οι δύο Πλευρές φέρεται να έχουν επί της αρχής συμφωνήσει για τη μεταβίβαση του 100% της Εταιρείας, που ελέγχει το Εκπτωτικό Κέντρο. Πρόκειται για συμφωνία με enterprise value που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Η Lamda θα αναλάβει τον υφιστάμενο Τραπεζικό δανεισμό, θα αποπληρώσει δάνεια που έχουν χορηγήσει οι μέτοχοι στην Εταιρεία ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ και θα καταβάλει στους δύο μετόχους ένα μικρό τίμημα”.

Ο τίτλος της Lamda Development (+0,84%), έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, αλλά για να βελτιώσει την τεχνική του εικόνα θέλει να δώσει επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,00 ευρώ και κίνηση προς τα 6,36 – 6,53 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού (20%) του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% Θυγατρικής του Εταιρείας “Αριάδνη Interconnection”, Φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Αττικής. Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται να αναρτηθεί σήμερα στον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής καλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, έως την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο ορισμός της πλάγιας κίνησης από την μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+0,64%). Μόνη θετική ένδειξη ότι η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long”, με “stop” τα 1,80 ευρώ. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θέλει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,22 – 2,30 ευρώ (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΜΑΘΙΟ (+66,33%), ΕΥΠΙΚ (+55,38%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%) και ΑΑΑΠ (+34,19%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (+1,11%), πέντε για την ΣΙΔΜΑ (+4,21%) και έξι για Αλουμύλ (+1,44%).

Εντυπωσιακά πράγματα στον Μαθιό, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,72 ευρώ (-7,69%) και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 0,825 ευρώ (+5,77%).

Κατέβασε όγκους ο Δρομέας (-5,20%).

Παρουσία πωλητή σε ΚΤΗΛΑ (-6,94%), ΜΟΝΤΑ (-1,30%), ΑΒΕ (-1,21%), ΛΟΓΟΣ (-1,92%), ΚΥΡΙΟ (-5,93%), ΚΑΜΠ (-1,02%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-2,05%) και ΔΟΜΙΚ (-1,21%).

Σε εξέλιξη, πλαγιοανοδική κίνηση από τα 5,30 ευρώ (κλείσιμο 14/7) για Πετρόπουλο (+2,05%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά ο Fourlis (+1,59%).

Επιστροφή αγοραστών σε Entersoft (+4,28%).

Αύξησαν συναλλαγές ΞΥΛΚ (+6,77%, ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 5 μηνών), Άβαξ (+3,18%) και Performance (-2,86%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΜΙΓ (-7,91%), ΙΝΛΟΤ (-4,41%), ΕΛΣΤΡ (-0,40%), ΕΧΑΕ (-0,15%) και ΕΚΤΕΡ (-1,27%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Sato (+15,79%), Εβροφάρμα (+6,51%), Τεχν. Ολυμπιακή (+1,12%), Κρι Κρι (+1,75%), Μπήτρο (+15,56%) και Ιατρικό (+2,01%).

Χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΚΕΚΡ (+3,04%), ΒΟΣΥΣ (+2,91%), ΕΛΙΝ (+1,27%) και ΚΛΜ (+1,72%).

Μόνο για επενδυτές μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα η ΦΒΜΕΖΖ (+1,05%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 783 και με ενδιάμεση στήριξη στις 852, 845, 835 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 820 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 805 (gap) και 790 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 865 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) 866 – 884 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι 900 μονάδες, παραμένουν το απόλυτο σημείο αναφοράς. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 783, οι επόμενες στηρίξεις στις 780 και 740 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1870 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1850, 1800 και 1753 μονάδες και με ενδιάμεση στήριξη στις 2085 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2050 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2042, 1943 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 1922 (gap) και 1917 – 1907 μονάδες (gap).

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2090 – 2135 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 2194 και 2202 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2202 αφήνει περιθώρια στους “long” να ισχυριστούν με σχετική ασφάλεια, ότι ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύμα και να βάλουν σαν επόμενο στόχο τις 2240 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με την επενδυτική ψυχολογία να είναι επιφυλακτική, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων (ΗΠΑ - Κίνας) και τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Περιμένουμε πως τα ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία στην Εγχώρια Αγορά”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Τα αποτελέσματα της Alpha Bank ήταν ικανοποιητικά, με ανθεκτική κερδοφορία και σταθερή εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη ΜΕΑ να υποχωρεί πλέον στο 8,2%. Η πιστωτική επέκταση βοήθησε τα έσοδα από τόκους, ενώ η συνεισφορά των ΜΕΑ στα έσοδα αυτά υποχώρησε στο 11%, από 30% το προηγούμενο έτος. Η Τράπεζα διαπραγματεύεται στο 0,39 της ενσώματης λογιστικής αξίας, γεγονός που δείχνει περιθώριο βελτίωσης, καθώς η εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να κινηθεί στο 10%. Στο εξωτερικό, η επίσκεψη Πελόζι δεν επηρέασε τις Αγορές σε αυτή την φάση”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Ένα εντυπωσιακό και παράλληλα αναπάντεχο ανοδικό σερί, με 12 ανοδικές στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις, καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Οι δηλώσεις του Powell για ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και τα καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, έδωσαν την πολυπόθητη ώθηση στις Διεθνείς Αγορές τον Ιούλιο.

