Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βλέπει τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο. Η καλύτερη εικόνα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, το ράλι στη Wall αλλά και τα ισχυρά αποτελέσματα της «βαριάς» Coca Cola συντηρούν το πλεονέκτημα για τους long. Οι μετοχές που στέλνουν... σήμα.

Χρηματιστήριο: Βλέπει τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ο πληθωρισμός έδωσε φτερά στην Wall Street, με την "αγορά των αγορών" να δίνει το έναυσμα για επάνοδο των long. Νωρίτερα στις αγορές της Ασίας, σε λίγο και σύμφωνα με την εικόνα της προθεσμιακής αγοράς, στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Από τις 13.700,93 (1,23%) ο DAX, από τις 7.507,11 (0,25%) ο FTSE100 με το χρηματιστήριο του Λονδίνου να μας αφορά ελέω Coca Cola Hellenic. Ο Ομιλος ανακοίνωσε, από νωρίς, τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου σε Λονδίνο-όπου η κύρια αγορά διαπραγμάτευσης- και Αθήνα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει κυρίως για το ΧΑ λόγω της "ρηχότητας" του συνδυαστικά με την "βαρύτητα" της εδώ εισηγμένης Coca Cola HBC.
Στα 23,69 με 2,55% και-συγκριτικά πάντα- ικανοποιητικές συναλλαγές (Χ10 στο City) με την αγορά να "τιμολογεί" τα μεγέθη του Ομίλου.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ήταν το ένα ζητούμενο για traders, επενδυτές το άλλο- και κυριότερο- η ανακοίνωση του πληθωρισμού Ιουλίου στις ΗΠΑ. Από το ποσοστό, την τάση ήταν-εκ προοιμίου γνωστό- πως το πλεονέκτημα θα το αποκτούσε η μία (long) ή η άλλη (short) πλευρά, κάτι που θα επηρέαζε άμεσα τα ευρωπαϊκά συμπεριλαμβανόμενου του ΧΑΑ.

Το 8,5% λειτουργεί ξεκάθαρα υπέρ των long, ήδη προεξοφλείται πως-κατ' αρχήν- η Fed θα προδιαθέσει για σταδιακή ευελιξία προς χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της για εύλογο επενδυτικά χρόνο.

Για τα ευρωπαϊκά, για το ΧΑ η σημασία είναι βαρύνουσα, καθώς στις 8 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και-ήδη- οι "περιστερές" της Φρανκφούρτης δείχνουν να ξανά αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των "γερακιών"

Αλλωστε η επικεφαλής της ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση κατά 50 μ.β (αντί 25 μ.β που είχε προϊδεάσει) τα επιτόκια σε μία-προφανή- συμβιβαστική προσπάθεια των δύο κύριων τάσεων στα διοικητικά της τράπεζας.

Σημαίνει, και μάλιστα πολλά το πως θα πορευτεί η ΕΚΤ μετά το χθεσινό μήνυμα της Wall Street- συνεκτιμώντας τόσο τις πρόωρες εκλογές στην Ιταλία- όσο την συνεδρίαση της Fed περίπου το ίδιο διάστημα.

Συνεπώς, βραχυπρόθεσμα οι long έχουν πλεονέκτημα, στο ΧΑ επιχείρησαν να το περάσουν από εχθές, επιτυχώς με την άνοδο του ΓΔ στις 875,47 (1,86%) με ευρύτητα εντολών από τραπεζικά χαρτιά και blue chips μέχρι επιλεγμένα mid caps.

Η εγγύτητα των 880 μονάδων, για τον ΓΔ προσδίδει ενδιαφέρον στη σημερινή-αυριανή συνεδρίαση, εάν και εφ' όσον διαφανεί πειστικό "κλείσιμο" (εβδομαδιαίο) υψηλότερα των 880 μονάδων. Πρακτικά του άνω ορίου του εύρους συσσώρευσης μεταξύ 880-840 μονάδων.

"Βραχυπρόθεσμο χρήμα" τοποθετήθηκε, ενδεικτική για τις τραπεζικές η περίπτωση της Πειραιώς στα 1,0385 (6,34%) και τον κλαδικό δείκτη κοντά στις 565 μονάδες. Η υπέρβαση των 580 σε "κλείσιμο" δίνει- εκ νέου- σήμα long.

Ανάλογη εικόνα για πολλά blue chips, με τον FTSE25 στις 2.109,48 (1,88%) με υπεραπόδωση για Viohalco, ΔΕΗ, ElvalHalcor, Lamda Development κ.α.

Πάντα βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι αγορές που έχουν γίνει από χαμηλότερες τιμές- με σημείο αναφοράς την περιοχή των 850 μονάδων- η αργία της Δευτέρας. Πιθανόν κερδισμένοι βραχυπρόθεσμα traders να επιδιώξουν- εύλογα- να "κλειδώσουν" μέρος εβδομαδιαίων αποδόσεων σε αυτές τις συνεδριάσεις. Για αυτό ζητούμενη είναι η προσοχή κυρίως από την πλευρά όσων ενεργούν σε διάστημα Τ+2/3 ημερών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v