Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips στήριξαν τη νέα κίνηση

Στις 882 μονάδες αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές στα «συνήθη», για την εποχή, επίπεδα των 41 εκατ. ευρώ. Ωθηση πήρε η Coca Cola από τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, ποιες άλλες μετοχές ακολούθησαν.

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips στήριξαν τη νέα κίνηση

Mε θετικές προϋποθέσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενθαρρυντικά τα πρώτα 15'-30' σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέτρια η συνέχεια, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαφοροποιείται σε κάποιο βαθμό έναντι των ευρωπαϊκών.

Με τον "αέρα" των long, από την χθεσινή συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη, την ανάλογη συνέχεια στις αγορές της Ασίας καλλιεργήθηκαν προσδοκίες πως η ημέρα θα ήταν ανάλογη για την Ευρώπη.

Στην Φρανκφούρτη διαψεύσθηκαν στα πρώτα 15' με τον DAX να αντιδρά έως τις 13.763 για να "γυρίσει" μέχρι τις 13.661 μονάδες. Στο Λονδίνο η συνεδρίαση εξελίχθηκε χειρότερα, καθώς ο FTSE 100 διόρθωσε γρήγορα (από τις 7.515) φθάνοντας έως τα χαμηλά των 7.466 μονάδων.

Αρνητική η στάση των επενδυτών, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί στην Wall Street και την διατήρηση της θετικής φοράς των δεικτών στην προθεσμιακή καθ' όλη την διάρκεια. Εν τέλει η αγορά, που ακολούθησε-συγκριτικά- πλησιέστερα της Νέας Υόρκης ήταν της Αθήνας.

Με "άνοιγμα" από τις 880,44 για τον ΓΔ, αντίδραση έως τις 885,01 , με "γύρισμα" προς τις 876,42 μονάδες αλλά σταθερά σε θετικό έδαφος μέχρι και το "κλείσιμο".

Διακριτή διαφοροποίηση, που την κρατάμε εν όψει της αυριανής συνεκτιμώντας την αργία της Δευτέρας.

Τελικές τιμές: για τον ΓΔ στις 882,77 (0,83%) "κράτησε" τις 880 σε "κλείσιμο".

Στις 2.192,72 (0,96%) ο FTSE25, στις 571,39 (1,21% ) ο ΔΤΡ θέλουμε το 580 σε "κλείσιμο" και στις 1.397,05 (0,01%) ο FTMidCap με χαμηλές ταχύτητες σήμερα για τα mid caps.

Ο τζίρος στα-περίπου- μέτρια χθεσινά επίπεδα, με τον μέσο όσο (εβδομάδος) σε κάτι περισσότερα από τα 50 εκατ.

Συνεδρίαση, με εκ προοιμίου γνωστό ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ, η ανακοίνωση των μεγεθών 6μηνου της Coca Cola HBC θα διαμόρφωναν τάση. Οπως επίσης η πρόθεση ορισμένων να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους, δυνατότητα που τους δίνει η απόδοση της αγοράς σε διάστημα εβδομάδος και σε μηνιαίο.

Ικανοποιητικός ο ρυθμός των εντολών από την αρχή, με τις πρώτες στην Coca Cola HBC από τα 24,10 έως τα 24,38 να επενεργούν στην διακύμανση του FTSE25 από τις 2.124,48 έως τις 2.134,86 μονάδες. Το έως 2,83% της δεικτοβαρούς μετοχής "έβγαλε" αγορές και σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips δίνοντας έναν σχετικά καλό αριθμό συναλλαγών σε μία 20άδα μετοχών.

Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς με αγοραστές, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ να κυμανθεί από τις 572,20 έως τις 575,35 μονάδες. Εξ' αρχής ζητούμενο ήταν ένα "κλείσιμο" (εβδομάδος/αύριο Παρασκευή) πάνω από τις 580 μονάδες. Οπως αντίστοιχα υψηλότερα των 880 για τον ΓΔ. Υπό την αίρεση της πιθανότατης κατοχύρωσης θέσεων- κυρίως από εγχώριους θεσμικούς- λόγω και της αργίας, που ακολουθεί.

Στο 2,72% η απόδοση για τον ΔΤΡ, στην εβδομάδα, θετική μεταβολή που είθισται να "ταμειοποιούν" στην πλειονότητα τους. Οπως σημειώνει ο Κώστας Σιαμπράκος (Meizon) η αύξηση του ενεργητικού των Α/Κ είναι οριακή ενώ συνεχίζονται οι εισροές (152,8 εκατ.) που καθιστά ακόμη πιο συντηρητικούς τους διαχειριστές.

Η Coca Cola HBC βασικός χορηγός των long σήμερα, για να ακολουθήσουν ΟΠΑΠ, Mytilineos, Lamda Development, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ. Αντίθετα δεν συνέχισαν οι του ομίλου Viohalco- που συνήθως "γράφουν" 2-3 σερί ανοδικές συνεδριάσεις.

Μετά από αυξημένες συναλλαγές σε συσσώρευση της μετοχής, στην Mytilineos οι αγοραστές ανέβηκαν έως τα 15,50 ευρώ, ενώ σε ΟΠΑΠ και Motor Oil έως τα 13,52 και 17,49 ευρώ αντίστοιχα. Σε Mytilineos και Motor Oil είναι εμφανές ένα...μοτίβο, που παραπέμπει σε υπέρβαση των 16 και 18 αντίστοιχα. Με την ίδια προσέγγιση για τον ΟΤΕ είναι ενεργή η τάση προς τα 18 ευρώ, όπως τα 28 για την Coca Cola HBC.

Το πιθανότερο να έχουμε σαφέστερη εικόνα, από Τρίτη και αφού έχουν "κλειδώσει" θέσεις όσοι το σκέφτονται για αύριο.

Εως τα 1,85 ευρώ το "γύρισμα" της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δεύτερη σερί συνεδρίαση πωλήσεων μετά την ισχυρή ανοδική διόρθωση έως τα όρια των 1,99-2 ευρώ. Με 10,30% είναι η μετοχή με τη μεγαλύτερη απόδοση σε διάστημα εβδομάδος.

Η τελική σχέση ανοδικών/πτωτικών αποτυπώνει την "ισοπαλία" που διαμορφώθηκε στο ευρύτερο μέρος της αγοράς, με υπερίσχυση των πωλητών στα mid caps σε αντίθεση με τα small caps απ' όπου αναδείχθηκαν ευκαιρίες.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, περισσότερες συναλλαγές, εμφανέστερο trade στο PVMezz/Πειραιώς, αυξημένες συναλλαγές και σήμερα στην Frigoglass, ενεργό το long για ΕΚΤΕΡ, Ξυλεμπορία, CairoMezz.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v