Τεχνικά, ο ΓΔ βρίσκεται πλέον σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, μετά από 7 μήνες, στοχεύοντας τον ΚΜΟ 200 ημερών και το πτωτικό “gap” στις 885 μονάδες.

Η ανοδική διάσπαση των 840 - 845 μονάδων συνοδεύτηκε με την απαραίτητη αύξηση των συναλλαγών, κατοχυρώνοντας το σημαντικότερο επίπεδο αντίστασης με ιδιαίτερη ευκολία.

Τα υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών θα δικαιολογούσαν μια διόρθωση προς το ανοδικό “gap” των 851 μονάδων, ή τις 845 μονάδες, χωρίς να χαλάει η ανοδικότητα της Αγοράς, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την στήριξη σε αυτά τα επίπεδα.

Τα ισχυρά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών συνέβαλαν σε αυτή την Τραπεζοκεντρική άνοδο, επαναφέροντας το αγοραστικό σήμα στον κλαδικό δείκτη.

Αντιστοίχως, ο ΔΤΡ “σημαδεύει” και αυτός τον ΚΜΟ 200 ημερών και το πτωτικό “gap” της 10ης Ιουνίου, διαμορφώνοντας έτσι μια ζώνη αντίστασης μεταξύ 585 - 593 μονάδων.

Σε περίπτωση οπισθοχώρησης από τα υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών, σημαντικότερη στήριξη εντοπίζουμε στις 530 - 525 μονάδες του εν λόγω δείκτη.

Η χθεσινή επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταϊβάν και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για την αναγκαιότητα περεταίρω αύξησης των επιτοκίων, έβαλαν προσωρινά “φρένο” στην ορμητική άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων.

Σε κάθε περίπτωση η τάση στις Αγορές παραμένει ανοδική, με μία διόρθωση να αποτελεί μια υγιή εξέλιξη”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πετράκη (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ήπια θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες πιέσεις στο Πετρέλαιο (μετά την απόφαση του OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή, αλλά μόλις κατά 100 χιλ. βαρέλια τον επόμενο μήνα), μικρότερες για το Ευρώ.

Τίποτα το ιδιαίτερο από Χρυσό και Ασήμι, με τον πρώτο να βρίσκει αντίσταση λίγο ψηλότερα των $1770, προς τα $23350 κινείται το Bitcoin, προς τα $1655 το Ethereum.

Συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τις αρχές της περασμένης χρονιάς. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών στο 49,9 τον Ιούλιο, από το 52,0 τον Ιούνιο.

Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη. Ενισχύθηκαν 1,1% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Eurostat. Το ποσοστό έφτασε στο 35,8% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Αγοράς.

Κατά 1,2% υποχώρησε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ετήσια βάση, υποχώρησε 3,7% στην Ευρωζώνη και 2,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο τα μηνιαία, όσο και τα ετήσια στοιχεία για την Ευρωζώνη, ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Αγοράς.

“Η τουρμπίνα λειτουργεί και μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή”, δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο τεχνικό πρόβλημα που επικαλείται η Gazprom για να περιορίσει την παροχή του Φυσικού Αερίου στον αγωγό Nord Stream 1. Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε “πολιτικά υποκινούμενες τις δικαιολογίες της Ρωσικής Πλευράς”.

Oι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν 2% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 1,2%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Την επιβεβαίωση στις θετικές συστάσεις από JP Morgan και Deutsche Bank έφεραν τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου για την Alpha Bank. Η πρώτη δίνει σύσταση “overweight” και τιμή - στόχο 1,50 ευρώ και η έτερη σύσταση “buy” και τιμή - στόχο 1,45 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ και με το αρνητικό οι ΠΕΙΡ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ο Ελλάκτωρ και στο χαμηλό οι ΕΕΕ, Quest, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 61 ανοδικούς τίτλους, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.416 συμβόλαια).

Στα 3.541 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.485 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 430, 251 για τον Αύγουστο, 179 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.100,5), κινήθηκε μεταξύ 2.090 και 2.111 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 574,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (24.793), Εθνική (4.184), Eurobank (1.167), Πειραιώς (13.320), ΔΕΗ (2.258), Μυτιληναίο (309), Cenergy (115), ΟΠΑΠ (359), Viohalco (281), ΟΤΕ (109), TITC (112).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 98.641, Πειραιώς 35.733, MIG 24.327, Eurobank 19.598, ΔΕΗ 23.061, Εθνική 16.884.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.901.709 τεμ., (από 60.829.640 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.619.672 τεμ. (2.619.672), Eurobank 34.186.419 τεμ. (34.186.419), ΟΠΑΠ 1.401.027 τεμ. (1.401.027), Εθνική 10.830.900 τεμ. (10.920.259), Πειραιώς 2.584.234 τεμ. (2.647.932), ΟΤΕ 959.073 τεμ. (959.073).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v